Štvrtok 02.05.2024
Dnes má meniny 
Žigmund
°C
02.10.2023 04:00

Festival Ekotopfilm-Envirofilm 2023 pozná víťazov


Ilustračná snímka (TASR)


Medzinárodný filmový festival Ekotopfilm-Envirofilm 2023, ktorý prebiehal od 25. do 29. septembra v Banskej Bystrici a Bratislave, pozná víťazov.


V bratislavskom Primaciálnom paláci v piatok (29. 9.) odovzdali ceny víťazným snímkam v 13 kategóriách. Medzinárodná odborná porota tento rok vyberala z 1691 filmov. Poctu Honour of Ekotopfilm udelila projektu Blue Religion, ktorý "zmenil pohľad na ochranu oceánov". TASR o tom informovala PR manažérka Nora Krchňáková.         

Cenu vlády Slovenskej republiky Grand Prix a cenu v kategórii Za poznaním prírody získal film Čarovné momentky z prírody. Ocenenie za krátky film si odniesla experimentálna snímka Breath Posledný nádych človeka na Zemi, ktorú vytvorila umelá inteligencia. V kategórii Úspešné príbehy zvíťazila snímka Idjanga - gorilí prales. Prvenstvo v kategórii O čom treba hovoriť patrí snímke O láve a živote - výbuch sopky na La Palme. V kategórii venovanej deťom a mládeži si cenu odniesol film Čo sa stalo v trópoch počas posledného masového vymierania? Zvláštnu cenu za prínos získal domáci zástupca Motýle Slovenska - mestá a záhrady. Medzinárodná porota udelila svoje ocenenie snímke Dažďový prales budúcnosti. Cena za najlepšiu prezentáciu príbehu patrí dielu Motýlie projekty - Európa.         

V sprievodnom festivalovom programe figurovali tematické prezentácie, workshopy a diskusie. "Na Slovensko pricestovali viacerí zahraniční filmári, ktorí odpovedali divákom na otázky priamo v kinosále. Zaujímavú prednášku mali počas festivalu dobrodruh Marcel Rebro či fotograf Filip Kulisev. Študenti sa zase počas Junior festivalu dozvedeli o umelej inteligencii, o biodiverzite a vyskúšali si auto poháňané vodíkom," približuje Krchňáková.         

Organizátori avizujú, že aktivity festivalu sa týždňovým programom v Bratislave a v Banskej Bystrici nekončia. Ambicióznym cieľom podujatia je podľa nich navštíviť s programom 500 miest v rámci krajín V4. Festivalové filmy a zaujímavé diskusie prinesie aj tohtoročné festivalové turné. Viac informácií zverejňuje festival na svojej webstránke.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
19.02.2019
Festival Ekotopfilm ponúkne filmy, diskusiu aj program pre deti
Medzinárodný filmový festival Ekotopfilm – Envirofilm zavíta v utorok 26. februára do žiarskeho kina Hron. Vstup na festival je voľný.
viac
29.06.2023
V Prešove sa stretnú čipkári zo Slovenska i zahraničia
Pozrieť si unikátne diela čipkárok a čipkárov, ktorí tvoria krásu na počkanie, si môžu návštevníci Múzea Solivar v Prešove. Uvidia originálne diela zo Slovenska, ale aj z Česka, Maďarska, Poľska či Bulharska.
viac
26.07.2023
Začína sa Medzinárodný Novohradský folklórny festival, potrvá päť dní
Na hrade Šomoška v okrese Lučenec sa v stredu začína v poradí 27. ročník Medzinárodného Novohradského folklórneho festivalu. Bohatý päť dní trvajúci program, ktorého súčasťou budú slovenskí i zahraniční účinkujúci, sa uskutoční vo viacerých mestách a obciach v slovenskej i maďarskej časti regiónu.
viac
20.11.2023
V Bratislave bude medzinárodný festival bezdomoveckých divadiel ERROR 2023
V Bratislave sa uskutoční 17. ročník medzinárodného festivalu bezdomoveckých divadiel ERROR 2023. Svoje brány otvorí 24. - 25. novembra v Pistoriho paláci na Štefánikovej ulici. Verejnosti sa počas dvoch dní predstavia divadlá z krajín V4 a Talianska.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %