Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
09.05.2022 02:25

V máji sa v niektorých školách budú žiaci učiť vonku


Ilustračná snímka: (huravon.sk).


Medzinárodný deň vyučovania vonku je globálne hnutie, ktoré inšpiruje a oslavuje hry a učenie sa vonku doma aj v škole. Tento rok pripadá na 19. mája, ale v Centre environmentálnej a etickej výchovy (CEEV) Živica ho rozšírili na celý mesiac máj.


Živica už roky realizuje projekty združené v platforme Hurá von, ktoré na školách využívajú ako exteriérovú učebňu napríklad školskú záhradu, ovocný sad alebo les. Hlavnou výhodou výučby vonku je okrem komplexného pochopenia učiva pomocou priameho zážitku aj rozvoj ďalších zručností u detí, potrebných v tejto dynamickej dobe plnej spoločenských a environmentálnych výziev. "Na základe dlhoročných skúseností s projektami zameranými na učenie vonku vieme, že veľká časť vyučovania na našich základných školách vrátane matematiky, chémie, jazykov, fyziky či dejepisu sa dá bez väčších prekážok preniesť do vonkajšieho prostredia, pričom táto forma učenia rozvíja viaceré zručnosti detí potrebné pre vzdelanie v 21. storočí," povedala riaditeľka CEEV Živica Ivana Poláčková.

Podľa pedagogických odborníkov by sa školy aktuálne mali sústrediť na výučbu štyroch K – kritické myslenie, komunikácia, kooperácia a kreativita a uprednostniť tak všeobecné životné zručnosti pred technickými. "Radi by sme učiteľov podporili v tom, aby si vyučovanie vonku v rámci svojich predmetov vyskúšali a objavili jeho výhody. Teraz je na to tá najvhodnejšia doba – vonku je príjemné počasie a učitelia aj deti ocenia novú, sviežu formu zážitkového vyučovania," doplnila Poláčková.

Počet slovenských škôl, kde sa pravidelne vyučuje aj vonku, rastie a o tento typ učenia je veľký záujem najmä v jarných mesiacoch. Živica bude počas celého mája na svojich sociálnych sieťach a na webe www.huravon.sk zverejňovať tipy na aktivity a učenie vonku pre pedagógov aj rodičov.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
04.01.2022
B. Gröhling: Žiaci sa vrátia do škôl v plánovanom termíne 10. januára
Po predĺžených zimných prázdninách sa začne prezenčné vyučovanie v plánovanom termíne. V pondelok 10. januára sa budú prezenčne vzdelávať materské, základné aj stredné školy.
viac
27.06.2022
Školy sa môžu do konca mesiaca prihlásiť do programu Zelená škola
Materské, základné, stredné aj špeciálne školy sa môžu ešte do konca júna prihlásiť do ďalšieho ročníka programu Zelená škola. Žiaci zo zapojených škôl naučili rodičov napríklad šetriť energie a využívať verejnú dopravu.
viac
11.10.2022
Certifikát Zelenej školy získalo 85 škôl
Certifikát Zelená škola v utorok získalo 85 škôl. Väčšina zo škôl, ktoré tento rok certifikát získali, pracuje v programe viac ako štyri roky. Informovala o tom komunikačná manažérka Centra environmentálnej a etickej výchovy (CEEV) Živica Eva Sládková.
viac
22.08.2023
ZŠ a SŠ sa môžu prihlasovať do ďalšieho projektu Elektroodpad - Dopad
Základné (ZŠ) a stredné školy (SŠ) sa môžu prihlasovať do projektu Elektroodpad - Dopad 7. Urobiť tak môžu do 22. septembra. Informovali o tom z Centra environmentálnej a etickej východy (CEEV) Živica.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %