Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
04.12.2020 11:40

Centrum mesta zdobí betlehem od Juraja Antoňáka z Ličartoviec


Snímka zdroj: (tvkosice.sk).


Pred Konkatedrálou sv. Mikuláša už môžu Prešovčania i návštevníci mesta obdivovať drevený betlehem. Jeho autorom je Juraj Antoňák z Ličartoviec.


Ako informovala tlačová referentka Mestského úradu v Prešove Lenka Šitárová, drevený betlehem tvoria postavy v životnej veľkosti.

„Okrem Svätej Rodiny s Ježiškom v jasličkách v ňom nájdeme aj pastierov, anjelov, Troch kráľov s darmi, zvieratká a ďalšie. Spolu ide o 30 kusov drevených vyrezávaných sôch. Inštalácia tohto diela pred Konkatedrálou sv. Mikuláša trvala približne tri hodiny,” povedala Šitárová.

Autor diela Juraj Antoňák prezradil, že medzi postavami z dreva sú aj jeho vnukovia a betlehem stále postupne dopĺňa novými postavami a detailmi. Autor má vo svojej rezbárskej dielni už niekoľko stoviek plastík a reliéfov z dreva.

„V Prešove môžeme jeho unikátne dielo obdivovať už po šiesty raz. Antoňákove diela je možné nájsť po celom svete, napríklad v Kanade, Amerike, Austrálii aj v štátoch Európy. K vytvoreniu dreveného betlehemu ho inšpirovala návšteva Vatikánu v roku 2005,” doplnila Šitárová s tým, že betlehem Juraja Antoňáka zdobil centrum mesta už v roku 2007.

V Prešove sa uchováva tradícia vystavovania drevených betlehemov už 16 rokov. Prvý bol vystavený v roku 2004 a každý rok sú striedavo vystavované diela troch drevorezbárov, Mareka Mikluša, Juraja Antoňáka a Miroslava Janiča. Betlehem bude k dispozícii do 9. januára 2021.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.12.2016
Príbeh Vianoc na Liptove
Až do sviatku Troch kráľov bude v Jánskej doline pre turistov a dovolenkárov sprístupnený drevený betlehem. Sedem sôch, ktorým dominuje Mária s Ježiškom pripomínajú krásny odkaz Vianoc. Ten túto sobotu pripomenie v kultúrnom dome v Liptovskom Jáne aj vystúpenie divadelníkov.
viac
07.08.2019
Zvuky lesa v Slanských vrchoch priblíži drevený megafón
Neďaleko Prešova v Slanských vrchoch vznikne medzi stromami špeciálny drevený megafón. Vďaka svojmu tvaru znásobí zvuky lesa a verejnosť si tak podľa autorov projektu bude môcť užiť nefalšovaný prírodný orchester. S nápadom vytvorenia megafónu prišli štyria mladí ľudia z občianskeho združenia Hlas l
viac
28.07.2020
Prešov po štvrtý raz ocení najkrajšie predzáhradky a balkóny
Mesto Prešov vyhlásilo štvrtý ročník súťaže o najkrajšiu predzáhradku a najkrajší balkón roka 2020. Súťaží sa aj o najkrajšie okolie vchodu do bytového domu.
viac
30.11.2020
Na Hlavnom námestí rozsvietili vianočný stromček
Na bratislavskom Hlavnom námestí v nedeľu večer rozsvietil primátor hlavného mesta Matúš Vallo vianočný stromček. Tento rok je ním 17-ročná a 12 metrov vysoká jedľa biela, ktorú mestu darovala rodina z bratislavskej Karlovej Vsi.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %