Pondelok 28.10.2024
Dnes má meniny 
Dobromila
°C
28.10.2024 11:10

Černovská tragédia je pripomienkou hodnôt, ktoré formujú naše mestá a obce


Udalosti z Černovej pripomína v cintoríne pamätník a na mieste tragédie pamätná tabuľa. Foto: wordpress.com


Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) si pripomína významné a tragické výročie Černovskej tragédie, ktorá sa odohrala v roku 1907.


Tento historický moment, nám pripomína nielen ľudské obete, ale aj silu odvahy a odhodlania obhajovať hodnoty, ktoré sú aj dnes základom fungovania našej spoločnosti a formujú naše mestá a obce. TASR o tom informovala ústredná riaditeľka kancelárie ZMOS Zuzana Špačeková.         

"Pre mestá a obce Slovenska, ktoré sú základnými kameňmi demokratického zriadenia, predstavuje Černovská tragédia významné memento. ZMOS si plne uvedomuje zodpovednosť, ktorú majú samosprávy v šírení a ochrane demokratických hodnôt, princípov vzájomnej tolerancie, porozumenia a rešpektu medzi občanmi," zdôraznil predseda ZMOS Jozef Božik. Zároveň je to podľa neho pripomienka, že akékoľvek snahy o narušenie týchto hodnôt musia byť včas a jednoznačne odsúdené.         

Samosprávy sa musia podľa Božika aktívne podieľať na rozvoji a udržiavaní kultúry demokratickej participácie a spolupráce medzi obyvateľmi. "Aj dnešná spomienka na udalosti z Černovej nám pripomína, že sila komunity, porozumenia a rešpektu je základným pilierom pre budúcnosť našich miest a obcí," zhrnul.         

ZMOS si tieto udalosti pripomenie v pondelok (28. 10.) doobeda na cintoríne v Černovej v Ružomberku a poobede v priestoroch Matice slovenskej v Martine. "Tieto stretnutia budú príležitosťou opäť zdôrazniť hodnoty, ktoré sú základom našej spoločnosti, a uctiť si pamiatku tých, ktorí obetovali svoje životy za dôstojnosť a slobodu," doplnil Božik.

x     x     x

Obyvatelia obce, ktorá už tvorí súčasť Ružomberka, sa pred 110 rokmi vzopreli rozhodnutiu úradov o vysviacke nového černovského kostola, pätnásť z nich zaplatilo za svoj nesúhlas životom, niekoľko desiatok bolo zranených. Udalosti v Černovej a streľba žandárov do zástupu nevinných ľudí vyvolali ostré reakcie nielen doma, ale aj za hranicami vtedajšieho Rakúska-Uhorska.

Tragédia v Černovej odhalila pravdu o propagovanej "príkladnej slobode v Uhorsku" a upozornila vtedajšiu svetovú verejnosť na národnostný útlak v cisárskej ríši. Proti zásahu uhorských žandárov protestovali viaceré významné osobnosti v zahraničí, napr. nositeľ Nobelovej ceny za literatúru, nórsky spisovateľ Bjornstjerne Björnson, britský publicita a historik Robert William Seton-Watson a ruský spisovateľ a filozof Lev Nikolajevič Tolstoj. Černovský kostol posvätil napokon Andrej Hlinka na sviatok Petra a Pavla 29. júna 1910.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.09.2017
Systém informatizácie by mal na celom Slovensku fungovať do piatich rokov
Princíp jedenkrát a dosť v oblasti informatizácie na úradoch by mal v súčasnosti platiť v Slovenskej republike už v 2100 mestách a obciach. V priebehu ďalších piatich rokov by to malo byť na území celého Slovenska. Uviedol to na tlačovej konferencii ZMOS výkonný podpredseda Milan Muška.
viac
30.07.2018
Bezplatné wifi zóny v obciach a mestách môžu pomôcť aj rozvoju turizmu
Bezplatné wifi zóny na verejných priestranstvách v obciach a mestách môžu zvýšiť kvalitu života občanov, ale aj pomôcť k rozvoju turizmu. Uviedol to podpredseda vlády pre investície a informatizáciu Richard Raši na tlačovej konferencii v Bratislave, kde zároveň spustil výzvu WiFi pre Teba.
viac
24.04.2020
Branislav Tréger: Naša kultúra je krehká a zraniteľná, potrebuje pomoc
Predseda Združenia miest a obcí Slovenska Branislav Tréger dnes požiadal ministerku kultúry o pomoc pre kultúrne zariadenia samospráv.
viac
29.04.2021
ZMOS odmieta vládne nariadenie k poplatkom za odpady
Združenie miest a obcí Slovenska odmieta návrh nariadenia vlády, ktorým sa ustanovuje výška sadzieb poplatkov za uloženie odpadov a podrobnosti súvisiace s prerozdeľovaním príjmov z poplatkov za uloženie odpadov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.42 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.00 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.58 %