Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
06.07.2020 10:25

Dom ľudových tradícií približuje, ako sa žilo v minulosti


Na archívnej snímke Štefan Višňovský s vyšívanou plachtou zo zbierky jeho manželky Anny Višňovskej. Snímka zdroj: (tasr).


Starý nábytok, tkaniny, obrazy i rôzne náčinie, ktoré sa v minulosti používalo v domácnosti, môžu vidieť návštevníci Domu ľudových tradícií v Zámutove neďaleko Vranova nad Topľou. Otvorili ho v sobotu, o jeho vznik sa pričinil 70-ročný miestny obyvateľ Štefan Višňovský.


„Manželka už 30 rokov zbiera staré tkaniny, plachty posteľné, ozdobné plachty, ručníky a stále chcela, aby sme urobili múzeum. V minulosti nás navštívili z televízie a robili so mnou reportáž o šití krojov, keďže sa venujem výrobe kabátov, takzvaných kikľov. Nemali sme im kde ukázať všetky veci. Neskôr, keď prišli z ďalšej televízie, tak sme sa zložili v starom dome vedľa, ktorý sme kúpili,” začal rozprávanie o vzniku domu ľudových tradícií Višňovský.

Ako povedal, z domu tam priniesli starú posteľ, paplóny, vankúše, obrazy svätých, stôl a rôzne suveníry, ktoré za 40 rokov fungovania folklórnej skupiny Zamutovčan zozbierali. Postupne v dome pribúdalo množstvo vecí.

„Suseda nám ponúkla starý nábytok, krásne čierne skrine s reliéfom. Susedov syn nám dal krosná a starosta nám daroval maketu Zámutovského kaštieľa, ktorý počas vojny zapálili Nemci. Máme niekoľko fragmentov z kaštieľa, ako je lampa, koberec či mreža z okna,” doplnil Višňovský.

Podľa jeho slov je návšteva domu ľudových tradícií nostalgiou a mnohí, ktorí doň vstúpia, si zaspomínajú na to, čo mali v minulosti doma. Na dvore zase môžu vidieť tkáčske náčinie.

„U nás sa tkaniny nerobia z ľanu, ale z konope. Zabudli sme už nielen na čo sa jednotlivé náčinie používalo, ale aj ako sa volá,” dodal Višňovský.

Dom je možné podľa jeho slov navštíviť kedykoľvek, keďže ako dôchodcovia sú s manželkou stále doma.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.07.2019
Jánošíkove dni otvoria sprístupnením domu v jeho rodnej osade Jánošovia
Symbolické sprístupnenie Jánošíkovho domu v jeho rodnej osade Jánošovia v Terchovej otvorí v stredu 31. júla večer 57. ročník Medzinárodného folklórneho festivalu Jánošíkove dni v Terchovej.
viac
16.11.2019
Vysoké Tatry: Koncepciu Tatranského ľadového dómu začali tvoriť už v máji
Na Hrebienku vo Vysokých Tatrách v súčasnosti vyrastá najväčšia zimná turistická atrakcia v regióne. Hlavný sochár Adam Bakoš pre TASR potvrdil, že koncepcia Tatranského ľadového dómu sa začala tvoriť ešte v máji.
viac
29.04.2020
Prvá etapa revitalizácie Slanického ostrova sa blíži do cieľa
Na Slanickom ostrove umenia sa po zime opäť rozbehli práce. Do nástupu leta by mala byť ukončená prvá etapa jeho revitalizácie s podporou Žilinskej župy a štátnych dotácií na rozvoj regiónu.
viac
28.10.2021
Sása zachraňuje dom tradícií
V Sáse v okrese Zvolen sa po dvoch rokoch zrejme dočkajú rekonštrukcie krovu Domu ľudových tradícií. O finančné prostriedky vo výške 23.306 eur na jeho obnovu požiadala obec ešte na jeseň 2019 Miestnu akčnú skupinu (MAS) Verejno-súkromné partnerstvo Hontiansko-Dobronivské.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %