Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
27.02.2020 12:20

V kraji pribudne nové župné divadlo


Ilustračná snímka: (int.).


Divadlo ASTORKA Korzo ´90 v zriaďovateľskej pôsobnosti Bratislavského samosprávneho kraja otvára v rámci 30. výročia divadla nový divadelný priestor Štúdio A2 – Nové župné divadlo ako poctu Divadlu na Korze.


„Nie je v našich končinách zvykom otvárať nový divadelný priestor len tak z ničoho nič uprostred divadelnej sezóny. Patrí to skôr k výnimkám. Som veľmi rád, že sa to vedeniu a kolektívu Divadla ASTORKA KORZO´90 podarilo, aj s finančným prispením Bratislavského samosprávneho kraja ako zriaďovateľa divadla na úpravu týchto priestorov bývalej vínnej pivnice, kde vznikol multifunkčný komorný scénický priestor s variabilnou scénou i hľadiskom. Divadlo ASTORKA Korzo ´90 vzniklo kedysi ako ideový odkaz na legendárne Divadlo na korze. Verím, že nový priestor, ktorý teraz aj vzhľadom a rozmermi pripomína staré „Korzo“ sa stane rovnako podstatným a podnetným kultúrnym bodom v histórii Bratislavy. Celkovo by malo ísť o nový priestor kultúrneho stretávania sa bratislavských umelcov i divákov,“ povedal bratislavský župan Juraj Droba.

Cieľom „divadelnej pivnice“ je vytvoriť nový zaujímavý priestor pre divadelné či multižánrové predstavenia, hudobné koncerty, filmové premietania, prednášky, workshopy, diskusie, kurzy, rôzne formy divadelného vzdelávania, prezentácie kníh či hudobných noviniek, výstavy.

Priestor bude slúžiť pre aktivity Divadla ASTORKA Korzo ´90, ktoré sa svojím charakterom viac hodia do menšieho divadelného priestoru ako je súčasné javisko divadla. Nadviaže tak na divadelné inscenácie v netypických priestoroch divadla ako je foyer a Trezor, kde vznikli dnes už kultové divadelné inscenácie Pred odchodom na odpočinok a Tichý dom, ako aj každoročné Scénické rozhovory počas Festivalu Astorka či pravidelné koncerty súčasných slovenských hudobných zoskupení pre blues, jazz, vážnu hudbu, ktoré sa doteraz odohrávali vo foyeri alebo v Trezore. Zároveň bude A2 pravidelne poskytovať priestor pre rezidenčné a hosťujúce aktivity mladých divadelníkov, združených v OZ alebo novovzniknutých divadelných zoskupeniach bez vlastného divadelného zázemia. DAK´90 aj v tomto nadviaže na tradíciu doterajšej spolupráce s mladými umelcami v Trezore, ktorá bola nielen zmysluplná z hľadiska podpory mladého umenia, ale priniesla aj výborné výsledky vo forme divadelných cien či pozvaní na festivaly. Nový priestor bude teda v budúcnosti využívaný na malé divadelné viac žánrové formy. Kapacita priestoru závisí od formy a štýlu podujatia v rozmedzí 70 až 90 miest.

„Lokalita nového divadelného priestoru je v tesnom susedstve rozvinutej tradície voľnočasových a kultúrnych aktivít rôznych komunitných centier a projektov, a môžeme predpokladať, že činnosť ŠTÚDIA A2 pozitívne ovplyvní tieto snahy komplexnej podpory kultúrneho rozvoja hlavného mesta a regiónu,“ dodal predseda Bratislavského samosprávneho kraja Juraj Droba.

Autor: (Lucia FORMAN, hovorkyňa BSK)


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.07.2016
Nové múzeum približuje dejiny obce Divín, jej hradu i okolitého regiónu
Históriu obce a hradu Divín, ako aj dejiny okolitého regiónu v okrese Lučenec približuje novootvorené múzeum, ktoré od polovice júna funguje v priestoroch tamojšieho Zichyovského kaštieľa.
viac
03.03.2017
Kam cez víkend v trenčianskom regióne
Príďte stráviť víkendové chvíle v spoločnosti umeleckých kováčov či cestovateľov.
viac
22.06.2020
Nezávislá kultúra a umenie dostanú finančnú podporu 300 000 eur
Bratislavský samosprávny kraj (BSK) a Nadácia Tatra banky podporia tento rok nezávislú kultúru a umenie na území kraja celkovou sumou 300 000 eur.
viac
08.07.2020
Prvé projekty by mohli dostať dotácie už v priebehu júla
Prvé projekty z oblasti nezávislej kultúry a umenia na území Bratislavského kraja by mali dostať finančnú podporu v priebehu júla.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.12 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %