Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
31.05.2018 06:30

Envirorezort víta návrh Európskej komisie zakázať niektoré plastové výrobky


Ilustračná snímka


Návrh Európskej komisie zameraný na desať druhov jednorazových plastových výrobkov, ktoré sa najčastejšie vyskytujú v oceánoch, envirorezort víta. Pre TASR to povedal Michal Lukáč z odboru komunikácie rezortu.


Na konkrétne kroky alebo návrhy opatrení je však podľa jeho slov priskoro. "Je to téma na dlhšiu odbornú diskusiu," konštatuje.       

Ministerstvo v tejto súvislosti pripomína, že znižovanie množstva odpadu je jeho prioritou. "Envirorezort nastavuje komplexnú odpadovú politiku. Len pre ilustráciu na Slovensku bolo za rok 2016 (kedy už platila nová odpadová politika) uvedených na trh okolo 120.000 ton plastových obalov, pričom vytriediť a zhodnotiť sa podarilo 69.000 ton," približuje Lukáč.       

Rezort tiež podľa neho prispel k príchodu skupiny Green Group, ktorá chce na Slovensku otvoriť závod na spracovanie plastových fliaš a mixovaných plastov. "Za pozornosť stojí, že z odpadu vyrobí výrobky s vyššou pridanou hodnotou. Teda z plastovej fľaše napríklad vyrába komponenty pre automobilky," hovorí Lukáč.       

Podľa návrhu Európskej komisie (EK) by mal byť zakázaný predaj plastových vatových tyčiniek, príborov, tanierov, slamiek, miešadiel a paličiek na balóny. Tento tovar bude musieť byť vyrábaný výlučne z materiálov šetrnejších k životnému prostrediu. Členské štáty EÚ by tiež podľa návrhu boli povinné do roku 2025 zabezpečiť zber 90 percent z jednorazových plastových fliaš z nápojov.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.07.2018
Envirorezort navrhuje podporiť európsky zákaz niektorých plastových výrobkov
Slovensko pravdepodobne podporí návrh Európskej komisie, ktorý má zamedziť vplyvu niektorých plastových výrobkov na životné prostredie. Vyplýva to z riadneho predbežného stanoviska, ktoré envirorezort predložil do medzirezortného pripomienkového konania.
viac
09.12.2020
ZMOS adresovalo osem zásadných pripomienok rezortu životného prostredia
Združenie miest a obcí Slovenska adresovalo rezortu životného prostredia osem zásadných pripomienok, ktorými reagovalo na návrh vyhlášky, ktorá súvisí so zákonom o ochrane prírody a krajiny.
viac
16.04.2021
Chytil envirorezort plasty za pačesy?
Po nedávnej kontrole Najvyššieho kontrolného úradu na pôde envirorezortu, a po pomenovaní nedostatkov v odpadovom hospodárstve, osobitne v prípade plastov, zareagovalo MŽP SR upriamením pozornosti na pretrvávajúcu vysokú mieru skládkovania na Slovensku, zdôrazňujúc nízku mieru recyklácie plastov.
viac
03.11.2021
V stravovacích prevádzkach sa zakážu jednorazové plasty
V trvalých prevádzkach verejného a rýchleho stravovania budú zakázané jednorazové plastové výrobky. Zakázané budú aj na verejných podujatiach.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %