Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
10.09.2022 10:45

Ekocentrum v Stupave privíta prvých návštevníkov už dnes


Ilustračná snímka


Druhý septembrový víkend otvára svoje brány pre verejnosť Ekocentrum v stupavskom Malom parku v zákutí kaštieľa, ktoré pokrstil bratislavský župan Juraj Droba so zástupcami mesta Stupava a s rakúskymi partnermi.


Cieľom ekocentra je zvýšiť enviromentálne povedomie u návštevníkov, ale najmä chrániť vzácne územie a ohrozené druhy fauny a flóry. Fungovať bude zatiaľ stredy a soboty od 10. do 17. hodiny a určené je pre všetky vekové kategórie.

Bratislavská župa dlhodobo podporuje rozvoj cezhraničnej spolupráce premietnutej do konkrétnych projektov ako je projekt nového ekocentra v Stupave. Uvedomujeme si jeho prínos, preto ho vítame a podporujeme. Zároveň nadväzujeme na aktivity realizované v Malom stupavskom parku (rekonštrukcia Krupičkovho domu a skleníka pre účely ekocentra) prípravou projektového zámeru revitalizácie Veľkého stupavského parku za 1,5 milióna eur. Tak, aby sa tu ľudia cítili príjemne, dozvedeli sa veľa zaujímavých informácií a radi sa sem vracali,“ povedal predseda Bratislavského samosprávneho kraja Juraj Droba.

Stupavské ekocentrum sa otvorilo v sobotu 10. septembra o 10. hodine. Návštevníci sa dozvedia veľa zaujímavého o centre, jeho fungovaní, ale aj o živote včielok, ochutnajú med, RAW produkty, ale vyrobiť si môžu sviečky a zúčastniť sa ďalších zaujímavých workshopov a diskusií. Napr. zistia, že rieka Morava predstavuje spoločný výnimočný prírodný fenomén Rakúska a Slovenska, ale aj to, že súčasný nepriaznivý stav viacerých vzácnych prírodných lokalít a nedostatok manažmentových opatrení má za následok neustále zmenšovanie vzácnych habitatov a ohrozených druhov.

A práve preto vzniklo takéto ekocentrum. Aby lepšie zosieťovalo zelenú infraštruktúru a biodiverzitu v oblasti Alpsko-karpatského koridoru, zvýšilo povedomia pri chápaní významu prírodného prostredia a akceptácie opatrení na ochranu prírody na rieke Morava, či zlepšilo stáva chránených území a ohrozených biotopov pomocou manažmentov a ochranárskych opatrení prostredníctvom cezhraničnej odbornej výmeny.

Projektové aktivity zahŕňajú revitalizáciu a manažment 50 ha suchozemských a vodných biotopov, ako aj posilnenie environmentálnej výchovy spojenej s prírodnou turistikou. Navyše budú zriadené 4 ekocentrá na posilnenie budúcej cezhraničnej spolupráce a uvedomelú starostlivosť o prírodné bohatstvo územia rieky Moravy. Pomocou environmentálnej výchovy budú návštevníci informovaní o prírodných hodnotách a starostlivosti o toto cezhraničné územie a zvýši sa akceptovateľnosť opatrení na jeho ochranu.

Našou prioritou je ochrana zdravia obyvateľov, životného prostredia a prírodných zdrojov, zvýšenie environmentálneho povedomia širokej verejnosti pre zachovanie miestneho prírodného bohatstva a udržanie kvalitného životného prostredia pre budúce generácie. BSK ako prvá župa na Slovensku rieši problematiku enviro-vzdelávania koncepčne, čím sa stáva v tejto oblasti slovenským lídrom. Dôkazom je Koncepcia budovania siete environmentálno-vzdelávacích centier v BSK na obdobie 2018 – 2025, ktorá stanovuje metodický rámec pre oblasť EVVO a definuje dôležitosť prepojenia siete ekocentier. Rovnako sme pristúpili k vybudovaniu nadregionálneho environmentálno-vzdelávacieho centra v priestoroch Národnej kultúrnej pamiatky Kaštieľ Čunovo,“ doplnil Juraj Droba.

Partnermi projektu sú: mesto Stupava, Bratislavské regionálne ochranárske združenie, mesto Gbely, mestská časť Bratislava- Devínska Nová Ves, Trnavský samosprávny kraj, NÖ.Regional.GmbH, Marktgemeinde Hohenau an der March, March.Raum.Ökotourismus und Förderung regionaler nachhaltiger Produkte in den March-Auen und im Marchfeld, Weinivertel Tourismus GmbH, WUK Verein zur Schaffung offener Kultur- und Werkstättenhäuser, Kurznezeichnung: WUK Werkstätten-und Kulturhaus.

Autor: (ts-BSK, Lucia Forman)


komentáre
SHOW ALL
podobné
04.07.2019
Barokový mostík v Stupave v rekonštrukcii
Bratislavský samosprávny kraj revitalizuje park stupavského kaštieľa, kde sídli župný Domov sociálnych služieb a zariadenie pre seniorov. Park z 18. storočia je národnou kultúrnou pamiatkou, má prírodno-krajinársky ráz a tvorí celok s okolitými lesmi.
viac
31.01.2020
Bratislavský kraj zrekonštruoval barokový most v Stupave
Stupavský park už skrášľuje historický skvost, barokový most, ktorý prešiel komplexnou rekonštrukciou. Výslednú podobu už môžu naplno obdivovať nielen obyvatelia Stupavy, ale aj celého kraja. Most spája Hlavnú ulicu s kaštieľom.
viac
27.05.2023
Festival nového cirkusu v Stupave zabaví rodiny s deťmi aj dospelých
Viac ako 60 predstavení, dávku smiechu a akrobacie prinesie počas troch dní festival Cirkul'art, ktorý sa v piatok začína v Stupave. Posledný májový víkend spestrí kaštieľsky park mesta, ktorý sa zmení na pestrú cirkusovú záhradu s divadlom, novým cirkusom a živým súčasným umením.
viac
26.09.2023
BSK chce zrevitalizovať park v Stupave, aj s dôrazom na zmenu klímy
Bratislavský samosprávny kraj (BSK) plánuje revitalizáciu parku v meste Stupava v okrese Malacky z 18. storočia. Vyplýva to z ideového zámeru pre projekt Parksfit4future, ktorý v piatok schválili krajskí poslanci. Rozpočet projektu je 2,7 milióna eur, kraj sa chce zapojiť do výzvy na eurofondy.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %