Sobota 04.05.2024
Dnes má meniny 
Florián
°C
23.01.2024 08:55

Fašiangy v Prievidzi


Ilustračný výrez plagátu


Fašiangy! Presne tak sa nazýva obdobie od Troch kráľov do Popolcovej stredy, ktorou sa začína 40-dňový pôst pred Veľkou nocou. Ich koniec symbolizovalo pochovávanie basy a nástup pôstu, počas ktorého boli zábavy pri muzike zakázané. Tradície Fašiangov oslávi tradične aj mesto Prievidza.


Tradičný fašiangový sprievod prejde ulicami mestskej časti Necpaly už v sobotu 3. februára. Nebudú pritom chýbať masky podľa starých slovanských zvyklostí a tradícií. V minulosti platilo, že čím bola maska strašidelnejšia, tým mala silnejšiu moc a verilo sa, že démoni a zlí duchovia sa vyplašia a dajú ľuďom po celý rok pokoj. V uliciach tak určite stretnete najtypickejšie masky fašiangov, ktorými boli medveď ako symbol sily, kôň ako symbol života a šťastia či kozu ako symbol plodnosti.

Ak nestihnite sprievod v Necpaloch, čaká vás ďalší fašiangový sprievod mestom, v utorok, 13. februára 2024 od 17:00 hodiny na Námestí slobody v Prievidzi. O zábavu sa postarajú tanečníci a hudobníci z Folklórneho súboru Senior Vtáčnik, z Detského folklórneho súboru Vtáčnik, ale aj obyvatelia Necpál zo združenia FanNecpaly.

Vyvrcholením fašiangov je tradičná posledná muzika a pochovávanie basy. To na obyvateľov Prievidze čaká v Kultúrnom dome v Necpaloch od 18:00 hodiny v réžii hudobnej skupiny Necpalanka a členov FanNecpaly.

Autor: (Zdroj: Infolist mesta Prievidza)


komentáre
SHOW ALL
podobné
02.03.2019
Fašiangový sprievod a podujatie pred múzeom pripomenuli dávne tradície
Fašiangami ožil v sobotu Trebišov. Do fašiangového sprievodu z centra mesta do areálu trebišovského kaštieľa sa zapojili desiatky ľudí v tradičných maskách.
viac
18.02.2020
Záver fašiangov bude v cechovom a remeselnom duchu
Cechové a remeselné fašiangy je názov podujatia, ktorým v Kežmarku v piatok 21. februára uzavrú obdobie zábav. Symbolický posledný fašiang sa začne o 11:00 h na nádvorí hradu, potom sa sprievod presunie cez mesto k radnici, kde sa na veľkom pódiu uskutoční kultúrny program.
viac
25.08.2021
Výročie SNP oslávia v Lehote pod Vtáčnikom i ohňostrojom
Výročie Slovenského národného povstania (SNP) si v Lehote pod Vtáčnikom (okres Prievidza) pripomenie verejnosť 29. augusta divadelným predstavením i ohňostrojom.
viac
18.02.2023
S fašiangami sa v meste rozlúčia sprievodom i zábavou
Sprievodom mestom v maskách i zábavou, ktorá bude spojená s pochovávaním basy, sa v Prievidzi rozlúčia s fašiangovým obdobím. Podujatie sa uskutoční 21. februára. Informovala o tom referentka propagácie Kultúrneho a spoločenského strediska (KaSS) v Prievidzi Nina Pekárová.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %