Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
04.08.2022 11:40

Ekoaktivity sa stávajú neodmysliteľnou súčasťou festivalov


Snímka zdroj: (ENVI-PAK).


Leto to sú nielen dovolenky a oddych, ale neodmysliteľne k nemu patria aj festivaly, jarmoky a iné kultúrne podujatia. Tie už v súčasnosti okrem hudby, rôznych atrakcií a všelijakej gastronómie ponúkajú aj čosi navyše.


Nejedno z podujatí sa hrdí tým, že sú jeho súčasťou aj rôzne ekoaktivity. Je o ne vôbec záujem?

Prvá polovica leta je za nami a do miest a obcí Slovenska priniesla nejeden festival či kultúrne podujatie. Organizátori počas nich prinášajú návštevníkom nielen zaujímavých účinkujúcich, ponúkajú dobré občerstvenie a zábavu, ale snažia sa aj o čosi navyše. Čoraz viac im v rámci programu predkladajú aj rôzne ekoaktivity.

Nielen zábava a jedlo, ale aj ekológia

Drvivá väčšina festivalov sa snaží znížiť ekologickú stopu počas ich trvania. Napríklad najväčší slovenský multižánrový festival Pohoda sa dlhodobo drží hesla, že popri dobrej hudbe a zábave sa dá myslieť aj na ekológiu. Napríklad aj tak, že okrem využitia solárnych lámp a energie z obnoviteľných zdrojov, ekologickejšieho upratovania a čistenia, ponúkli tento rok organizátori aj zberné miesta s asistovaným triedením. Vďaka tomu mohol byť vyzbieraný odpad odvezený na recykláciu alebo zhodnotenie a nemusel skončiť na skládke.

“Keď si predstavíme tridsaťtisíc zabávajúcich sa ľudí na jednom mieste, tak iba ťažko nám napadne, že títo ľudia sa naozaj nemusia predierať odpadkami, plastovými pohármi a špakmi. Jednoducho chcú odpad triediť a aj ho teda triedia,” uviedla Katarína Kretter, riaditeľka komunikácie a marketingu OZV ENVI - PAK, ktorá spolu s dobrovoľníkmi z projektu ECOmenius pomáhala návštevníkom počas štyroch dní triediť odpad. “Sme radi, že sme mohli pomôcť pri problematickejších odpadkoch s ich vytriedením a zároveň, že sme mali možnosť ľudí niečo nové naučiť,” dodala.

Veľký posun vpred za posledné roky

Mohlo by sa zdať, že odkedy zálohujeme, tak už nemusíme triediť. Opak je však pravdou. Triedi sa aj naďalej a podľa slov niektorých nadšencov festivalov a kultúrnych akcií je aj vďaka tomu vidieť obrovský pokrok v rámci čistoty podujatí. “Musím povedať, že trend zníženia environmentálnej záťaže na festivaloch je viditeľný za posledné roky a páči sa nám, že organizátori myslia aj na túto stránku. My s partiou sa tiež snažíme zanechať čo najmenšiu stopu v tvorbe odpadu,” prezradila Monika, ktorá pravidelne navštevuje festivaly nielen doma, ale aj za hranicami. “Slovensko navyše v čistote podľa mňa vôbec nezaostáva. Keď si spomeniem napríklad na anglický Glastonbury, tak tam sme sa naozaj predierali odpadkami,” dodala.

Brodiť sa v odpade nechce nikto

Bežne vyprodukovaný odpad v domácnosti predstavuje nemalú záťaž pre prírodu. Ten festivalový je akýmsi “bonusom” navyše. Nehovoriac o tom, že sa oň musí aj niekto postarať. Väčšinou sú to práve technické služby daných miest a obcí alebo zazmluvnená zberová spoločnosť. Ako sa viacerí z kompetentných zhodli, učiť ľudí triediť aj počas týchto podujatí má zmysel. Mnohých to motivuje už hneď na mieste, aby sa zamysleli, kam vyhodia jednotlivé druhy odpadu, aby nemusel skončiť na skládke, prípadne sa môžu opýtať, ak nevedia, čo kde patrí. Zároveň podčiarkli, že zo skúseností je vidieť aj nárast záujmu ľudí o takéto enviro aktivity.

Autor: (Jana SATEROVÁ)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.05.2017
Cirkusové vystúpenia a súťaže prinesie Deň detí na Primaciálnom námestí
Hlavné mesto SR Bratislava s mestskou spoločnosťou Odvoz a likvidácia odpadu (OLO) pripravili v sobotu 27. 5.2017 na Primaciálnom námestí v Bratislave Deň detí s jazdou na elektrických mini autíčkach.
viac
26.06.2020
Oravské folklórne leto z domu
Ľudové jarmoky, tvorivé dielne, výstavy, súťaže, ochutnávky tradičných jedál, najmä však tanečné a hudobné programy. To všetko bude toto leto na Orave absentovať pre opatrenia za zamedzenie šírenia vírusu covid-19. Nie však celkom.
viac
03.12.2022
Handlovská kapustnica 2022! Poďte s nami rozdávať radosť chutne a ekologicky
Tradičné benefičné podujatie Handlovská kapustnica je späť v prezenčnej forme! Počas pandémie sa konali kapustnice po dva roky v komornej atmosfére podľa platných opatrení.
viac
07.07.2023
Dobré ekologické návyky si zbaľte aj na festival
Na festivale si chce človek vychutnať dobrú hudbu, dobré jedlo, stretnúť priateľov, vypočuť si zaujímavé diskusie a nasať atmosféru oddychu a relaxu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %