Utorok 30.04.2024
Dnes má meniny 
Anastázia
°C
26.06.2023 03:20

Deti bude po zábavných miestach regiónu sprevádzať Srandoň trnavský


Na snímke postavička Srandoňa hravého po skončení tlačovej konferencie pri príležitosti krstu postavičky ambasádora, ako aj predstavenie projektu, jeho tvorby a cieľov pre cestovný ruch v Regióne Trnava v Knižnici Juraja Fándlyho v Trnave v pondelok 26. júna 2023. Snímka zdroj: (tasr).


Sprievodcom po nielen zábavných letných aktivitách a miestach regiónu Trnava bude od tohto leta Srandoň trnavský (Iocilaris lasciva).


Objavili ho tesne pred školskými prázdninami a stal sa maskotom Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Trnava Tourism. Dostal meno Tetee. Informoval o tom riaditeľ organizácie Alexander Prostinák.

"Srandoň je nízkeho vzrastu, a preto sa identifikuje najmä s deťmi," povedal. Prvýkrát bol spozorovaný na nedávnom festivale rozprávok Lestival, neskôr ho videli na archívnom zábere starej Trnavy. "Jeho existenciu doložil aj trnavský archeológ Erik Hrnčiarik, ktorý počas prebiehajúceho výskumu v meste vykopal tehlu s odtlačkom štvorprstej ruky," dodal Prostinák. Oficiálne ho uviedli v pondelok v Knižnici Juraja Fándlyho, kde ho pokrstili roksovými cukríkmi a úlomkami tehál z vykopávok.

"V spolupráci s grafickým štúdiom sme vytvorili nového tvora, malého, nenápadného, miznúceho a meniaceho svoju podobu. Nazvali sme ho Srandoň, aby deťom prinášal smiech a pocit zábavy, hravosti. Je z čeľade ľudoplachých a vyskytuje sa výhradne na území regiónu Trnava, ktorý je jeho domovom," doplnil riaditeľ OOCR. TeTee bude sprevádzať deti pri návšteve Trnavy a odporučí im navštíviť rôzne miesta, zatiaľ ich je pre ne zmapovaných 60. Keď z nich zozbierajú na mapku dostatočný počet pečiatok s jeho podobizňou, budú ich môcť vymeniť v infocentre v mestskej veži za rôzne prekvapenia. OOCR pre túto potrebu označila aj všetky vynovené trnavské detské ihriská, ktoré Srandoň trnavský odporúča takisto ísť pozrieť.

"Srandoň dostal meno podľa skratky mesta Trnava - TT. Patrí medzi všeobecne ohrozené druhy a jeho tvar nie je možné jednoznačne popísať, pretože má schopnosť meniť svoju štruktúru podľa prostredia a situácií," predstavil príbeh Prostinák. Projekt realizovala OOCR Trnava Tourism s finančnou podporou Ministerstva dopravy SR. Aktivitu víta aj mesto Trnava. "Teší nás táto myšlienka, Srandoň pomôže Trnavčanom i návštevníkom mesta lepšie sa orientovať v atrakciách, ktoré sú smerované najmä pre deti. Bude nápomocný rodičom motivovať ich k návšteve vytypovaných miest," povedal na uvedení maskota viceprimátor Marcel Krajčo.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
29.06.2020
Liptovské more atrakcií
V sobotu 27. júna v zátoke pri Kolibe Gréta  v Liptovskej Sielnici Igor Vlha oficiálne „paddleboardovým“ pádlom odomkol hladinu Liptovskej Mary a pozval dovolenkárov na Liptov.
viac
25.09.2020
Mesto propagujú nové videá Sakrálna a Industriálna Trnava
Región Trnava láka na návštevu mesta formou nových videí s názvom Sakrálna Trnava a Industriálna Trnava. Informoval o tom zastupujúci výkonný riaditeľ Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Trnava Tourism Alexander Prostinák.
viac
04.05.2021
Vyskúšajte individuálne prehliadky Trnavy a okúste život richtárov a katov
Turistický ruch v meste Trnava pomaly ožíva. Krajské mesto svojim návštevníkom ponúka možnosť absolvovať tematické individuálne prehliadky, samozrejme, za dodržania platných nariadení. Návštevníci sa počas prehliadok dostanú do stredoveku, okúsia život richtárov alebo katov.
viac
13.07.2021
Rozprávkový Liptov s deťmi
Štvrtý ročník úspešného podujatia ZA7HORAMi naštartoval prázdninový čas a zabavil rodiny s deťmi.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %