Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
11.10.2022 04:15

Certifikát Zelenej školy získalo 85 škôl


Ilustračná snímka: (tasr).


Certifikát Zelená škola v utorok získalo 85 škôl. Väčšina zo škôl, ktoré tento rok certifikát získali, pracuje v programe viac ako štyri roky. Informovala o tom komunikačná manažérka Centra environmentálnej a etickej výchovy (CEEV) Živica Eva Sládková.


"V programe Zelená škola robíme dlhodobé zmeny, nie jednorazové aktivity. Dnes naozaj nestačí o životnom prostredí a ochrane prírody len rozprávať či učiť. V čase klimatickej zmeny je nutné vzdelávať učiteľov a postupne prenastaviť fungovanie škôl v rôznych oblastiach, aby sa znižovala ich uhlíková stopa," uviedla manažérka programu z CEEV Živica Zuzana Gallayová. O získanie medzinárodného certifikátu sa školy usilujú dva roky a tie, ktoré splnia podmienky, sa môžu pýšiť vlajkou Zelenej školy.

Program je súčasťou medzinárodnej siete Ecoschool, do ktorej je zapojených vyše 70 krajín, 60.000 škôl a milióny detí, učiteľov a rodičov po celom svete.

"Každá zo škôl, ktoré získali certifikát, si vybrala jednu prioritnú oblasť, v ktorej robila zmeny. Napríklad v téme doprava a ovzdušie základná škola s materskou školou Palín znížila množstvo detí dochádzajúcich do školy autom o 25 percent, základná škola Babín o 16 percent," povedala Gallayová. Spojená škola vo Svidníku v téme potraviny začala odoberať pečivo, mliečne výrobky a mäso od miestnych producentov a znížila množstvo výrobkov s palmovým olejom v školskom bufete.

Materská škola, Ul. V. Clementisa v Prievidzi zaviedla environmentálne čistenie a znížila pri dodržaní hygienických predpisov množstvo agresívnych chemických čistiacich prostriedkov. "Základná škola Kovarce znížila množstvo odpadu o 30 percent. Vyše 40 škôl v téme zeleň a ochrana prírody premieňali školské záhrady a začali v nich učiť viac vonku," priblížila Gallayová.

Program je určený pre materské, základné, stredné aj špeciálne školy. Odborníci z CEEV Živica chodia osobne na návštevy škôl a certifikát udelia len tým, ktoré si to naozaj zaslúžia. Školy musia robiť reálne zmeny a zapájať do nich žiakov.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.05.2022
V máji sa v niektorých školách budú žiaci učiť vonku
Medzinárodný deň vyučovania vonku je globálne hnutie, ktoré inšpiruje a oslavuje hry a učenie sa vonku doma aj v škole. Tento rok pripadá na 19. mája, ale v Centre environmentálnej a etickej výchovy (CEEV) Živica ho rozšírili na celý mesiac máj.
viac
31.05.2022
Žiaci začali s termosnímkovaním, chcú prispieť k zmierneniu klimatickej krízy
Školáci z viacerých škôl naprieč celým Slovenskom začali s termosnímkovaním, chcú tak prispieť k zmierneniu klimatickej krízy. O projekte Centra environmentálnej a etickej výchovy (CEEV) Živica informovala jeho komunikačná manažérka Eva Sládková.
viac
27.06.2022
Školy sa môžu do konca mesiaca prihlásiť do programu Zelená škola
Materské, základné, stredné aj špeciálne školy sa môžu ešte do konca júna prihlásiť do ďalšieho ročníka programu Zelená škola. Žiaci zo zapojených škôl naučili rodičov napríklad šetriť energie a využívať verejnú dopravu.
viac
22.08.2023
ZŠ a SŠ sa môžu prihlasovať do ďalšieho projektu Elektroodpad - Dopad
Základné (ZŠ) a stredné školy (SŠ) sa môžu prihlasovať do projektu Elektroodpad - Dopad 7. Urobiť tak môžu do 22. septembra. Informovali o tom z Centra environmentálnej a etickej východy (CEEV) Živica.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %