Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
11.09.2020 09:45

Európsky týždeň mobility odštartujú cykloraňajky


Ilustračná snímka: (tasr).


Cykloraňajky na Ulici Antona Bernoláka v Žiline odštartujú v stredu 16. septembra program Európskeho týždňa mobility, ktorý potrvá do utorka 22. septembra 2020. Podľa hovorcu mesta Vladimíra Miškovčíka je tohtoročnou hlavnou témou čistejšia doprava pre všetkých.


„Európsky týždeň mobility má veľký význam najmä v poukázaní na fakt, že existujú aj šetrnejšie spôsoby dopravy v našich mestách. Popri preprave osobnými automobilmi existuje aj v Žiline stále viac možností, ako cestovať tak, že nebudeme zbytočne zaťažovať životné prostredie. Som veľkým fanúšikom týchto riešení a budem veľmi rád, keď benefity v takomto type mestskej mobility nájde čoraz viac Žilinčanov,” povedal primátor Žiliny Peter Fiabáne.      

Program Európskeho týždňa mobility bude pokračovať 17. septembra v Stanici Záriečie podujatím Cyklofórum. „Predstavia na ňom nové cyklotrasy, ktoré plánuje mesto, a ktoré navrhuje občianske združenie Mulica. Možnosti využitia uličného priestoru ukáže 18. septembra Parking day. Cieľom je upozorniť na možné alternatívy využitia verejného priestoru namiesto motorovej dopravy a ukázať, že ulica bez áut je pre obyvateľov atraktívnejšia a bezpečnejšia,” doplnil Miškovčík.      

Žilinská univerzita sa do týždňa mobility zapojí v pondelok 21. septembra usporiadaním Univerzitných cykloraňajok. „Týždeň mobility skončí v utorok 22. septembra na Svetový deň bez áut, počas ktorého môžu Žilinčania využiť bezplatnú mestskú hromadnú dopravu. Verejnosť sa môže zapojiť aj do veľkej jesennej cyklojazdy naprieč mestom Žilina so štartom o 17.00 h na Námestí Andreja Hlinku. Cyklisti prejazdom upozornia všetkých vodičov na to, že sú riadnymi účastníkmi cestnej premávky a treba na nich brať ohľad,” dodal hovorca mesta Žilina.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
16.09.2019
Európsky týždeň mobility v Žiline prinesie množstvo aktivít a MHD zadarmo
Žilina sa aj v tomto roku zapája do Európskeho týždňa mobility, ktorý sa koná od 16. do 22. septembra.
viac
16.09.2020
Počas týždňa mobility bude dopravná karta zadarmo
Žilinskí krajskí autobusoví dopravcovia budú počas Európskeho týždňa mobility vydávať dopravné karty bezplatne.
viac
16.09.2020
Európsky týždeň mobility 2020 oslávime inak
Do národnej kampane Európsky týždeň mobility 2020 sa napriek dosahom pandémie Covid- 19 do 14. septembra zaregistrovalo 49 samospráv a 22 originálnych aktivít zástupcov organizácií, inštitúcií či škôl.
viac
20.10.2020
O cenu Európskeho týždňa mobility 2020 bojovali aj samosprávy
Do Európskeho týždňa mobility 2020 sa svojimi aktivitami a trvalými opatreniami zapojilo 55 samospráv. Najaktívnejšou samosprávou sa stala mestská časť Bratislavy – Ružinov, s originálnym podujatím uspelo aj mesto Senec a aj Levoča získala ocenenie v kategórii samospráv Efektívne trvalé opatrenie.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %