Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
24.04.2020 09:30

Dudince začali s revitalizáciou kúpeľného parku


Pocitový chodník, kde sa chodí naboso a tiež fitpark sprístupnili v lete Kúpele Dudince v susedstve svojho liečebného domu Smaragd. Určené sú nielen klientom kúpeľov, ale zdarma aj širokej verejnosti. Snímka zdroj: (tasr).


Po troch rokoch prípravných prác sa začala v Dudinciach realizácia stavebnej časti projektu cezhraničnej spolupráce mesta Dudince s maďarskou obcou Bánk.


Projekt s názvom "Trvalo udržateľný a virtuálny rozvoj cestovného ruchu v regióne Nograd - Hont" prinesie slovenskému mestu revitalizáciu kúpeľného parku, tzv. Slnečnej lúky v celkovej výške 755 000 eur.

„Spoluúčasť mesta Dudince na financovaní projektu je 37 750 eur,” povedal primátor Dušan Strieborný. Ako ďalej uviedol, v súčasnej mimoriadnej situácii spôsobenej ochorením COVID-19 je však veľmi zložité zabezpečiť dostatok finančných zdrojov na chod mesta a tiež spolufinancovanie takýchto náročných projektov. „Mesto len na dani z ubytovania prichádza mesačne o 40 000 až 50 000 eur,” konštatoval.

„Keďže nevieme, ako dlho bude táto mimoriadna situácia trvať, rozhodli sme riešiť aktuálny stav čerpaním kontokorentného úveru, ktorý je už schválený poslancami mesta,” pripomenul.

Úver bude slúžiť na financovanie spoluúčasti mesta na projekte, ako i ďalších zazmluvnených investičných zámerov, napríklad čerpacej stanice k závlahovému systému, ktorý je súčasťou revitalizácie kúpeľného parku.

Projekt zasahuje územie s rozlohou takmer 18 500 štvorcových metrov, pričom v stavebnej časti rieši vybudovanie technickej infraštruktúry v podobe nových chodníkov, promenády, javiska, detského ihriska, zavlažovacieho systému, vodných prvkov a sadových úprav.

Druhá časť aktivít je v projekte zameraná na zviditeľnenie kúpeľnej destinácie prostredníctvom inštalácie informačných bodov – infokiosku, LED panela a výtvarných prvkov, ktoré už boli zrealizované koncom roka 2019.

„Dominantným prvkom projektu je socha víly Dudinky s chlapcom, ktorej autorom je slovenský sochár Pavol Dubina,” priblížil primátor. Súsošie v životnej veľkosti, odliate z bronzu, je umiestnené v blízkosti kúpeľnej promenády pred prírodnou pamiatkou - travertínovou kopou Kúpeľného prameňa.

Vybudovanie novej infraštruktúry prinesie rozšírenie ponuky služieb pre návštevníkov a domácich obyvateľov, zviditeľnenie mesta Dudince ako destinácie cestovného ruchu. Budovanie partnerstva s obcou Bánk prinesie zase zvýšenie príťažlivosti pohraničia. Predpokladaný termín ukončenia celého projektu je november 2020.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
25.08.2017
Mesto chce v rámci nového projektu zatraktívniť Park M. R. Štefánika
Mesto Partizánske sa pokúsi získať nenávratný finančný prostriedok z Fondu mikropojektov Európskej únie na realizáciu cezhraničného projektu, ktorý je zameraný na podporu turizmu a propagáciu historického, kultúrneho a prírodného dedičstva.
viac
19.09.2017
Z grantového programu Šariš ľuďom rozdelia na projekty 16 000 eur
Projekty, ktoré podporujú rozvoj cestovného ruchu v Prešovskom kraji a pomáhajú revitalizovať symboly kraja, majú šancu získať finančnú podporu v rámci grantového programu Šariš ľuďom od Pivovarov Topvar prostredníctvom Komunitnej nadácie Veľký Šariš.
viac
18.02.2020
Mesto Nitra udelí dotácie na projekty zamerané na rozvoj cestovného ruchu
Projekty občianskych združení a spolkov zameraných na cestovný ruch podporí mesto Nitra celkovou sumou 15 000 eur. Rozhodli o tom mestskí poslanci na svojom mimoriadnom februárovom rokovaní.
viac
29.04.2020
Nad Svidníkom má vyrásť vyhliadková veža s presklenou útulňou
Novou turistickou atrakciou mesta Svidník má byť vyhliadková veža. Radnica ju chce postaviť nad mestom, v lokalite lyžiarskeho vleku. Celkové náklady na jej výstavbu predstavujú viac ako 60 000 eur.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %