Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
15.04.2016 12:04

Marek Nikel: Nevyberáme školné a ponúkame pridanú hodnotu


Marek Nikel.


Pridanou hodnotou školy sú popri vedomostiach a príjemnom prostredí aj zručnosti, kvalitná jazyková príprava a každá ďalšia aktivita, pri ktorej žiaci nesledujú hodinky a nečakajú na školský zvonček.


Tieto trendy postupne prichádzajú aj do nášho školského prostredia. Za pozornosť v tejto súvislosti stoja ambície Deutsch - Slowakische Akademien, a. s. (DSA), ktorá medzičasom získala niekoľko verejných škôl, v ktorých garantuje konkrétnu pridanú hodnotu. Preto sme o rozhovor požiadali predsedu jej predstavenstva Ing. Mareka Nikela.

Len nedávno ste získali od mesta Považská Bystrica základnú školu, od ktorej si sľubujete vytvorenie atraktívneho prostredia pre čo najviac žiakov. O čo presne ide?

- Pokladáme za prioritu poskytnúť našim žiakom a študentom to, čo najviac chýba, a to je silná a kvalitná znalosť cudzích jazykov. Nespochybňujeme úlohu angličtiny ako globálneho jazyka a vyučujeme ju štandardne. Zameriavame sa však na všestranný rozvoj záujmu aj o nemecký jazyk, pretože ten je jazykom európskeho hospodárskeho priestoru, a teda poskytuje našim absolventom už na úrovni základných škôl lepší odrazový mostík do života. Tieto aktivity podporujeme najmä poznávaním tradičnej nemeckej kultúry, nemeckými lektormi v rámci jazykových intenzívnych kurzov a s možnosťou výmenných pobytov od druhého stupňa. V deťoch tiež cielenými aktivitami rozvíjame vzťah k technike a technickému mysleniu. Neznamená to, že by sme chceli vychovávať deti len pre stredné odborné školy s technickým zameraním, myslíme si však, že tieto nadobudnuté zručnosti využije rovnako dobre aj gymnazista.

Už pol roka pod vašimi krídlami pôsobí Stredná odborná škola v Trebišove. Čo presne očakávate od jej manažovania?

- Zachováme prospešné študijné odbory a rozširujeme ponuku o technické odbory tak, aby ponuka „pasovala“ do potrieb regiónu. Začali sme napríklad študijným programom vodár – vodohospodár, ktorý považujeme za veľmi atraktívny a z hľadiska budúcnosti kľúčový. V tejto profesii je na Slovensku nedostatok kvalifikovanej pracovnej sily a pracovník v tejto profesii zarába viac ako začínajúci právnik. Nasledovať budú napríklad mechatronik, čo je povolanie budúcnosti pre automobilový priemysel. Slovensko je koniec koncov automobilová veľmoc. Naším cieľom je školu nielen materiálne špičkovo zabezpečiť, ale aj investovať do jej opravy, aby sa študenti vzdelávali v príjemnom prostredí. Momentálne sme už z Nemecka priviezli špičkové výučbové stroje CNC a zváračskú techniku.

Do akej miery môžeme v prípade vašich škôl hovoriť o verejných, alebo súkromných nakoľko každú máte v dlhodobom prenájme a pritom pri ich získavaní ste avizovali záujem ponechať počet pedagógov?

- Naša filozofia je postavená na zúročení dlhoročných nemeckých skúseností, materiálne a personálne kapacity takto slúžia k rozvoju slovenského školstva. Školské budovy si vždy prenajímame a investujeme do nich nemalé zdroje, ukazujeme zároveň na efektívnom manažmente a prepojenia na našu nemeckú materskú spoločnosť, ako pracovať v školstve podľa našej predstavy. Napriek tomu, že v názve máme súkromná škola, od detí školné nevyberáme.

Dlhodobo aktívne pôsobíte v oblasti duálneho vzdelávania. Sú podľa Vás naše trendy nastavené správne?

- Slovensko má dlhodobo zanedbané základné aj stredné školstvo. O tomto niet pochýb, ale bolo by naivné myslieť si, že situáciu možno zmeniť mávnutím zázračného prútika. Zákon o odbornom vzdelávaní a príprave je prvým a isto nie dokonalým krokom, ale vytvára nám priestor pre implementáciu prenosných prvkov duálneho vzdelávania do slovenských pomerov. Dôležitá je kvalita, prepojenie na prax a angažovaný a aktívny tím ľudí, čo v školách učia, pracujú a manažujú procesy. Aj preto veľmi aktívne komunikujeme s mestami, v ktorých pôsobia naše školy a rovnako aj s miestnym podnikateľským prostredím.

Autor: (red)


komentáre
SHOW ALL
podobné
30.06.2016
Päť detských ihrísk obohatia knižné búdky
Na detských ihriskách v Považskej Bystrici pribudne päť knižných búdok. Vyrobiť ich nechá Združenie lokálpatriotov vďaka grantu Nadácie Poštovej banky prostredníctvom projektu Nápad pre tri generácie.
viac
15.02.2017
Samosprávy investujú do škôlok
Vďaka schváleným žiadostiam o nenávratné finančné prostriedky (NFP), pôjde do rekonštrukcie troch škôlok v Banskej Bystrici historicky najvyšší objem financií. O dotáciu sa uchádza aj ďalšie krajské mesto.
viac
08.11.2018
Župné stredné školy v systéme duálneho vzdelávania hodnotili prvú trojročnicu
Najviac žiakov má v systéme duálneho vzdelávania v Trenčianskom samosprávnom kraji (TSK) zapojených Stredná odborná škola strojnícka v Považskej Bystrici. S počtom 217 dualistov je škola druhou najlepšou v rámci celého Slovenska.
viac
29.04.2020
Pre deti zdravotníkov otvoria v Považskej Bystrici materskú školu
Zdravotnícki pracovníci Nemocnice s poliklinikou (NsP) v Považskej Bystrici nebudú musieť od pondelka (4. 5.) zostať doma so svojimi maloletými deťmi, ale môžu sa opäť zapojiť do práce. Mesto pre ich deti otvorí jednu materskú školu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %