Štvrtok 19.09.2024
Dnes má meniny 
Konštantín
°C
21.08.2024 07:55

Dobrofest prinesie do mesta opäť zvuk rezofonickej gitary dobro


Obrázok zdroj: Blues Music


Medzinárodný hudobný festival Dobrofest si v Trnave opäť pripomenie pamiatku významného slovenského rodáka a vynálezcu Jána Dopjeru, ktorý skonštruoval rezofonickú gitaru s názvom dobro. Koncerty sa od stredy (21. 8.) do piatka (23. 8.) uskutočnia v trnavskom kultúrnom centre Nádvorie. TASR o tom za


"Dobrofest je pripravený. V ohlásenom programe príde len k jedinej zmene. Americký spevák a gitarista Bruce Lewis z Kentucky, ktorý mal vystúpiť na festivale v piatok večer, zrušil pre zdravotné problémy celú svoju naplánovanú cestu do Európy," priblížil Halada. Festival organizuje občianske združenie Trnavská hudobná spoločnosť, vstup je na všetky koncerty voľný.         

V stredu vystúpi maďarská kapela Sonny & his Wild Cows, ktorá so svojou zmesou energického rockabilly, country a bluesu zožala veľký úspech na mnohých festivaloch po celej Európe vrátane Anglicka. Vo štvrtok (22. 8.) sa uskutoční koncert českej formácie Professional Deformation, zloženej z mladých inštrumentalistov a vokalistov. V piatok návštevníkov festivalu poteší vystúpenie českej bluegrassovej a country skupiny COP z Plzne. Záver festivalu bude patriť koncertu amerického country speváka Willieho Jonesa s jeho bandom zloženým zo slovenských muzikantov.         

Okrem toho bude počas troch festivalových dní v čase od 15.00 do 17.00 h mimoriadne otvorená Dvorana slávy dobra - jediná stála muzeálna expozícia rezofonických gitár nielen na Slovensku, ale i v celej Európe. "Návštevníci festivalu môžu takto využiť príležitosť zoznámiť sa s bohatou históriou rezofonickej gitary, s osudmi jej vynálezcov a históriou Dobrofestu," priblížil Halada.         

Dobro - Dopjerova gitara sa prvýkrát objavila na hudobnej scéne v polovici 20. rokov uplynulého storočia a veľmi rýchlo sa stala veľmi obľúbenou. Pomenovanie dostala po firme DOpyera BROthers. Pre jeho silný zvuk sa používanie nástroja rozšírilo do celého sveta a neovplyvnil to ani nástup elektrických gitár.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
19.07.2019
XXIV. Medzinárodný Novohradský folklórny festival
Mesto Lučenec, Novohradské osvetové stredisko a Zväz Slovákov v Maďarsku vás pozývajú na XXIV. Medzinárodný Novohradský folklórny festival plný hudby, tanca a zaujímavých sprievodných podujatí pre deti i dospelých.
viac
04.08.2020
Malý Dobrofest 2020 sa uskutoční v augustovom termíne
Z dôvodu koronakrízy presunuli organizátori tohtoročný Malý Dobrofest v Trnave z apríla na august. Jednodňový hudobný festival s podtitulom Koncert pre Johna Dopyeru, venovaný vynálezcovi rezofonickej gitary, bude v piatok 7. augusta na Nádvorí.
viac
10.04.2021
Online festival Zhovorka pozýva nielen študentov
Trojdňový online festival Zhovorka je určený nielen vysokoškolákom, ktorí sú unavení z dlhodobého obmedzenia sociálneho života a túžia po interaktívnej diskusii.
viac
08.09.2023
V Trnave sa začína včelársky festival, medy možno kúpiť pred radnicou
Trnavský včelársky festival sa koná v piatok a sobotu (9. 9.) po roku v Trnave. Na pešej zóne pred radnicou ponúkne produkty slovenských včelárov verejnosti, pre odborníkov i záujemcov sa na radnici uskutočnia aj bloky prednášok.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.35 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.06 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.60 %