Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
16.09.2016 09:41

Dni európskeho kultúrneho dedičstva sa ponesú v duchu hesla Pamiatky a my


Pozvánka.


Výstavy, exkurzie a rôzne kultúrne akcie budú súčasťou Dní európskeho kultúrneho dedičstva v Nitre. Prvým podujatím bude výstava Svetové dedičstvo na Slovensku.


      " Tohtoročné Dni európskeho kultúrneho dedičstva sa nesú v duchu hesla Pamiatky a my, zavedú návštevníkov jednotlivých podujatí aj na bežne neprístupné miesta. Počas septembra preto rôzne kultúrne inštitúcie odomknú nielen svoje dvere, ale aj svoje trináste komnaty, teda miesta, na ktoré sa zvyčajne verejnosť nedostane," informovala Ľudmila Synaková z mestského úradu.   

V utorok 20. septembra to bude deň otvorených na Krajskom pamiatkovom úrade v Nitre. Počas ďalších dní budú môcť záujemcovia absolvovať prehliadku zoborského hradiska, vystúpiť na vrchol Zobora či prezrieť si ruiny areálu Zoborského kláštora. V rámci Dní európskeho kultúrneho dedičstva je pripravená aj exkurzia na zrúcaniny hradu Hrušov i komentovaná prehliadka nitrianskeho Horného mesta.       

Do programu sú zaradené aj oslavy Svetového dňa cestovného ruchu, ktoré sa budú konať 25. septembra. Ich súčasťou budú komentované prehliadky areálu Martinského vrchu so sprievodcom spojené s ukážkou pečenia v dobovej peci, výrobou keramiky a so vstupom do depozitárov. "Verejnosti sa otvorí aj Ponitrianske múzeum, ktoré 27. septembra sprístupní všetky výstavy a expozície. Návštevníci okrem toho uvidia aj ukážky reštaurovania a preparovania zvierat," doplnila Synaková.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
31.07.2017
Počas augusta možno prihlásiť aktivity podporujúce záujem o kultúrne dedičstvo
Zástupcovia štátnych inštitúcií, samosprávy, súkromných spoločností či organizácií tretieho sektora, ale i aktívni jednotlivci môžu do konca augusta prihlásiť aktivity, ktorými sa Slovensko bude prezentovať v rámci septembrových Dní európskeho kultúrneho dedičstva (DEKD).
viac
07.09.2017
Trnava je hostiteľským mestom Dní európskeho kultúrneho dedičstva
Dni európskeho kultúrneho dedičstva (DEKD) priblížia aj tento rok verejnosti viaceré bežne neprístupné pamiatky, prípadne prístupné pamiatky návštevníkom ukážu "v inom svetle".
viac
17.09.2020
Dni kultúrneho dedičstva oslávia v múzeu jaskyniarstva workshopmi
O historických zdrojoch osvetlenia jaskýň a spôsoboch zapaľovania ohňa budú vo štvrtok 17. septembra hovoriť v Slovenskom múzeu ochrany prírody a jaskyniarstva v Liptovskom Mikuláši.
viac
26.05.2023
Nitra poskytne na kultúru, pamiatky a cestovný ruch dotácie 123 000 eur
Mesto Nitra podporí projekty v oblasti kultúry, pamiatok a cestovného ruchu sumou 123 000 eur. Peniaze na dotácie schválili mestskí poslanci na svojom štvrtkovom rokovaní.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %