Utorok 19.03.2024
Dnes má meniny 
Jozef
°C
21.11.2020 12:20

Čo priniesol rok od spustenia parkovacieho systému v Petržalke


Titulná strana prezentácie Rok od spustenia parkovacieho systému


Od 1. novembra 2019 má Petržalka ako jediná bratislavská mestská časť platný parkovací systém na celom svojom území.


Cieľom mestskej časti bolo vytvoriť pravidlá pre parkovacie plochy tak, aby boli pre Petržalčanov čo najvýhodnejšie a mohli bezplatne parkovať 24 hodín denne, 7 dní v týždni. Ešte pred zavedením parkovacej politiky urobila niekoľko sčítaní vozidiel na verejných priestranstvách, pričom primárne sa zamerala na oblasti Dvory, Lúky a Háje. Pred zavedením parkovania sa v týchto oblastiach nachádzalo v priemere 33 000 áut. Po prijatí mestského VZN o parkovaní v júni 2019 začala samospráva svojpomocne koncom augusta 2019 značiť prvé parkoviská a od 1. októbra 2019 spustila občanov registráciu občanov do pilotného parkovacieho systému.

Po roku od zavedenia priniesol parkovací systém pozitívne výsledky a veľa zaujímavých zistení:

- zaregistrovaných 35 496 rezidentov (z toho 63 % mužov a 37 % žien)

- zaregistrovaných 38 980 áut

- 26 000 regulárnych parkovacích miest (podľa passportu z roku 2014)

- vyznačených 15 500 modrých parkovacích miest a 1719 vyhradených parkovacích miest

- výrazne najviac rezidentov má trvalý pobyt na Budatínskej ulici (1483), Znievska (1061) a Ševčenkova (1038).

- prvýkrát od roku 1993 mala Petržalka na konci roku viac obyvateľov ako na jeho začiatku (toto prinesie mestskej časti väčšie príjmy z podielových daní v sume približne 150 000 eur).

Mestská časť ďalej sčítava vozidlá na verejných priestranstvách a po roku môžeme potvrdiť, že v rovnakých oblastiach ako pri prvotných sčítaniach bolo v priemere 31 000 áut, čo je o približne 2000 menej. Momentálne nevieme presne určiť, či je to výsledok pandemickej situácie alebo za to vďačíme parkovaciemu systému. S určitosťou však vieme povedať, že pre Petržalčanov sa zlepšilo parkovanie najmä v nočných hodinách. „Podarilo sa nám čiastočne uvoľniť parkovacie kapacity pre Petržalčanov vo večerných hodinách a presunúť mimopetržalských vodičov z parkovísk pri bytových domoch na menej atraktívne miesta. V neposlednom rade, zavedením systému sme získali cenné informácie, na základe ktorých vieme presne pomenovať konkrétne problémy v jednotlivých lokalitách a hľadať vhodné riešenia,“ povedal starosta Ján Hrčka.

Po roku prešiel veľkou zmenou aj systém registrácie. Dnes sa môžu rezidenti registrovať bez osobnej návštevy prostredníctvom webového formulára dostupného na stránke www.parkovanievpetrzalke.sk alebo pomocou mobilnej aplikácie URBI Parkovanie Petržalka. Samozrejme, že pre prípad potreby sú obyvateľom k dispozícii aj naši pracovníci na novovzniknutom oddelení mobility, ktorí zodpovedajú dotazy cez mailovú adresu parkovanie@petrzalka.sk alebo na telefónnej linke 0947 487 111. Občanom, ktorí nemajú inú možnosť, pomôžu počas stránkových hodín.

Aká je budúcnosť parkovacieho systému?

V budúcnosti budeme pokračovať v značení parkovacích miest a zavedieme návštevnícke hodiny. Uvedomujeme si, že vytvorením zaregulovaných parkovísk sa na niektorých miestach situácia s parkovaním skomplikovala a tieto oblasti máme v hľadáčiku ako prvé pri budovaní nových parkovacích miest.

Ďalšou dôležitou udalosťou, ktorú očakávame je zavedenie bratislavskej parkovacej politiky, ktorej sa ako mestská časť budeme musieť prispôsobiť. Našou snahou bude zjednotenie nášho a mestského systému. Náš parkovací systém po roku od jeho zavedenia a používania hodnotíme ako funkčný, prehľadný a jednoduchý tak pre našich pracovníkov ako aj pre užívateľov.Ako prebieha registrácia v súčasnosti?

Rezident (osoba s trvalým pobytom v Petržalke) vyplní všetky potrebné údaje vo webovom formulári alebo v mobilnej aplikácii. Po odoslaní žiadosti dostane potvrdzujúci mail so 6-miestnym registračným kódom pre komunikáciu s úradom a informáciu o tom, že úrad jeho žiadosť eviduje. Následne odošle potrebné doklady spolu s kódom na vozidlo@petrzalka.sk. Približne do 24 hodín dostane vyrozumenie o tom, či bol schválený ako rezident a následne do 3 až 5 pracovných dní aj informáciu o tom, či bolo schválené jeho vozidlo. Ak žiadateľ v stanovenom termíne nedoloží potrebné doklady, jeho žiadosť je automaticky zamietnutá. Až do schválenia konkrétneho vozidla nie je žiadateľ oprávnený využívať výhody bezplatného parkovania. Momentálne je možné, aby si rezident zaregistroval viacero vozidiel bez spoplatnenia. Aké pravidlá platia pre Nepetržalčanov? Nepetržalčania, ktorí sa rozhodnú využívať mobilnú aplikáciu URBI Parkovanie Petržalka majú po registrácii a prihlásení vozidla na parkovanie (označenie parkovacieho boxu v mape aplikácie) bezplatné v pondelok až štvrtok v čase od 8. do 18. h a od piatka 8. h do nedele 18 h. Parkovanie v inom čase, alebo bez aplikácie je pre návštevníkov spoplatnené sumou 1 € za každú začatú hodinu, pričom je potrebné platbu vykonať vopred cez SMS alebo pomocou parkovacieho lístka. Parkovací lístok je možné zakúpiť na recepcii v Technopole alebo na vybraných čerpacích staniciach Slovnaft v Petržalke. Aké sú výhody registrácie a používania aplikácie URBI? Zaregistrovaný rezident so schváleným vozidlom môže bezplatne parkovať na všetkých vyhradených parkovacích boxoch označených modrými čiarami v rámci celej Petržalky. Používaním aplikácie URBI Parkovanie Petržalka si vedia rezidenti jednoducho spravovať svoje osobné údaje a vozidlá a môžu si registrovať vozidlá svojich návštev.

Autor: (MÚ MČ Petržalka)


komentáre
SHOW ALL
podobné
16.04.2019
OLO spúšťa prevádzkovanie zberného dvora v Rači aj s novinkami
Bratislavská mestská spoločnosť Odvoz a likvidácia odpadu (OLO) aj v tomto roku spúšťa prevádzkovanie zberného dvora v mestskej časti Rača. V porovnaní s minulým rokom budú rozšírené otváracie hodiny zberného dvora a navštíviť ho budú môcť aj obyvatelia ďalších dvoch susedných bratislavských mestský
viac
28.10.2020
Vďaka regulácii parkovania vzrástol Petržalke počet obyvateľov
V bratislavskej Petržalke vzrástol po 26 rokoch počet obyvateľov s trvalým pobytom. Dôvodom bolo minuloročné spustenie miestnej parkovacej politiky.
viac
19.04.2021
Petržalka spúšťa súťaž o najkrajšiu predzáhradku i komunitnú záhradu
Bratislavská Petržalka spúšťa súťaž o najkrajšiu predzáhradku. Súťaží sa v troch kategóriách. Zapojiť sa môžu predzáhradky vytvorené s aj bez pomoci mestskej časti, rovnako tak aj komunitné záhrady.
viac
16.01.2024
Bojnice pokračujú v prípravách na spustenie parkovacieho systému
Samospráva Bojníc pokračuje v prípravách na spustenie parkovacieho systému v meste. Spoločnosť Služby mesta Bojnice (SmB) chce obstarať dopravné značenie, dodávateľa hľadá cez verejnú súťaž.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
76.93 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.14 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.93 %