Sobota 21.09.2024
Dnes má meniny 
Matúš
°C
20.09.2024 05:10

SVLS: Zvýšenie DPH zasiahne aj ambulancie, výsledkom budú poplatky pre pacientov


Ilustračná snímka (FB)


Spoločnosť všeobecných lekárov Slovenska (SVLS) upozorňuje, že avizované zvýšenie základnej sadzby DPH na 23 percent zasiahne aj zdravotníctvo. Výsledkom skokovitého zvýšenia cien v ambulantnom sektora podľa nej budú doplatky a poplatky pre pacientov.


Všeobecní lekári varujú, že ak vláda ambulantnú sféru nezastabilizuje, dôjde k výraznému obmedzeniu dostupnosti ambulantnej starostlivosti.         

"Vláda SR predstavila tzv. konsolidačný balíček, ktorým mimo iných opatrení chce na drvivú väčšinu tovarov a služieb uvaliť 23-percentnú DPH. Treba počítať s tým, že už aj tak katastrofálne podvyživené slovenské ambulancie a ich pacienti budú výrazným zvýšením cien veľmi výrazne zasiahnutí. Navyše, nikto z vlády SR skokovité zvýšenie cien v zdravotníctve so slovenskými zdravotníkmi a zamestnávateľmi vopred neprerokoval," skonštatovala prezidentka SVLS Monika Palušková. Dodala, že platby zdravotných poisťovní už teraz nepokrývajú ani bazálne náklady na prevádzku ambulancií.

SVLS podotkla, že po schválení navrhnutých konsolidačných opatrení sa v ambulanciách zvýšia takmer všetky náklady. "Ambulancie sú aj zamestnávateľmi, ktoré zamestnávajú desiatky tisíc občanov Slovenska. Zvýšia sa ceny nájomného, energií, zdravotníckeho materiálu, kancelárskych potrieb, pohonných látok, diaľničných známok, vzdelávania, cien zdravotníckych prístrojov, lízingov, väčšiny potravín a ďalších vstupov a má pribudnúť daň z každého pohybu na účte, z ktorého ambulancia platí všetky svoje platby a na ktorý prichádzajú aj úhrady za zdravotnú starostlivosť zo zdravotných poisťovní," priblížila Palušková. Dodala, že tiež bude nevyhnutné valorizovať platy zamestnancov ambulancií, na ktoré sa nevzťahuje tzv. platový automat.         

Výsledkom skokovito zvýšených cien v zdravotníctve podľa nej budú poplatky a doplatky. "Je zrejmé, že zdravotné poisťovne nebudú schopné vykryť výrazné zvýšenie cien v roku 2025 v zdravotníctve, a tak sa napĺňa konštatovanie SVLS z augusta 2024, že Ministerstvom zdravotníctva SR deklarovaný audit doplatkov a poplatkov v zdravotníctve nemá žiadny význam, a to nielen v roku 2024, ale bude úplne bezcenný aj v roku 2025," skonštatovala SVLS.         

Upozornila, že ak rezort nepredstaví relevantnú, odbornú a vykonateľnú stabilizáciu fungovania ambulancií, dôjde k výraznému zhoršeniu dostupnosti ambulantnej, predovšetkým všeobecnej ambulantnej starostlivosti pre občanov SR.         

Navrhnuté konsolidačné opatrenia v zdravotníckom sektore kritizuje aj Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek, Lekárske odborové združenie či Slovenská asociácia dodávateľov zdravotníckych pomôcok SK+MED. Rovnako opozícia. Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD) v reakcii na kritiku uviedla, že konsolidácia verejných financií sa vôbec nemala dotknúť už dnes dosť skúšaného zdravotníctva. Zároveň deklarovala, že ministerstvo robí opatrenia na zefektívnenie manažmentu.

 

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
31.08.2018
ZMOS: Poplatky za skládkovanie sa mali zvýšiť až neskôr, sú iné problémy
K zvýšeniu poplatkov za skládkovanie mal štát pristúpiť až po tom, ako sa stabilizuje systém odpadového hospodárstva. Myslí si to výkonný podpredseda Združenia miest a obcí Slovenska Jozef Turčány.
viac
17.10.2018
Poplatky za skládkovanie sa zvýšia
Suma, ktorú obce zaplatia za skládkovanie zmesového odpadu, bude závisieť od úrovne jeho vytriedenia. Počas najbližších troch rokov sa bude postupne zvyšovať. Vyplýva to z novely zákona o poplatkoch za uloženie odpadov, ktorú v stredu schválil parlament.
viac
24.10.2019
Poplatky za komunálne odpady sa v Banskej Štiavnici od budúceho roka zvýšia
Obyvatelia Banskej Štiavnice si od budúceho roka za nakladanie s komunálnymi odpadmi priplatia. Zvýšenie poplatkov sa dotkne aj podnikateľských subjektov, poslanci s účinnosťou od januára budúceho roka schválili aj zvýšenie poplatku za množstvový zber.
viac
29.09.2021
Mesto zvýšilo poplatky za poskytovanie sociálnych služieb
Poplatky za poskytovanie sociálnych služieb v meste Medzilaborce sa v pobytovom mestskom zariadení Kamjana od 1. októbra zvýšia o 100 eur.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.36 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.06 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.58 %