Pondelok 16.09.2024
Dnes má meniny 
Ľudmila
°C
09.08.2024 03:10

Farmárske župné trhy ponúknu výrobky od 14 producentov z BBSK


Ilustračná snímka, zdroj: Rimava.sk


Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) prichádza po projekte Regionálne a Župné trhy opäť s novinkou, ktorej cieľom je poskytnúť miestnym farmárom priestor na odbyt ich produktov. Ide o Farmárske župné trhy, ktoré sa uskutočnia v sobotu (10. 8.) na Starej tržnici v Banskej Bystrici, a ďalšie sa ch


TASR o tom vo štvrtok informovala hovorkyňa BBSK Lenka Štepáneková. Farmárske župné trhy sa pilotne uskutočnili v júni a nadväzujú na podporu kraja lokálnym výrobcom a nositeľom tradícií. Poskytujú priestor výlučne farmárskym a potravinovým producentom z BBSK. Tým kraj vytvára priestor aj cez www.regionalnepulty.sk.         

"V júni sa na prvých trhoch predstavilo 12 farmárov, ktorí ponúkali široký sortiment svojej produkcie. Návštevníci si mohli zakúpiť čerstvú zeleninu, mliečne výrobky, pekárenské výrobky a ďalšie. V sobotu privítame 14 producentov a tešíme sa, že v Starej tržnici i v meste Banská Bystrica sme našli partnerov, ktorí sú rovnako naklonení podpore miestnych farmárov," konštatovala Mária Ursínyová z Rozvojovej agentúry BBSK, ktorá trhy zastrešuje.         

Prostredníctvom agentúry kraj organizuje už známe Župné trhy, ktoré sa tento rok konajú v siedmich okresných mestách BBSK. Ich ponuka je širšia, okrem potravín je dostupná i tradičná remeselná produkcia, ako sú výrobky z dreva, kože alebo keramiky.         

"Župné trhy sme organizovali prvýkrát v roku 2022. Už po prvom roku sa ukázalo, že je to zaujímavý koncept, a to ako pre remeselníkov, tak pre verejnosť. Za predchádzajúce dva roky sme poskytli priestor v priemere 55 remeselníkom. Všetko sú to remeselníci alebo producenti z BBSK, výrobky mnohých z nich disponujú niektorou zo značiek Regionálny produkt Gemer - Malohont, Pohronie, Novohrad, Podpoľanie, Hont alebo Horehronie," zdôraznil predseda BBSK Ondrej Lunter.         

Župné trhy sa v tomto roku uskutočnia ešte v Brezne na Námestí generála M. R. Štefánika (27. 9.) a v Žiari nad Hronom počas jarmoku (11. až 12. 10.).

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
16.12.2016
Park Andreja Hlinku zavonia Farmárskymi trhmi a Adventom
MČ Bratislava - Ružinov a Cultus Ružinov si pre obyvateľov mestskej časti a jej návštevníkov pripravili na víkend 17. a 18. decembra 2016 Farmárske trhy, kde nebude chýbať dobré jedlo, ani bohatý kultúrny program.
viac
16.08.2022
Župné trhy pritiahli tisíce ľudí
Nultý ročník Župných trhov oslovil v siedmich mestách kraja tisíce ľudí. Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) sa aj prostredníctvom nich rozhodol podporiť regionálnych producentov, farmárov a remeselníkov. Trhy si pochvaľovali nielen návštevníci, ale aj samotní predajcovia a samosprávy.
viac
31.03.2023
Župné trhy sa začnú v B. Bystrici, postupne budú v siedmich mestách kraja
Po úspešnom pilotnom ročníku pokračuje Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) v tradícii organizovania Župných trhov aj v tomto roku.
viac
11.12.2023
V Starej tržnici sa budú konať Regionálne vianočné trhy
V banskobystrickej Starej tržnici budú v nasledujúcich dňoch svoj tovar ponúkať regionálni výrobcovia a tvorcovia z Banskobystrického kraja. Od 11. do 16. decembra sa tu budú druhýkrát konať Regionálne vianočné trhy.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.35 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.06 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.60 %