Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
29.05.2023 10:35

Faunu a flóru na Háji približuje nová environmentálna aplikácia


Snímka zdroj: (zilina.sp21.sk).


Rastliny a živočíchy žijúce v lesoparku Háj-Nicovô v Liptovskom Mikuláši spoznajú návštevníci pomocou novej environmentálnej aplikácie.


Tá približuje prírodné bohatstvo, ktoré sa v lokalite vyskytuje. Novinku spustili vo štvrtok. Informovala o tom hovorkyňa mesta Liptovský Mikuláš Viktória Čapčíková.

"Bezplatná aplikácia Objav lesopark záujemcov prevedie 12 zastávkami, ich vedomosti preverí v kvíze a ponúkne im brožúru fauny a flóry na Háji. Nevšedný zážitok ponúkajú prvky rozšírenej reality, animácie, videá, fotografie či 3D modely. Vždy, keď sa návštevníci na trase priblížia k bodu, kde by mohlo žiť zaujímavé zviera, aplikácia ho predvedie priamo v jeho prirodzenom prostredí," načrtla hovorkyňa.

Aplikáciu si záujemcovia môžu stiahnuť na začiatku náučného chodníka z informačnej tabule prostredníctvom QR kódu alebo ju nájdu na stránke envirohaj.sk. Projekt je určený pre širokú verejnosť. "Svojím vzdelávacím aspektom pre žiakov základných škôl, svojou hravou formou pre rodiny s deťmi, túlaním sa v prírode pre turistov a milovníkov prírody," priblížila Lenka Lencsésová z liptovskomikulášskej radnice.

Mesto na projekt získalo dotáciu 47 000 eur z Environmentálneho fondu. Jeho súčasťou bolo vytvorenie virtuálneho vzdelávacieho programu na webe a environmentálnej aplikácie. Primátor Ján Blcháč podľa svojich slov vidí prínos i v tom, že mesto má všetky envirotémy sústredené na jednom mieste ako koncept, ktorý väčšine slovenských samospráv chýba. "V tomto smere sa projekt javí ako pilotný a môže slúžiť ako inšpirácia pre ostatných," podotkol.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.04.2017
Miestne dane a poplatky môžu v Liptovskom Mikuláši platiť už aj cez mobil
Obyvatelia Liptovského Mikuláša môžu v tomto roku po prvý raz zaplatiť miestne dane a poplatky aj cez mobilný telefón. Nový spôsob platby prostredníctvom mobilnej aplikácie má ľudí odbremeniť od státia v radoch pri pokladni.
viac
21.04.2020
Mesto Liptovský Mikuláš vyzýva na elektronickú úhradu daní
Liptovskomikulášska radnica vyzýva obyvateľov, aby úhrady daní a poplatkov vybavili elektronickou formou. Pred pokladnicou v klientskom centre mestského úradu sa v pondelok vytvorili zástupy ľudí, ktoré podľa vedenia mesta v čase pandémie nového koronavírusu nie sú vhodné.
viac
29.05.2021
Vojnový cintorín Háj Nicovô prehľadávajú pyrotechnici
Vojnový cintorín Háj Nicovô v Liptovskom Mikuláši prehľadávajú pyrotechnici. Detekciu na pietnom mieste robia v súvislosti s nedávnym nálezom nevybuchnutého granátu - našli ho robotníci počas rekonštrukčných prác.
viac
28.08.2021
Na vojenskom cintoríne upravili hroby a zelenú pláň
Cintorín, ktorý sa týči nad Liptovským Mikulášom a je najväčším pohrebiskom príslušníkov 1. československého armádneho zboru nielen na území Slovenska, ale aj celého bývalého Československa, slávnostne posvätili a symbolicky sprístupnili v piatok 27. augusta 2021.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %