Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
19.04.2021 07:50

Do bezplatného testovania na protilátky sa môže zapojiť 10.000 ľudí


Na snímke zľava prodekanka Lekárskej fakulty (LF) UPJŠ v Košiciach, prednostka Ústavu epidemiológie LF UPJŠ Monika Halánová a infektológ a prednosta Kliniky infektológie a cestovnej medicíny Univerzitnej nemocnice L. Pasteura Košice Pavol Jarčuška počas tlačovej konferencie k spusteniu bezplatného testovania na prítomnosť protilátok na ochorenie COVID-19 na odbernom mieste na Magistráte mesta Košice 16. apríla 2021. Snímka zdroj: (tasr).


Na prítomnosť protilátok voči vírusu SARS-CoV-2 sa bude môcť dať v Košiciach bezplatne otestovať 10 000 ľudí. Testovanie v priestoroch magistrátu sa začne v pondelok (19. 4.) a potrvá dva týždne.


Cieľom štúdie je zistiť kolektívnu imunitu v populácii východného Slovenska. Ako na piatkovej tlačovej konferencii pripomenula prodekanka Lekárskej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika (LF UPJŠ) v Košiciach a prednostka ústavu epidemiológie Monika Halánová, účasť v štúdii je dobrovoľná.      

LF UPJŠ v rámci predchádzajúcich štúdií overovala antigénové testy a zisťovala tiež mieru výskytu mutácií nového koronavírusu. „Táto štúdia je určená pre ľudí, ktorí ochorenie (COVID-19, pozn. TASR) prekonali, alebo pre ľudí, ktorí ochorenie prekonali asymptomaticky a možno o tom ani nevedia. Ukáže to práve prítomnosť protilátok,“ povedala s tým, že test na protilátky sa vykonáva odberom krvi z bruška prsta. Určený je pre všetky vekové kategórie vrátane detí. V tomto prípade je potrebný aj informovaný súhlas zákonného zástupcu.      

Halánová zdôraznila, že štúdia nie je určená pre ľudí, ktorí už absolvovali očkovanie proti ochoreniu COVID-19, a to ani prvú dávku vakcíny. „Potrebujeme zistiť, koľko ľudí v meste bolo reálne počas tejto pandémie chorých,“ dodala.      

Testy v rámci prevalenčnej štúdie PREVCOVEAST budú na magistráte na Triede SNP vykonávať od pondelka do štvrtka od 12.00 do 17.00 h a od piatka do nedele od 9.00 do 17.00 h. Elektronická registrácia prostredníctvom webovej stránky korona.kosice.sk nie je potrebná, nevyhnutnou súčasťou samotnej štúdie je však vyplnenie dotazníka a informovaného súhlasu. Záujemca si ich môže vytlačiť a vyplniť vopred, čím skráti čas strávený na odberovom mieste. „Očakávame, že záujem o testovanie protilátok bude veľký. Treba si uvedomiť, že keďže ide o štúdiu, tak je každý povinný vypísať isté dokumenty a to nejaký čas zaberie, na to sa v spolupráci s univerzitou a našimi administrátormi pripravujeme. Po tom, ako prebehne test, záujemca ide domov a príde mu, tak ako boli všetci zvyknutí pri antigénových testoch, SMS s výsledkom testu oboch protilátok,“ povedal primátor Jaroslav Polaček.      

Bezplatný test v rámci štúdie je zameraný na detekciu protilátok IgM a IgG. V prípade oboch negatívnych výsledkov sa zúčastnený s najväčšou pravdepodobnosťou vírusom SARS-CoV-2 nenakazil alebo sa po prekonaní ochorenia u neho nevytvorila, respektíve už nepretrváva dostatočná ochrana proti infekcii COVID-19. Pozitívny výsledok znamená, že buď v minulosti prekonal toto ochorenie, alebo ním aktuálne trpí. Pozitívne testovanému na IgM protilátky odporučia absolvovanie antigénového alebo PCR testu na potvrdenie ochorenia COVID-19.      

Vyhodnocovať budú len prítomnosť, nie hladinu protilátok. Pre stanovenie ich množstva odporúčajú obrátiť sa na komerčné laboratóriá, ktoré túto službu ponúkajú.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
04.10.2016
Dobrovoľní online mentori pomôžu deťom z rómskych osád
Na podporu vzdelávania a napredovania detí z rómskych osád spustila organizácia ETP Slovensko webovú stránku online mentoringu www.schopnedeti.sk, ktorá je prístupná od 1. októbra.
viac
04.12.2017
Košice získali titul Európske hlavné mesto dobrovoľníctva 2019
Primátor mesta Košice Richard Raši v írskom Sligu, ktoré je aktuálnym Európskym hlavným mestom dobrovoľníctva, prevzal od zástupcov Európskeho dobrovoľníckeho centra so sídlom v Bruseli titul Európske hlavné mesto dobrovoľníctva – Košice 2019.
viac
13.05.2020
V Moldave nad Bodvou budú testovať kolektívnu imunitu
Kolektívnu imunitu v rámci operácie Karusel 2 by mali vo vybraných lokalitách Moldavy nad Bodvou testovať od stredy (13. 5.) do piatka (15. 5.). Informovala o tom hovorkyňa mesta Jana Kovácsová s tým, že ide o tri z 11 lokalít východného Slovenska, ktoré vybral permanentný krízový štáb.
viac
27.04.2021
Na klinickej štúdii na protilátky sa za prvý týždeň zúčastnilo 6300 ľudí
Na bezplatnom testovaní na prítomnosť protilátok voči vírusu SARS-CoV-2 sa počas prvého týždňa klinickej štúdie Prevcoveast zúčastnilo viac ako 6300 ľudí.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %