Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
01.07.2019 07:35

ENVI - PAK: Skalica a Demänovská Dolina triedia najlepšie


Ilustračná snímka


V minulom roku Skalica medzi obcami s viac ako 5-tisíc obyvateľmi a Demänovská Dolina (okr. Liptovský Mikuláš) medzi obcami s menej ako 5-tisíc obyvateľmi najlepšie triedili odpady.


Prezradili to výsledky rebríčkov hodnotenia „triedeného zberu“ spoločnosti ENVI - PAK, do ktorej portfólia patrí takmer polovica všetkých obcí a miest Slovenska.

Na ďalších priečkach sa medzi väčšími obcami umiestnili Dubnica nad Váhom na druhom mieste, Žiar nad Hronom na treťom a medzi menšími Plavecké Podhradie (okr. Malacky) na druhom a Trenčianske Stankovce (okr. Trenčín) na treťom mieste.

Hodnotenie a ľudský faktor obyvateľov obcí

Rebríčky hodnotenia spoločnosti ENVI - PAK naznačili, že najzodpovednejšie triedia komunálne odpady obyvatelia na západe Slovenska. Napríklad, spomedzi dvadsiatich najlepšie hodnotených obcí v SR s viac ako 5-tisíc obyvateľmi dve tretiny a v prípade TOP dvadsiatich menších obcí je vyše polovica zo západnej časti Slovenska. „Pritom dôležitým faktorom, ktorý ovplyvňuje regionálne rozdiely, je ten, kedy bol triedený zber v obci založený, a tiež ako ho obec rozvíjala,“ tvrdí Roman Vandák, riaditeľ komoditného oddelenia ENVI - PAK. „Teda ľudský faktor. V mestách a obciach, ktoré sa umiestnili na čele rebríčkov, treba vysoko hodnotiť snahu množstva zapálených ľudí, ktorí vzdelávajú, robia osvetu a učia susedov, obyvateľov, čo a ako majú triediť.“

Efektivita plus vyťažiteľnosť – podstatné parametre pri zbere a triedení

„Efektivita zberu a triedenia odpadu prezrádza, koľko gramov odpadu sa vyzbieralo (vyzbiera) v litri zbernej nádoby či vo vreci určenom na triedenie v domácnosti,“ vysvetľuje Vandák zmysel pojmu jedného z dvoch kľúčových parametrov rebríčkov hodnotenia obcí. „Okrem uloženia správneho druhu odpadu do konkrétne na to určenej nádoby je tiež dôležité, aby v nej zaberal čo najmenej miesta.“

Druhým kľúčovým parametrom rebríčkov hodnotenia je vyťažiteľnosť konkrétneho miesta. „Ide o pomer hmotnosti triedeného odpadu na počet obyvateľov v danej obci,“ doplnil R. Vandák. „Táto hmotnosť je vyššia tam, kde sa za rok vyzbiera viac kíl triedeného odpadu na obyvateľa obce.“

P.S. Z peňazí, ktoré výrobcovia OZV zaplatia, sa financuje zber triedeného odpadu, jeho infraštruktúra, dotrieďovanie, lisovanie, balenie a ďalšia manipulácia s týmto odpadom.

Autor: (pš)


komentáre
SHOW ALL
podobné
14.07.2021
Neďaleko Žiliny majú najmodernejšiu linku na spracovanie odpadu
Podľa najnovších údajov vyprodukoval vlani každý Slovák 446 kilogramov odpadu. Podľa štatistického úradu je to až o 53 kilogramov viac, ako je priemer za posledných päť rokov.
viac
02.12.2021
V prírode nájdete pozoruhodne bizarný odpad
Dobrovoľní zberatelia odpadkov vedia, že v prírode natrafia na plasty, plechovky, cigaretové ohorky či obaly zo sladkostí, ale neraz ich prekvapí či až zarazí rarita, nad ktorou ostáva stáť rozum.
viac
05.08.2022
Separácia BRO priniesla obciam Kľakovskej doliny výrazné úspory
V obciach Kľakovskej doliny v okrese Žarnovica sa v uplynulom období výrazne zlepšilo hospodárenie s odpadmi.
viac
03.12.2022
Handlovská kapustnica 2022! Poďte s nami rozdávať radosť chutne a ekologicky
Tradičné benefičné podujatie Handlovská kapustnica je späť v prezenčnej forme! Počas pandémie sa konali kapustnice po dva roky v komornej atmosfére podľa platných opatrení.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.12 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %