Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
26.05.2020 07:35

Deň biodiverzity tento rok netradične


Ilustračná snímka: (ne).


Obmedzenia kvôli pandémii koronavírusu zasiahli aj májový Deň biodiverzity, ktorý sa každý rok koná v areáli čistiarne odpadových vôd v Rakytovciach pre žiakov z banskobystrických a zvolenských škôl. Napriek tomu sa organizátori podujatia rozhodli deťom priblížiť prírodnú rozmanitosť netradične.


Pri príležitosti Svetového dňa biodiverzity sa už dva roky po sebe konala pre žiakov z regiónu zážitková exkurzia v areáli Čistiarne odpadových vôd v Rakytovciach. Hoci sa v máji 2020 kvôli pandémii COVID-19 aktivity pre deti nemôžu uskutočniť, organizátori Dňa biodiverzity z Nadácie Ekopolis a spoločnosti Veolia, pripravili interaktívnu online mapku, ktorá im priblíži reálne opatrenia priamo v areáli a zároveň náučný obsah zameraný na prírodnú rozmanitosť.

„Spoločne s Nadáciou Ekopolis organizujeme už štyri roky v areáli čistiarne odpadových vôd v Rakytovciach program zameraný na podporu biodiverzity realizovaním rôznych opatrení. Vybudovali sme napríklad jazierko na dažďovú vodu, osadili sme hmyzie hotely a vtáčie búdky, vysadili sme les z lokálnych druhov stromov a kríkov. V rámci Svetového dňa biodiverzity, každoročne organizujeme i Deň biodiverzity pre žiakov základných škôl, kde na rôznych stanovištiach plnia úlohy, ktoré sa týkajú ochrany životného prostredia a ekológie a spoznávajú tak biodiverzitu,“  hovorí Slavomíra Vogelová zo Stredoslovenskej vodárenskej prevádzkovej spoločnosti, a.s.

„Chceli sme túto krásnu akciu napriek všetkým okolnostiam priniesť deťom aj tento rok, preto v týchto dňoch pripravujeme krátke videá, v ktorých približujeme jednotlivé stanovištia, ktorými by si žiaci naživo prešli, ukazujeme v nich detaily, ktoré prírodná rozmanitosť ponúka a zároveň v nich chceme vysvetliť dôležitosť opatrení na zmenu klímy a klimatických zmien,“ hovorí Martina Ragalová, PR manažérka z Nadácie Ekopolis. „Interaktívna mapka spolu s videami bude zverejnená na našej webovej stránke www.ekopolis.sk alebo www.veolia.sk a stvps.sk, kde sa k nej dostanú všetci, ktorí majú záujem dozvedieť sa viac o biodiverzite,“ dopĺňa Ragalová.

Pozrite si našu interaktívnu mapku

Medzinárodný deň biodiverzity / International Day for biological diversity (22. 5.) patrí medzi medzinárodné dni, ktoré boli vyhlásené Organizáciou spojených národov (OSN). Je to pripomienka prijatia a schválenia Dohovoru o biologickej diverzite, ktoré sa udialo v tento deň v r. 1992 v kenskej metropole Nairobi.

Autor: (Nadácia Ekopolis)


komentáre
SHOW ALL
podobné
03.11.2016
Témou bratislavského seminára bude „Voda, rieky a krajina“
9. novembra 2016 sa uskutoční v Bratislave seminár, ktorý organizuje Nadácia Ekopolis v rámci súťaže PRE VODU. Seminár je otvorený nielen pre záujemcov súťaže PRE VODU, ale aj pre odbornú verejnosť, zamestnancov verejnej správy, akademickú sféru, aktívnych občanov a členov mimovládnych organizácií.
viac
16.03.2017
Mesto Žilina aj v roku 2017 podporí Hodinu Zeme
Projekt Hodina Zeme je celosvetová ekologická akcia zameraná na ochranu našej planéty Zem. Na Slovensku sa uskutoční už po ôsmykrát a mesto Žilina sa opäť do projektu zapojí tým, že v sobotu 25. marca 2017 zhasne od 20:30 do 21:30 hod. osvetlenie Katedrály Najsvätejšej Trojice a balustrády.
viac
19.02.2020
Orange podporia v recyklácii elektroodpadu aj deti
K dlhodobej ekologickej iniciatíve Orangeu v zbere nepotrebných mobilov sa pridávajú žiaci materských, základných a stredných škôl, ktorým budúcnosť našej planéty a životné prostredie nie sú ľahostajné.
viac
26.06.2020
Aj v priemyselných areáloch môže byť príroda zaujímavá
V ČOV Rakytovce narátali až 39 vtáčích druhov. Počet vtáčích druhov je vysoký kvôli brehovým porastom neďalekého Hrona, ale aj vďaka projektu pre podporu biodiverzity, ktorý firma realizuje.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %