Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
30.10.2021 07:20

Budatínsky hrad sa rozsvieti na zeleno


Snímka zdroj: ŽSK


Predposledný októbrový deň preto rozsvieti krajskú dominantu Žiliny – Budatínsky hrad na zeleno. Župa tak deklaruje svoj jasný postoj k ochrane životného prostredia.


Žilinský samosprávny kraj sa zapojí do celoslovenskej výzvy na podporu ochrany životného prostredia a opatrení na zmiernenie klimatickej zmeny prostredníctvom zeleného nasvietenia známych a významných budov po Slovensku.

Aktivitu organizuje Britské veľvyslanectvo v Bratislave v súvislosti s konferenciou OSN o zmene klímy COP26, ktorá už túto nedeľu začne v Glasgowe. Lídri z celého sveta, vrátane tých zo Slovenska, budú spoločne rokovať o ambicióznych cieľoch na záchranu planéty. Veľvyslanec Nigel Baker ocenil aktívnu účasť Žilinského kraja i  ďalších samospráv: „Množstvo pozitívnych odpovedí a rôznorodosť stavieb, vrátanie viacerých slovenských dominánt, ktoré sa k nám pridajú, ma naozaj potešilo. Je to veľmi povzbudzujúci signál z rôznych častí slovenskej spoločnosti vrátane vládnej, akademickej, kultúrnej, mediálnej a ďalších, že im na ochrane planéty záleží. Očakávame, že COP26 prinesie zásadný a praktický zlom z hľadiska zníženia emisií a ochrany životného prostredia. A aj Slovensko zohrá svoju rolu.”

Žilinská župa si vytýčila ako kľúčovú oblasť vysporiadanie sa s klimatickou zmenou v aktuálne pripravovanom Programe hospodárskeho rozvoja a sociálneho rozvoja ŽSK 2021+. V strategickom dokumente rozpracúva okrem iných nástrojov vodozádržné opatrenia v krajine, podporu infraštrukúry v národných parkoch alebo budovanie cyklodopravnej siete pre ekologickú mobilitu. Ako doplnila krajská županka Erika Jurinová: „Rozsvietenie nášho hradu je symbolické gesto pre veľkú vec, ktoré napĺňame reálnymi činmi. Pri plánovaní našich aktivít zohráva hľadisko ochrany životného prostredia dôležitú úlohu. Energetická efektívnosť budov je tak už dnes dôležitým aspektom pri rekonštrukciách a nových investičných plánoch. Zapojili sme sa do dvoch medzinárodných projektov na zlepšenie stavu ovzdušia a zníženia negatívnych dopadov dopravy na životné prostredie. Pracujeme tiež na Nízkouhlíkovej stratégii ŽSK zahŕňajúcej samotný Úrad a organizácie v zriaďovateľskej pôsobnosti. Záleží nám na tom, aby sme ochránili prírodné hodnoty nášho regiónu pre budúce generácie.“

Autor: (ts-ŽSK)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.05.2017
V pondelok začal štyridsiaty štvrtý ročník festivalu Ekotopfilm-Envirofilm
V Bratislave a v Banskej Bystrici sa v pondelok (22. 5.) podvečer začal už štyridsiaty štvrtý ročník filmového festivalu Ekotopfilm-Envirofilm.
viac
06.12.2017
Policajný elektromobil šetrí životné prostredie
Prešovských mestských policajtov možno už niekoľko dní vídať v uliciach mesta v modrom vozidle, ktoré nedymí a nevydáva žiaden zvuk. Dôvodom tichej jazdy je jeho elektrický pohon.
viac
20.05.2020
BSK žiada vyradiť trasovanie ropovodu cez Žitný ostrov zo zoznamu projektov PCI
Bratislavský samosprávny kraj (BSK) žiada o vyradenie projektu ropovodu Bratislava – Schwechat Pipeline (BSP) s trasovaním cez Chránenú vodohospodársku oblasť Žitný ostrov zo zoznamu kandidátskych projektov spoločného záujmu (PCI) v oblasti ropnej infraštruktúry.
viac
20.08.2020
V Košiciach pribudli prvé firemné mestské úle
V Košiciach pribudli prvé firemné mestské úle. Informovala o tom hovorkyňa Skupiny VSE Holding Andrea Danihelov s tým, že spolu s občianskym združením (OZ) Príbeh včely vytvorili v centre mesta domov dvom včelím rodinám.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.12 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %