Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
17.05.2018 03:05

Do múzea s lampášom


Snívanie v podkroví v Oravskej galérii


Múzeá a galérie budú v sobotu 19. mája otvorené do neskorých večerných hodín. Kultúrne zariadenia Žilinskej župy sa aj tento rok zapoja do Noci múzeí a galérií.


Noc počas tretej májovej soboty patrí už 14 rokov múzeám a galériám. Do celoeurópskeho podujatia sa zapájajú aj župné inštitúcie. Budú otvorené dlhšie a ponúkajú zvýhodnené vstupné či dokonca vstupy zdarma. V netradičných prehliadkach a zážitkových programoch ukážu návštevníkom aj obvykle zamknuté zákutia výstav.

„Našou snahou je, aby múzeá a galérie neboli iba statickými budovami, ale aby svojou činnosťou prinášali vzdelanostný a duchovný rast, povzbudzovali ku tvorivému a inovatívnemu mysleniu a formou interakcie zaujali návštevníka každého veku,“ povedala Zuzana Mičíková z odboru kultúry Žilinského samosprávneho kraja.

Piatok 18. mája je Medzinárodným dňom múzeí. V tento deň má verejnosť možnosť za jedno vstupné - štyri eurá navštíviť všetky expozície Považského múzea v Žiline, Bytči, Rajeckých Tepliciach, Čičmanoch či Terchovej. Zvýhodnený vstup s 50-percentnou zľavou bude počas Dňa múzeí platiť do výstavných priestorov Oravského múzeá a tiež pri jazdách Oravskou lesnou železnicou. Bezplatný vstup do všetkých expozícií ponúkne aj Kysucká galéria.

Počas soboty budú mať štyri župné galérie - Považská, Turčianska, Liptovská i Oravská – otvorené o čosi dlhšie ako v bežné dni. ,,Počas interaktívnej prehliadky sa návštevníci dozvedia, ako prichádza dielo do galérie, ako je zaradené do zbierkového fondu, ako je ďalej prezentované. Nakoniec si vyskúšajú prácu reštaurátora,“ priblížila riaditeľka Liptovskej galérie P. M. Bohúňa Alena Chebeňová.

Nočnú prehliadku s lampášom ponúkne Kysucké múzeum v skanzene vo Vychylovke. „Skanzen bude otvorený až do 22. hodiny s tým, že od 18. hodiny bude pre návštevníkov vstup voľný,“ informovala Darina Hnidková z Kysuckého múzea v Čadci. Do nočných hodín bude otvorený tiež hrad Strečno, kde sa hradní organizátori počas zážitkovej prehliadky zamerajú na ľudské zmysly a verejnosť bude môcť navštíviť napríklad aj dielňu reštaurátora archeologických nálezov a keramiky.

Prehľad podujatí v zariadeniach ŽSK:

18. máj Medzinárodný deň múzeí

Považské múzeum v Žiline – za jedno vstupné 4 eurá bude možné navštíviť všetky objekty múzea - Budatínsky hrad, Múzeum dopravy v Rajeckých Tepliciach, objekty ľudovej architektúry Čičmany, expozíciu Jánošík v Terchovej, hrad Strečno (do Sobášneho paláca v Bytči je vstup zadarmo).

Oravské múzeum – návštevníci môžu navštíviť všetky expozície múzea z 50-percentnou zľavou zo vstupného, vrátane Oravskej lesnej železnice.

Kysucká galéria - v spolupráci s Lesmi SR pripravuje akciu pod názvom „Lesy deťom“ v priľahlom parku galérie. Návštevníci sa môžu zapojiť do súťaží, galéria odmení ich najkrajšie kresby či maľby. Vstup zdarma.

19. máj Noc múzeí a galérií

Skanzen vo Vychylovke - otvorený až do 22. hodiny, vstup od 18. hodiny bude zdarma, po 21. hodine prehliadka s lampášmi. O 18., 19., 20. hod. večerné jazdy Historickou lesnou úvraťovou  železnicou (dospelí 4 €; deti, študenti, dôchodcovia a ZŤP 2 €).

Hrad Strečno – nočná zážitková prehliadka zameraná na ľudské zmysly, od 20. do 22. hodiny program aj v stredovekej dedine Paseka, kde sa budú premietať záznamy z fotopascí s komentárom zoológa. Otvorená bude aj dielňa konzervátora.

Liptovská galéria – od 18. do 23. hodiny interaktívna prehliadka, vyskúšanie si práce reštaurátora. Prekvapenie – „živá socha“ Leonarda da Vinciho zo skupiny BIG NAMES (voľný vstup).

Oravská galéria - tvorivé podujatia cez deň, tematický večer v Župnom dome v Dolnom Kubíne venovaný reštaurovaniu výtvarných diel spojený s ukážkami, v Galérii M. Medveckej v Tvrdošíne tematické fotografovanie, komentovaná prehliadka výstavy Snívanie v podkroví, večer rozprávanie o mágií, intuícii a tvorbe (bezplatný vstup na výstavy i podujatia).

Turčianska galéria – od 16. do 23. hodiny tvorivé dielne, o 18. hodine Bábkové divadlo na hojdačke (vstup zdarma).

Považská galéria v Žiline – počas celého dňa vstup zdarma, tvorivé dielne pre deti aj dospelých, galéria otvorená do 22. hodiny. Od 22. do 24. hod. Ciachovňa – Hložníkova Odyssea, priestory pred rekonštrukciou oživí kreatívna partička, inšpirácie na Hložníkovu tvorbu budú premietané na steny Ciachovne.

20. máj

Liptovské múzeum – Ovčiarska nedeľa v Múzeu Liptovskej dediny v Pribyline od 10. hodiny.

Autor: (ts-žsk)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.05.2016
Staromestské slávnosti v Žiline opäť ponúknu pestrý program
Mesto Žilina pozýva na XXII. ročník Staromestských slávností, ktoré sa budú konať 26. - 28. mája.
viac
26.02.2017
Župné knižnice vlani požičali takmer dva milióny publikácií
Päť knižníc v pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja v minulom roku zaregistrovalo 31 645 čitateľov, ktorí si vypožičali 1 934 301 kníh, časopisov či iných špeciálnych dokumentov.
viac
02.04.2019
Aj Žilinský samosprávny kraj zasvieti na MODRO
Žilinský samosprávny kraj (ŽSK) vyjadrí solidaritu ľuďom s autizmom modrým svetlom. Do svetovej i celonárodnej kampane „Slovensko svieti na modro“ sa tento rok zapojí aj Úrad ŽSK a v utorok po zotmení bude budova úradu v Žiline žiariť na modro.
viac
14.05.2019
Deň rodiny v Budatínskom parku už tento víkend
Žilinský samosprávny kraj sa i tento rok pripojí k oslavám, ktoré sa konajú po celom svete pri príležitosti Svetového dňa rodiny vyhláseného Organizáciou spojených národov. Deň rodiny s atraktívnym programom bude v areáli Budatínskeho hradu v nedeľu 19. mája.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %