Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
26.01.2021 11:40

Poslanci TTSK budú schvaľovať politiku života bez odpadu


Ilustračná snímka: (tasr).


Poslanci Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) budú na najbližšom zasadnutí schvaľovať zámer uplatňovať politiku života bez odpadu pri používaní plastov, respektíve sa snažiť o ich čo najširšie opätovné využitie. Informovalo o tom komunikačné oddelenie TTSK.


Podľa návrhu uznesenia chce samospráva presadzovať využívanie recyklovaných a recyklovateľných materiálov, uprednostňovať vratné obaly a rešpektovať trvalo udržateľný rozvoj pri obstarávaní tovarov a služieb.

To isté by mali poslanci odporučiť aj stovke krajských organizácií. „V budove úradu sme zaviedli separovaný zber odpadu. Jednorazové fľaše a poháre sme nahradili sklenenými. S cieľom obmedziť tvorbu plastového odpadu budeme nakupovať napríklad aj bezobalové čistiace prostriedky alebo používať recyklované papierové produkty, rozložiteľné vrecia na odpad či látkové návleky na topánky,” uviedla vedúca Oddelenia územného plánovania a životného prostredia Alena Tajcnerová.

Samospráva dokončuje aj nízkouhlíkovú stratégiu, na ktorej bude založená aj nová energetická politika kraja. „V záujme zlepšenie kvality životného prostredia chceme ďalej zvyšovať používanie obnoviteľných zdrojov energie a obmedzovať emisie skleníkových plynov,” uviedol predseda TTSK Jozef Viskupič.

Počas roka bude samosprávny kraj inštalovať tepelné čerpadlá vo svojich deviatich organizáciách za viac ako dva a pol milióna eur, ktoré získal z eurofondov.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
08.01.2021
V Bratislave spustia tento rok 2. etapu vrecového zberu separovaného odpadu
V Bratislave spustia v tomto roku druhú etapu zberu a odvozu vytriedeného odpadu z bratislavských rodinných domov tzv. vrecovým systémom.
viac
11.06.2021
V prvom kole župa rozdelila 300 tisíc eur z Fondu na rozvoj TTSK
Trnavská župa vyhodnotila prvé kolo premiérového ročníka výzvy na predkladanie žiadostí o podporu z Fondu na rozvoj Trnavského kraja. Z celkového objemu 450 tisíc eur, ktoré sú vyčlenené na túto výzvu, bolo v prvom kole rozdelených 300 tisíc eur.
viac
29.07.2021
Poslanci TTSK schválili zavedenie zónového členenia kraja
Poslanci Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) schválili na stredajšom mimoriadnom rokovaní zavedenie zónového členenia kraja a predplatných cestovných lístkov. Informovalo o tom komunikačné oddelenie TTSK.
viac
23.08.2021
TTSK prijal nízkouhlíkovú stratégiu ako prvý kraj v SR
Trnavský samosprávny kraj (TTSK) je prvý z regiónov Slovenska, ktorý prijal nízkouhlíkovú stratégiu ako základné východisko v oblasti ochrany životného prostredia.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %