Utorok 19.03.2024
Dnes má meniny 
Jozef
°C
05.02.2018 09:40

Európska komisia prijala prvú celoeurópsku stratégiu pre plasty


Ilustračná koláž.


Stratégia má prispieť k dosiahnutiu cieľov udržateľného rozvoja do roku 2030 a k naplneniu Parížskej klimatickej dohody.


Táto plastová stratégia zmení spôsob, akým sa výrobky v EÚ navrhujú, vyrábajú, používajú a recyklujú. Navrhované opatrenia majú prispieť k ochrane životného prostredia pred plastovým znečistením, k rastu, inováciám a priniesť nové investičné príležitosti a pracovné miesta.

Vďaka tejto stratégii chce EÚ dosiahnuť,  aby všetky plastové obaly na jej trhu boli do roku 2030 recyklovateľné, znížila sa spotreba jednorazových plastov a obmedzilo sa zámerné používanie mikroplastov.

Podpredseda Európskej komisie (EK) pre energetiku Maroš Šefčovič v tejto súvislosti uviedol: „Nie je to takpovediac o uvrhnutí plastov do nemilosti, ale o modernizácii tohto segmentu ekonomiky. Výroba, použitie aj konečné narábanie s plastmi musia držať krok s našou víziou modernej a nízkouhlíkovej ekonomiky, o ktorú sa usilujeme v rámci Energetickej únie. Zároveň ide o ďalšie hmatateľné napĺňanie Parížskej klimatickej dohody.

Jedným z kľúčových slov tejto stratégie je preto recyklácia. V únii každoročne vyprodukujeme takmer 26 miliónov ton plastového odpadu, pričom menej ako 30 percent recyklujeme. Premenené na reálny prínos čo do uhlíkovej stopy, zrecyklovanie 1 milióna ton plastov sa rovná tomu, akoby sme z ciest stiahli 1 milión áut.“

Hlavné ciele stratégie:

- Recyklácia sa má podnikom vyplácať: budú prijaté nové pravidlá týkajúce sa balenia; lepší a štandardizovaný systém separovaného zberu a triedenia odpadu; úspora približne sto eur na zozbieranú tonu odpadu.

- Zníži sa objem plastového odpadu: podpora národných informačných kampaní; tento rok predložíme nové pravidlá, ktoré budú vychádzať z výsledkov prebiehajúcej verejnej konzultácie; opatrenia na používanie mikroplastov vo výrobkoch a určíme označenia pre biologicky rozložiteľné a kompostovateľné plasty.

- Stratégia má zastaviť znečisťovanie morí odpadom: opatrenia ktoré zaistia, aby sa odpad vyprodukovaný na lodiach alebo zhromaždený na mori voľne neodhadzoval, ale vracal na pevninu a tam náležite spracoval.

- Podpora  investícií a inovácií: Komisia bude usmerňovať orgány členských štátov a európske podniky v tom, ako plastový odpad minimalizovať pri zdroji. Podpora 100 miliónov EUR na financovanie vývoja inteligentnejších a recyklovateľnejších plastových materiálov.

- Spolupráca s partnermi: EÚ bude tiež spolupracovať s partnermi z celého sveta na návrhoch globálnych riešení a vypracovaní medzinárodných noriem.

Ako je to s plastmi v Európe?

Európania každoročne vyprodukujú 26 miliónov ton plastového odpadu a len o niečo menej ako 30 % sa zozbiera na recykláciu. Plasty tvoria vo svete až 85 % odpadu na plážach. Plasty sa v podobe mikroplastov dostávajú vzduchom, vodou a jedlom dokonca na náš stôl alebo našich pľúc a ak nezmeníme spôsob, akým vyrábame a používame plasty, bude ich do roku 2050 v našich oceánoch viac ako rýb.

V súvislosti s problematikou plastov prebieha aj verejná konzultácia ohľadom opatrení týkajúcich sa plastov na jedno použitie a rybárskeho výstroja, do ktorej sa môžu zainteresované strany zapojiť do 12. februára 2018.

Obecne noviny č. 5-6/2018

 

Autor: (ts – EK)


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.10.2016
M. Šefčovič predstavil novú stratégiu vesmírnej politiky EÚ
Európska komisia (EK) považuje vesmírnu politiku za strategický sektor ekonomického rozvoja EÚ. V rámci prezentácie novej Vesmírnej stratégie pre Európu to v stredu (26. 10.) uviedol podpredseda EK zodpovedný za Energetickú úniu Maroš Šefčovič, ktorý má na starosti koordináciu vesmírnej politiky EÚ.
viac
26.01.2021
Poslanci TTSK budú schvaľovať politiku života bez odpadu
Poslanci Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) budú na najbližšom zasadnutí schvaľovať zámer uplatňovať politiku života bez odpadu pri používaní plastov, respektíve sa snažiť o ich čo najširšie opätovné využitie. Informovalo o tom komunikačné oddelenie TTSK.
viac
25.03.2021
Verejná konzultácia o novej stratégii EÚ pre pôdu
Európska komisia spustila verejnú online konzultáciu o vývoji novej stratégie EÚ v oblasti pôdy. Občania, organizácie a príslušní aktéri sa môžu zúčastniť verejnej konzultácie do 27. apríla 2021.
viac
21.01.2022
Nová stratégia MAS zjednoduší a zrýchli procesy projektových podpôr
Včerajšie pravidelné stretnutie vedenia Pôdohospodárskej platobnej agentúry (PPA) so zástupcami Miestnych akčných skupín (MAS), Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV SR) a Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) zadefinovalo potrebu nových pravidiel fungovania MAS.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
76.93 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.14 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.93 %