Piatok 03.05.2024
Dnes má meniny 
Galina
°C
27.09.2022 11:40

Časť cesty do Lopušnej doliny tento rok Prešovský kraj opraví


Ilustračná snímka.


Cesta do Lopušnej doliny pod Tatrami je jednou z významných účelových ciest Prešovského samosprávneho kraja (PSK), ktorá sprístupňuje lokalitu športovcom, turistom a širokej verejnosti na rekreačné účely celoročne.


V súčasnosti je však cesta vo veľmi zlom stave, aj preto sa kraj rozhodol pre jej obnovu. Potvrdila to hovorkyňa PSK Daša Jeleňová s tým, že celkovo ide o dva úseky od mosta v meste Svit až k hotelovej oblasti nad vlekmi v Lopušnej doline.

"Celková dĺžka úseku je viac ako 1,5 kilometra. Predmetná cesta sa aj rozšíri v dvoch miestach, a to pri napojení od rampy na parkovisko pri hoteli a na ploche, kde sa otáčajú mechanizmy údržby pri rampe nad hotelom," uviedla hovorkyňa. Predpokladané náklady sú na úrovni 150.000 eur s DPH, avšak tento rok je možné vzhľadom na finančné možnosti zrealizovať v rámci prvej etapy iba úsek priamo pod vlekmi smerom k hotelovej oblasti a časť križovatky. "Tu sú odhadované náklady zhruba 75 000 eur s DPH," doplnila Jeleňová.

Nedávno zrekonštruovali aj most pri cyklistickom chodníku vo Svite, cez ktorý autá smerovali do Lopušnej doliny. Mostný objekt poškodila voda, v súčasnosti už plnohodnotne slúži verejnosti. Okrem toho v lokalite minulý rok pribudol aj nový cyklistický chodník, ktorý ju spája s obcou Lučivná.

Lopušná dolina pri Svite sa nachádza na úpätí Tatranského národného parku a Národného parku Nízke Tatry. Ako súčasť tatranského regiónu spolu ponúka približne 600 kilometrov značkovaných turistických a cyklistických trás.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
04.03.2020
Strhnutý most do Lopušnej doliny nahradil nový
Dočasný most do Lopušnej doliny zo Svitu, okres Poprad, ktorý nedávno strhla silná voda, nahradí nový. V noci na utorok ho z Oravy priviezli pod Tatry a počas dňa ho dobrovoľní hasiči umiestňovali cez potok Mlynica.
viac
16.10.2021
Cesta a priepust v Lopúchove sa dočkali rekonštrukcie
Správa a údržba ciest Prešovského samosprávneho kraja začala v septembri realizovať modernizáciu cesty a priepustu v obci Lopúchov, ktoré boli v nevyhovujúcom stave.
viac
27.08.2022
Kraj zrekonštruoval 7 km cesty medzi Fijašom a Lomným
Modernizácia cesty medzi Fijašom a Lomným v okresoch Stropkov a Svidník je po vyše roku vo finále. Nový asfalt tu získal viac ako sedem kilometrový úsek a nový vzhľad má aj jeden most a tiež cestné objekty.
viac
08.03.2024
Kraj sa pustil do rekonštrukcie prihraničnej cesty s Poľskom
Cezhraničná spolupráca s Poľskom prináša ďalšie ovocie. Spoločný projekt Prešovského samosprávneho kraja a Malopoľského vojvodstva sa postará o opravu 4,7 km ciest na slovenskej i poľskej strane. V prešovskom regióne sa začína s modernizáciou úseku Lysá Poľana – Podspády.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %