Nedeľa 05.05.2024
Dnes má meniny 
Lesia, Lesana
°C
01.04.2019 10:10

Čo prilákalo dlhoročných starostov a primátorov do komunálu?


Ilustračná snímka, zdroj: Parlamentné Listy


Združenie miest a obcí Slovenska na prelome februára a marca 2019 realizovalo prieskum medzi dlhoročnými starostami a primátormi.


Štatutárni predstavitelia miest a obcí, ktorí po jesenných voľbách vstúpili do minimálne tretieho volebného obdobia predstavili svoje dôvody pre pôsobenie v samospráve, ale aj omnoho viac.

Prečo kandidovali?

Celkovo 334 dlhoročných starostov a primátorov okrem iného uviedlo dôvody, pre ktoré sa pred viac ako deviatimi rokmi rozhodli pôsobiť v samospráve.

Pre 51,5 % išlo o záujem meniť obec/mesto. Kandidatúru, ako snahu využiť pre samosprávu doterajšie skúsenosti, vnímalo 19,7 % respondentov. Ďalších 16,8 % vnímalo kandidatúru ako ambíciu vyriešiť konkrétny problém. Rovných 10 % sa rozhodlo uchádzať o dôveru voličov preto, lebo nesúhlasili s pôsobením svojho predchodcu. Iné dôvody uviedlo 1,1 % opýtaných a 0,9 % sa nevedelo vyjadriť.

Skúsenosti s komunálom

Dlhoroční štatutárni predstavitelia prichádzali do vedenia samospráv z rôznych pozícií.

Čo sa však týka ich dovtedajšieho pôsobenia v samospráve, 33,5 % z nich kandidovali, keď vykonávali poslanecký mandát. Ďalších 20,2 % uviedlo, že v minulosti mali skúsenosti s pôsobením v zastupiteľstve. Celkovo 41,4 % konštatovalo, že nikdy nevykonávali poslanecký mandát a inú odpoveď uviedlo 4,8 %, ktorí pôsobili napríklad v komisiách zastupiteľstva ako neposlanci, prípadne sa iným spôsobom angažovali v správe miestnych záležitostí.

Hodnotenie práce predchodcu

Bilancia práce predchodcu je dôležitá na to, aby novozvolení komunálni politici poznali reálny stav, za ktorý preberajú zodpovednosť.

Z prieskumu je zrejmé, že 27,9 % dlhoročných starostov a primátorov pri svojom nástupe zhodnotilo a analyzovalo prácu predchodcu. Zbežne ju zhodnotilo a analyzovalo 45,3 %. Prácu predchodcov pri nástupe vôbec nebilancovalo 21,6 % a zvyšných 5,1 % respondentov sa nevedelo vyjadriť.

Výsledky prieskumu budú podkladmi na ďalšiu prácu v rámci národného projektu ZMOS s názvom Modernizácia miestnej územnej samosprávy, ktorý je realizovaný vďaka podpore z Európskeho sociálneho fondu v rámci Operačného programu Efektívna verejná správa.

 

 

 

Autor: Michal Kaliňák, hovorca a tajomník Rady expertov ZMOS


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.09.2018
VÚC očami komunálu
Združenie miest a obcí Slovenska dnes spúšťa prieskum zameraný na vnímanie vyšších územných celkov primátormi miest a starostami obcí.
viac
05.04.2019
Najvhodnejšie vzdelanie na funkciu starostu obce, respektíve primátora mesta
Otázka najvhodnejšieho vzdelania pre starostov obcí a primátorov miest je vzhľadom na tisíce kompetencií, manažérske zručnosti a nevyhnutnú diplomaciu pomerne náročná. Združenie miest a obcí Slovenska zisťovalo, čo si o tom na základe dlhoročných skúseností myslia starostovia a primátori.
viac
25.04.2020
Financovanie komunálu je nastavené na zmeny
Združenie miest a obcí Slovenska sa pýtalo starostov a primátorov na financovanie komunálu. Postoje starostov a primátorov reflektujú na potrebné zmeny.
viac
08.11.2021
Rodinné podniky sú súčasťou viac ako polovice samospráv
Združenie miest a obcí Slovenska zrealizovalo reprezentatívny prieskum, z ktorého vyplýva, že vo viac ako polovici samospráv pôsobia rodinné podniky.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %