Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
24.11.2022 07:45

Zásahový tím ŠOP pre medveďa hnedého testoval v košickej zoo odpadkový kontajner


Ilustračná snímka.


Zásahový tím pre medveďa hnedého Štátnej ochrany prírody (ŠOP) SR testoval v košickej zoologickej záhrade odolnosť menšieho kontajnera na odpadky, ktorý je určený pre lokality s výskytom medveďov.


Išlo o druhý test tohto modelu, pričom v tomto prípade kontajner 1,5-hodinovému tlaku a neustálym pokusom o otvorenie odolal. Informovala o tom v stredu ŠOP SR.

Ako pripomínajú ochranári, nezabezpečený a ľahko dostupný odpad obsahujúci zvyšky jedla predstavuje pre medveďa jednoduchý zdroj obživy. Zákon o odpadoch ukladá jeho držiteľom povinnosť mať ho zabezpečený pred prístupom medveďa hnedého už od roku 2016. Ako presne má takéto zabezpečenie vyzerať a ktorých konkrétnych oblastí v rámci Slovenska sa týka, upravuje vyhláška Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR č. 371/2015. Správne zabezpečenie odpadu pomáha zlepšiť spolužitie človeka a medveďa na spoločnom území.

"Odpad pred prístupom medveďa hnedého odporúčame zabezpečiť umiestnením zbernej nádoby do uzatvoreného priestoru, ktorý nie je voľne prístupný alebo je ho možné uzamknúť. Pri menších kontajneroch a odpadkových košoch ide väčšinou o odolnú konštrukciu, ktorej spôsob uzatvorenia medveďom znemožňuje prístup. To je aj prípad testovaného kontajnera, ktorý je primárne určený pre umiestnenie na chodníkoch v turistických oblastiach a pri autobusových zástavkách," uviedol Michal Haring zo Zásahového tímu ŠOP SR.

Kontajnery testuje zásahový tím v spolupráci s viacerými výrobcami už niekoľko rokov. Okrem úzkej spolupráce so Zoo Košice spolupracuje aj s Národnou zoologickou záhradou Bojnice.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.09.2017
V košickej zoo testovali kontajner odolný voči medveďom
Spoločnosť pre výskum, vzdelávanie a spolužitie s prírodou (SWS–Slovak Wildlife Society) dnes v košickej zoo testovala odolnosť 1100-litrového upraveného kontajnera voči medveďom.
viac
15.08.2020
Zoo Košice privítala v júli rekordných takmer 63.000 návštevníkov
Rekordnú návštevnosť zaznamenala Zoologická záhrada Košice v priebehu mesiaca júl. "Bránami zoo prešlo takmer 63 000 návštevníkov, čo je o 5000 viac ako vlani.
viac
08.06.2021
Košická zoo ako prvá na Slovensku odchovala mláďatá výra západosibírskeho
V košickej zoologickej záhrade sa vyliahli tri výry západosibírske, ktoré na Slovensku dosiaľ neodchovala žiadna zoo. Unikátne prírastky sa prihlásili na svet pred pár týždňami. Informovala o tom vedúca oddelenia vzdelávania a marketingu košickej zoo Eva Malešová.
viac
21.07.2021
Medveď v košickej zoo počas experimentu napokon prekonal psychologickú bariéru
V košickej zoologickej záhrade v stredu testovali takzvanú psychologickú akustickú bariéru, ktorá má zveri zabrániť vyberať odpad z kontajnerov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %