Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
16.09.2021 11:45

Deň komunálu na Donovaloch


Ilustračná snímka z podujatia


Deň komunálu Združenia miest a obcí Slovenska sa v utorok 14. septembra 2021 uskutočnil v spolupráci s banskobystrickým regionálnym združením obcí. Okrem diskusie ku konkrétnym témam zaznela aj všeobecná zhoda na úzkej spolupráci s iniciatívou malých obcí vo vzťahu k agende Živý vidiek.


Prvá téma spoločného rokovania sa venovala modernizácii miestnej územnej samosprávy a agende Živý vidiek, čo boli aj priority schválené na minulotýždňovom 31. sneme Združenia miest a obcí Slovenska. Tieto oblasti predstavil ústredný riaditeľ kancelárie ZMOS Michal Kaliňák, ktorý zároveň informoval o zámeroch organizovania Dňa komunálu na úrovni regionálnych združení miest a obcí.

Martin Červenka, starosta obce Ratkovce a predseda sekcie pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Rady ZMOS sa venoval problematike pozemkov a stavebného zákona, kde sa aj na príkladoch obcí z banskobystrického regiónu potvrdili mnohé obavy z návrhu legislatívy a tiež sme rozšírili problémy s pozemkami o ďalšie mimoriadne vážne negatívne príklady.

O končiacom programovom období, prípravách na nové obdobie a aktuálnej situácii v oblasti Miestnych akčných skupín informovala Zuzana Špačeková, expert Kancelárie ZMOS na zahraničnú spoluprácu.

Financovanie samospráv, komunálna ekonomika, ale aj daňový  mix a avizované zmeny v parametroch daňovo odvodovej reformy boli témami Ladislava Adamoviča, experta Kancelárie ZMOS na ekonomiku a rozpočet.

Odpadovému hospodárstvu, zvládaniu nových úloh, ale aj predstaveniu nedávno spracovanej analýzy ZMOS k tejto téme sa účastníci podujatia venovali spolu so Slávkou Lenčešovou, expertom Kancelárie ZMOS na životné prostredie.

Súčasťou podujatia boli aktuálne informácie z oblasti sociálnych služieb, ku ktorým predstavila rámec avizovaných zmien a realitu v samosprávach Iva Pipišková, expert Kancelárie ZMOS na sociálne veci a zdravotníctvo.           

Ďalšími témami Dňa komunálu i aktuálne informácie z prostredia Štátneho fondu rozvoja bývania, o ktorých informoval jeho generálny riaditeľ Tomáš Lamprecht a tiež aj agenda GDPR a Kybernetickej bezpečnosti, ktorá patrila Radovanovi Tomaškovi zo spoločnosti osobnyudaj.sk, ktorá je partnerom Združenia miest a obcí Slovenska. Podujatia Deň komunálu sa zúčastnili aj zástupcovia strategických a exkluzívnych partnerov z regionálnych pobočiek Komunálnej poisťovne a Prima banky.

Autor: Zdroj: (zmos)


komentáre
SHOW ALL
podobné
31.05.2021
DEŇ KOMUNÁLU v regiónoch košického kraja
Posledné pracovné dni posledného májového týždňa patrili podujatiu DEŇ KOMUNÁLU, ktorý Združenie miest a obcí Slovenska organizuje v spolupráci s regionálnymi ZMO.
viac
04.06.2021
DEŇ KOMUNÁLU v Zborove a Giraltovciach
Združenie miest a obcí Slovenska v stredu a vo štvrtok pokračovalo v podujatí DEŇ KOMUNÁLU. Aj tieto rokovania v regiónoch kopírovali mnohé problémy, s ktorými sa stretávajú mestá a obce naprieč krajinou.
viac
21.06.2021
DEŇ KOMUNÁLU v Revúcej a Martine
Združenie miest a obcí Slovenska aj koncom minulého týždňa po dohode s regionálnymi združeniami realizovalo DEŇ KOMUNÁLU.
viac
09.07.2021
Členovia RZMO Spiša sa stretli s expertmi ZMOS
Bohatý program čakal na účastníkov DŇA KOMUNÁLU, ktorý bol spoločným pracovným stretnutím členov Regionálneho združenia miest a obcí Spiša so zástupcami Združenia miest a obcí Slovenska.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %