Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
04.12.2023 07:50

Európska komisia publikovala novú výzvu pre program Erasmus+


Erasmus+


Výzva vychádza z nariadenia Európskeho parlamentu a Rady (EÚ) 2021/817 a ročného pracovného programu Erasmus+ na rok 2024.


V Slovenskej republike je program Erasmus+ implementovaný národnými agentúrami: Slovenskou akademickou asociáciou pre medzinárodnú spoluprácu (v sektoroch vzdelávania a odbornej prípravy) a Národným inštitútom vzdelávania a mládeže (v sektoroch mládeže a športu).

Výzva 2024 je určená pre všetky verejné alebo súkromné subjekty, ktoré pôsobia v oblasti vzdelávania, odbornej prípravy, mládeže a športu a ktoré chcú podať žiadosť o financovanie v rámci programu Erasmus+. Táto výzva je tiež určená pre skupiny ľudí pracujúcich s mládežou, ktoré by chceli požiadať o finančné prostriedky na činnosti týkajúce sa oblasti vzdelávania alebo akcie DiscoverEU zameriavajúcej sa hlavne na inklúziu ako jednu z horizontálnych priorít programu.

Rozpočet vyčlenený na túto výzvu je 3 681,76 miliónov eur a predstavuje zvýšenie oproti výzve 2023. Slovenské národné agentúry programu Erasmus+ budú mať k dispozícii rozpočet v hodnote 55,4 miliónov eur. Granty na mobilitné projekty v roku 2024 budú navýšené o 5,9 %, a to s cieľom zmierniť vplyv inflácie na účastníkov vzdelávajúcich sa v zahraničí. 

Ročný plán programu je zameraný na podporu hlavných priorít programu Erasmus - inklúziu, aktívne občianstvo a demokratickú participáciu, ale tiež zelenú a digitálnu transformáciu na medzinárodnej úrovni. Tieto priority sa týkajú všetkých aktivít programu Erasmus+, od podpory menších projektov na národnej úrovni, až po medzinárodné aktivity, ako je iniciatíva Európske univerzity, Centrá excelentnosti odborného vzdelávania a prípravy a Učiteľské akadémie programu Erasmus+. Tieto iniciatívy zohrávajú hlavnú úlohu v ekologických a digitálnych prioritách v systémoch vzdelávania a odbornej prípravy.

V roku 2024 bude v rámci programu Erasmus+ kladený ešte väčší dôraz na udržateľné cestovanie.  Erasmus+ bude aj naďalej podporovať Ukrajinu prostredníctvom projektov, ktoré sa zameriavajú na vzdelávacie mobility. Poskytujú ľuďom opúšťajúcim krajinu nové zručnosti, pomáhajú v boji proti dezinformáciám a podporujú integráciu utečencov do nového vzdelávacieho systému. 

Viac informácií o Výzve 2024, termínoch a informačných či inštruktážnych podujatiach organizovaných národnými agentúrami nájdete na webovej stránke programu TU.

 

 

Autor: (Zdroj: Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR, ZMOS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.10.2016
M. Šefčovič predstavil novú stratégiu vesmírnej politiky EÚ
Európska komisia (EK) považuje vesmírnu politiku za strategický sektor ekonomického rozvoja EÚ. V rámci prezentácie novej Vesmírnej stratégie pre Európu to v stredu (26. 10.) uviedol podpredseda EK zodpovedný za Energetickú úniu Maroš Šefčovič, ktorý má na starosti koordináciu vesmírnej politiky EÚ.
viac
09.12.2016
Rómske domácnosti majú šancu získať prístup k pitnej vode
Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky (MV SR) ako sprostredkovateľský orgán pre časť Operačného programu Ľudské zdroje (OP ĽZ) vyhlásilo dňa 7. decembra 2016 výzvu zameranú na podporu prístupu k pitnej vode.
viac
25.03.2021
Verejná konzultácia o novej stratégii EÚ pre pôdu
Európska komisia spustila verejnú online konzultáciu o vývoji novej stratégie EÚ v oblasti pôdy. Občania, organizácie a príslušní aktéri sa môžu zúčastniť verejnej konzultácie do 27. apríla 2021.
viac
17.08.2021
Zavedenie systému zálohovania a recyklácie plastových fliaš v rámci EÚ
Európska komisia rozhodla o registrácii európskej iniciatívy občanov s názvom ReturnthePlastics: Iniciatíva občanov na zavedenie celoúnijného systému zálohovania a recyklácie plastových fliaš.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %