Nedeľa 08.09.2024
Dnes má meniny 
Miriama
°C
24.07.2024 01:15

Ekologické podujatia sú čoraz populárnejšie. Jedno si užili aj v P. Bystrici


Foto: archív EP


Podujatia s ekologickým podtónom získavajú na svojej popularite a čoraz častejšie ich nachádzame v programoch slovenských samospráv. Už šiesty ročník Ekodňa sa v rámci Kultúrneho leta konal v Považskej Bystrici uplynulý piatok.


Hlavným cieľom boli podľa organizátorov osveta a motivácia ľudí, aby sa správali zodpovednejšie k planéte.

Podujatie podľa mesta cieli najmä na rodiny s deťmi, preto program prispôsobili práve im. Pre deti boli pripravené súťaže či divadlo. Dospelí si prišli na svoje počas zaujímavých prednášok hostí, ktorí poukázali napríklad na to, ako neplytvať potravinami, ako variť bez odpadu či lepšie vytriediť už vyprodukovaný odpad. Na Ekodni nechýbal ani knižný swap, kde si mohli návštevníci vymeniť prečítané knihy za iné. Okrem toho mesto pre návštevníkov pripravilo aj zber olejov, zubných kefiek, batérií či nespotrebovaných liekov. Projekt Ekodňa bol podporený v rámci grantového environmentálneho programu Zelené oči, ktorý tvorí súčasť projektu Zelená župa.

Množstvo aktivít pre deti

Na podujatí nechýbali ani zábavné a inšpiratívne aktivity pre deti. Okrem klasického ihriska si tu mohli mladší návštevníci vyskúšať či vedia správne triediť odpad. „Pre deti sme pripravili odpadové pexeso, v ktorom hľadali páry medzi odpadom a správnym kontajnerom. Taktiež si vyskúšali skladanie puzzle, triedenie problémových druhov odpadu na magnetickej tabuli či odpadové človeče,“ uviedli členovia tímu OZV ENVI - PAK, ktorí zabezpečovali spomenuté triediace aktivity pre deti. „Je vidieť, že považskobystrické deti doma triedia, lebo im triedenie nerobilo problémy. Dospelí sa zastavovali tiež, tí mali doplňujúce otázky ohľadom triedenia problémových druhov odpadu,“ doplnila Katarína Kretter, riaditeľka komunikácie OZV ENVI - PAK.

Inšpirácia pre dospelých

Počas celého dňa boli na pódiu rôzne vystúpenia nielen pre deti, ale aj pre dospelých. Pohľad na život bez odpadu priniesla influencerka Zerowasterka – Danka Moderdovská. „Na začiatok si zoberte jednu zmenu. Takú, o ktorej si myslíte, že ju zvládnete. Zamerajte sa napríklad na pitie. Noste si vlastnú fľašu na vodu. Všade. Alebo príďte domov a pozrite sa do špajze, koľko korením tam máte a koľko ich reálne používate. Keď si ich vytriedite, zistíte, že vám naozaj stačí oveľa menej druhov. Aj to môže byť jedným z krokov k minimalizácii,“ povzbudila divákov. V kuchyni ostal aj šéfkuchár Matej Tuhý, ktorý dal ľuďom tipy, ako variť tak, aby vyprodukovali čo najmenej odpadu a čo všetko sa dá vlastne zužitkovať.

Podnetná diskusia na záver

Považská Bystrica sa podľa predstaviteľov samosprávy snaží byť udržateľným a zeleným mestom. „Veľmi nám záleží na ekologických témach. Preto hľadáme spôsoby, ako ľuďom tieto témy priniesť, aby sa viac zaujímali o ekológiu a odpadové hospodárstvo,“ uviedla samospráva. V závere dňa bola pre návštevníkov pripravená aj diskusia o odpade, triedení a udržateľnosti, ktorá bola sprevádzaná hudobným vystúpením Barbory Švidraňovej. Natália Pažická, bývalá modelka a dnes environmentálna aktivistka, ktorá poukazuje na problémy fast fashion módy, počas diskusie hovorila o udržateľnosti v textilnom priemysle a o tom, aké dôležité je pri každom nákupe oblečenia myslieť na to, či je plne využiteľné, alebo bude len ďalším kúskom v šatníku. „Čilská púšť Atacama sa stala pohrebiskom fast fashion. Oblečenie sem zvážajú z celého sveta. Skládka je taká veľká, že je viditeľná aj z vesmíru,“ priblížila. Každý rok sa do Čile odošle 60-tisíc ton použitého oblečenia. Podľa najnovších údajov OSN je Čile tretím najväčším dovozcom oblečenia z druhej ruky na svete. Niektoré z týchto odevov sa predávajú na trhoch, ale najmenej 39-tisíc ton skončí nelegálne na skládke v púšti Atacama. Skládky odpadu sú problémom nielen v zahraničí, ale aj u nás. Predstavujú obrovskú záťaž pre životné prostredie. Na dôležitosť správneho triedenia už dlhodobo upozorňuje OZV ENVI - PAK. „Iba odpad, ktorý správne vytriedime, nie je odsúdený na skládku, ale dostane druhú šancu a môže byť zrecyklovaný,“ pripomenula Katarína Kretter, ktorá sa okrem iného venuje vzdelávaniu v oblasti triedenia. Počas diskusie odznelo aj množstvo tipov, ako triediť lepšie a zodpovednejšie. „Tégliky od jogurtov nie je potrebné umývať, stačí, keď ich zbavíme obsahu. Netreba však zabúdať, že je dôležité oddeliť od téglika viečko a aj papierovú časť, ktorou je dnes množstvo jogurtov obalených,“ vysvetlila Kretter. „Z hliníkových viečok alebo kúskov alobalu je možné postupne robiť väčšiu a väčšiu guličku, aby sa predišlo možnosti, že tento odpad na triedičke prepadne k nečistotám,“ doplnil Branislav Moňok z Priateľov Zeme.

 

js

Autor: (js)


komentáre
SHOW ALL
podobné
15.04.2016
Marek Nikel: Nevyberáme školné a ponúkame pridanú hodnotu
Pridanou hodnotou školy sú popri vedomostiach a príjemnom prostredí aj zručnosti, kvalitná jazyková príprava a každá ďalšia aktivita, pri ktorej žiaci nesledujú hodinky a nečakajú na školský zvonček.
viac
12.06.2016
Považská Bystrica má nové partnerské mesto
Gruzínske mesto Zestafoni bude ôsmim partnerským mestom Považskej Bystrice. Medzinárodnú dohodu s novým partnerom schválilo tento týždeň považskobystrické mestské zastupiteľstvo.
viac
12.12.2016
Do likvidácie čiernych skládok investovala Považská Bystrica 60 000 eur
Na likvidáciu čiernych skládok vynaložilo mesto Považská Bystrica v tomto roku približne 60.000 eur. Mestu sa aj s podporou Envirofondu podarilo zlikvidovať jednu z najväčších čiernych skládok v miestnej časti Horný Moštenec.
viac
03.09.2024
Radnica umiestnila v meste päť defibrilátorov, pribudnú ďalšie
V rôznych častiach mesta umiestnila považskobystrická radnica päť automatických externých defibrilátorov, už onedlho pribudne ďalších päť. Informovala o tom hovorkyňa mesta Iveta Pagáč Kováčiková.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.28 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.07 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.65 %