Štvrtok 02.05.2024
Dnes má meniny 
Žigmund
°C
04.07.2022 08:25

Cyklochodník prepojil Ochtinú a Slavošovce s jaskyňou a tunelom


Ilustračná snímka.


Nový cyklochodník prepojil obce Ochtiná a Slavošovce v okrese Rožňava s turisticky významnými lokalitami v okolí - Ochtinskou aragonitovou jaskyňou a Tunelom pod Homôlkou, ktorý je známy aj ako Slavošovský tunel.


Cyklotrasu v dĺžke 11,2 kilometra podporil Košický samosprávny kraj (KSK) dotáciou 14 500 eur. Informovala o tom v sobotu Krajská organizácia cestovného ruchu Košice Región Turizmus.

Projekt s názvom Bicyklom k pamiatkam bol financovaný z krajského dotačného programu Terra Incognita. Trasa privedie návštevníkov aj k jednej z gotických perál Gemera - Evanjelickému kostolu v Ochtinej a na svojom konci sa napojí na cyklotrasu vedúcu z Banskobystrického kraja. Cyklochodník vedie lesnou štrkovou cestou, mimo automobilovej premávky, čo prispieva k bezpečnosti a poskytuje možnosť športového vyžitia v prírode aj pre rodiny.

"Vďaka dotácii sa nám podarilo sprístupniť 11 kilometrov dlhú cyklotrasu, v rámci ktorej boli zrealizované terénne úpravy, odvodnenie, na trase sme postavili prístrešok, osadili infotabule v Ochtinej a Slavošovciach, a pre lepšiu orientáciu sme v Rochovciach osadili rázcestník s informáciami o dĺžke zostávajúcej trasy," priblížil starosta Ochtinej Július Rusnák.

Cykloturistická trasa má mierny profil a poskytuje výhľady na Slovenské rudohorie a Veľký Radzim. Začiatok má v Ochtinej a končí sa v areáli známom ako Dobšinského rozprávkareň, kde sa nachádza aj vstup do Slavošovského tunela. "Vďaka novej cyklotrase bude táto lokalita ešte dostupnejšia a turisti budú mať o dôvod viac stráviť na Gemeri dlhší čas," povedal predseda KSK Rastislav Trnka.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
19.02.2020
Mesto Martin získalo dotáciu na vybudovanie cyklotrasy do Tomčian
Mesto Martin získalo dotáciu vo výške 376 652 eur v rámci výzvy Ministerstva dopravy a výstavby SR na rozvoj cyklistickej infraštruktúry a už tento rok vybuduje viac ako 800 metrov cyklotrasy do Tomčian. Informovala o tom hovorkyňa mesta Zuzana Kalmanová.
viac
28.05.2020
Tvrdošín s poľským Kościeliskom prepojí cykloturistický chodník
Rozvoj cestovného ruchu na slovensko-poľskom pohraničí má zabezpečiť cykloturistický chodník, ktorý stavajú medzi Tvrdošínom a Kościeliskom.
viac
26.09.2022
BBSK získal na cyklotrasu z Poltára do R. Soboty ďalších takmer 5 miliónov eur
Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) získal z eurofondov dotáciu na druhú etapu cyklotrasy medzi Poltárom a Rimavskou Sobotou.
viac
21.10.2023
Do rozvoja cyklotrás na Gemeri chce KSK investovať vyše 10 miliónov eur
Do rozvoja cyklotrás v okrese Rožňava by mohol Košický samosprávny kraj (KSK) v najbližších rokoch investovať vyše desať miliónov eur. Počíta s tým v Koncepcii budovania Cyklodestinácie Gemer. Najvýznamnejšou investíciou by bola cyklotrasa s názvom Gemer Trail.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %