Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
20.01.2022 02:25

Dáni vyvinuli technológiu, schopnú rozpoznať väčšinu typov plastov


Ilustračná snímka.


Dánski výskumníci v spolupráci s výrobcami vyvinuli novú kamerovú technológiu, ktorá je schopná rozpoznať 12 rôznych typov plastov. Povedané inak: systém sľubuje dotriedenie na prípravu recyklácie plastov s takmer čistým produktom.


Ide o následné typy plastov – PE, PP, PET, PS, PVC, PVDF, POM, PEEK, ABS, PMMA, PC a PA12. Tieto druhy obsahuje väčšina plastov z domácností. Vedecký časopis Vibration Spectroscopy informoval o výsledkoch výskumu, pričom sa očakáva, že zavedenie zjednoduší nakladanie s plastovými odpadmi na triediacich linkách.

Krátke doplnenie

Doplňme, že dnes sú rôzne plastové zmesi vyrobené z množstva polymérov, do ktorých sa vzhľadom na použitie finálneho produktu pridávajú rozličné chemické zlúčeniny: pigmenty, aditíva, vlákna a podobne. Odlíšiť ich zbežným pohľadom býva komplikované. Navrhovaný kamerový systém to však má zvládnuť. Navyše aj dôslednejšie. „Práve dôslednosť dotrieďovania plastov na jednotlivé typy je predpokladom, aby sa mohli jednoduchšie a lepšie recyklovať,“ hodnotí Katarína Kretter z OZV ENVI - PAK. „Totiž v prípade, že na triediacej linke ostane časť odpadu nedotriedená, vznikne plastový mix, ktorý spravidla nie je možné recyklovať a skončí ako energeticky zhodnotený. Vždy je to lepšie, ako keby nebol vôbec vytriedený a skončil na skládke odpadov. Prednosťou recyklácie oproti energetickému zhodnoteniu je však opakované využitie druhotnej suroviny na výrobu nových produktov.“

Problém s klasickými plastmi však ostáva

Aj keď ide o významný krok, efektom sľubujúci zvýšenie kvality i kvantity recyklácie už existujúcich a v blízkej budúcnosti zrejme naďalej vyrábaných plastov z ropy, samotnú problematiku likvidácie tohto druhu odpadu (nehovoriac o mikroplastoch) nerieši. Predsa akokoľvek recyklované plasty (z ropy) sa po „vyčerpaní“ napokon musia zlikvidovať (bez ohľadu na to, či sa proces nazýva energetickým zhodnocovaním alebo spaľovaním). Navyše neraz už po prvej či po druhej recyklácii.

Riešením budúcnosti sú iba stopercentné bioplasty

Klasickým plastom (z ropy) sa svojou funkčnosťou či nízkou cenou podarilo počas vyše polstoročnej existencie výrazne presadiť voči sklu (prakticky nekonečne recyklovateľnému), voči papieru, a úspešne nahradili aj iné materiály. Dnes je však problémom, že zanechávajú po sebe mikroplasty, zamorujúce oceány a rieky. A z nich končia, respektíve sa usádzajú v v rastlinách i v živých organizmoch, vrátane človeka. Nehovoriac o nežiadúcej uhlíkovej stope pri samotnej likvidácii.

Z ohľadom na takéto vnímanie prítomnosti plastov z ropy platí, že na celom svete jedinými stopercentne biodegradovateľnými (šetriacimi planétu) ostávajú iba stopercentné bioplasty, ktorých autorom sú slovenskí vedci na čele s prof. Pavlom Alexym. Ich patent spred niekoľkých rokov chráni slovenská i medzinárodná patentová ochrana. Výrobky zo stopercentného bioplastu  nonoilenu (zvládnuté v nitrianskej firme Panara), vyrobené iba z prírodných materiálov, sa po skončení životnosti prirodzene rozkladajú v biologicky aktívnom prostredí na biomasu, vodu a oxid uhličitý, ktorý sa spotrebúva na rast zelenej hmoty, potrebnej na opätovnú produkciu bioplastu.

Autor: (pš)


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.03.2017
V Motyčkách vyzbierajú viac ton vytriedeného odpadu ako zmesového
Z obce Motyčky (110 obyvateľov plus chalupári), ležiacej neďaleko Banskej Bystrice v nadmorskej výške 678 metrov nad morom, vyviezli v roku 2012 vyše 42 ton zmesového komunálneho odpadu, o rok neskôr 38 ton, v roku 2014 to bolo 29, v roku 2015 len 22 a vlani dokonca iba 12,67 tony.
viac
26.03.2020
Ako sa (ne)presadzujú bioplasty medzi plastmi?
V časoch vlády koronavírusu sa v obchodoch s potravinami stalo prirodzeným, že opatrný človek v rúšku dnes intuitívne uprednostňuje kúpu čerstvej zeleniny a ovocia, čerstvého chleba, rožkov a vlastne všetkých produktov určených na jedenie, ktorých povrchy pred kvapôčkami vírusu chráni plastový obal.
viac
22.07.2020
V prírode sa najviac povaľujú plasty, plechovky a zvyšky cigariet
Kým na západe SR s vyše 24 percentami voľne pohodeného komunálneho odpadu (litteringu) dominujú rôzne druhy plastov, rovnako ako na východe (vyše 34 %), v strede SR ľudia najviac odhadzujú nápojové plechovky (vyše 25 %).
viac
15.06.2022
Najväčšiu odpadovú položku v slovenských domácnostiach tvorí plast
Najväčšiu odpadovú položku v slovenských domácnostiach tvorí plast, napriek tomu ho mnoho ľudí nevie triediť. Vyplýva to z prieskumu Organizácie zodpovednosti výrobcov (OZV) Envi-Pak. OZV Envi-Pak v tejto súvislosti vyzvala na zodpovednejšie triedenie.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %