Štvrtok 02.05.2024
Dnes má meniny 
Žigmund
°C
27.11.2023 05:05

Envirorezort chce opätovné zavedenie lovu vlka


Vlk dravý. Ilustračná snímka, zdroj: Archív ON


Lov vlka dravého by mohol byť opäť obnovený na základe stanovovaných kvót, rovnako ako to bolo pred rokom 2021. Vyplýva to z predbežnej informácie zverejnenej na legislatívno-právnom portáli Slov-Lex.


Hlavným cieľom pripravovanej zmeny vyhlášky Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR je zníženie škôd na hospodárskych zvieratách spôsobovaných vlkom. "Tento cieľ bude naplnený tým, že dôjde k preradeniu vlka dravého zo zoznamu chránených živočíchov do zoznamu vybraných druhov živočíchov, a teda za prísne stanovených podmienok druhovej ochrany bude opätovne obnovený jeho lov," uviedol rezort.         

S tým podľa MŽP súvisí podpora tradičného hospodárenia na vidieku. Vykonávanie pastvy v určitých lokalitách predstavuje nevyhnutné opatrenie na zachovanie a obnovu priaznivého stavu biotopov európskeho a národného významu. "Jedným z ďalších cieľov navrhovanej právnej úpravy je zabezpečenie efektívnej ochrany tejto šelmy, ktorá nebude viesť k polarizácii spoločnosti, čo môže mať pozitívny vplyv aj na znižovanie jej nelegálneho usmrcovania," tvrdí.         

Ministerstvo chce touto úpravou zefektívniť možnosti lovu vlka a zabezpečiť možnosti jeho nerušenej migrácie prostredníctvom ekoduktov v čase lovu. Má dôjsť aj k zosúladeniu právnych úprav. "Prijatím vyhlášky MŽP, ktorou sa vykonáva zákon o ochrane prírody a krajiny, nastala situácia, keď dva rovnocenné právne predpisy upravovali lov vlka dravého diametrálne odlišne. Kým jeden predpis zaradil vlka dravého medzi chránené živočíchy, druhý právny predpis určoval dobu, kedy môže byť vlk dravý lovený," skonštatoval rezort.         

Poukázal na to, že škody spôsobené vlkom predstavovali v roku 2018 sumu 69.033 eur a vlani vzrástli na 576.240 eur, čo predstavuje skoro 8,5-násobný nárast škôd. Z vyplatenej náhrady za minulý rok predstavovali škody spôsobené na hospodárskych zvieratách sumu 453.792 eur.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.11.2017
Presadí envirorezort postupne rastúci „skládkovací“ poplatok 46 eur za tonu?
Z Ministerstva životného prostredia (MŽP) prenikla informácia, že envirorezort po viac ako deviatich mesiacoch príprav navrhuje razantné zvýšenie poplatku za skládky komunálnych odpadov. Do parlamentu by mal byť návrh predložený začiatkom budúceho roka.
viac
01.10.2019
Otvorená výzva na zastavenie lovu vlka na Slovensku
Zastavenie lovu vlkov a zavedenie ich úplnej a dôslednej ochrany na celom území Slovenska zvýši pozitívny vplyv vlkov na zdravotný stav diviakov a jeleňov, prirodzeným spôsobom prispeje k likvidácii prírodných ohnísk moru v populácií diviakov a tiež k predchádzaniu hospodárskych škôd.
viac
18.02.2020
V rámci Zeleného vzdelávacieho fondu prijalo MŽP 60 žiadostí o finančnú podporu
V treťom ročníku Zeleného vzdelávacieho fondu prijalo Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR zatiaľ 60 žiadostí s výškou podpory 434 152 eur. Informoval o tom Slavomír Held z odboru komunikácie MŽP.
viac
10.09.2020
Agrorezort zvažuje stanovenie nulovej kvóty lovu vlka
Ministerstvo pôdohospodárstva zvažuje stanovanie nulovej kvóty lovu vlka dravého pre poľovnú sezónu 2020/21.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %