Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
15.08.2020 01:55

BROZ vyzbieralo 11.603 podpisov na záchranu lužných lesov Dunaja


Na snímke uprostred Ján Budaj, ktorý prisľúbil petícii vyhovieť.


Bratislavské regionálne ochranárske združenie (BROZ) odovzdalo v piatok petíciu za záchranu vnútrozemskej delty Dunaja ministrovi životného prostredia Jánovi Budajovi. Vyzbierali 11 603 podpisov.


V petícii žiadajú viac vody pre oblasť dunajských luhov medzi Dobrohošťou a Sapom. Budaj prisľúbil petícii vyhovieť.

Manipulačný poriadok pre sústavu vodných diel Gabčíkovo - Nagymaros od začiatku počítal so simuláciou prirodzených záplav v ľavostrannej ramennej sústave Dunaja cez odberný objekt Dobrohošť. Objekt projektovali na kapacitu vody 234 kubických metrov za sekundu. V roku 2015 to bolo maximálne 90 kubických metrov za sekundu. V súčasnosti platná verzia manipulačného poriadku počíta už len s maximálnym prietokom vody na úrovni 60 kubických metrov za sekundu.

BROZ chce, aby režim záplav viac zohľadňoval prirodzené kolísanie vody. „Dlhodobo chceme, aby sa proces záplav zjednodušil, a aby bol flexibilný. Mali sme veľkú podporu verejnosti. Rozhodli sme sa formou petície apelovať na ministerstvo, ktoré má v rukách kľúč od manipulačného poriadku,” povedal predseda BROZ Tomáš Kušík.

Manipulačný poriadok si podľa Budaja vyžaduje množstvo povolení, ktoré sú často formálne. Poriadok zároveň žiada, aby sa záplavy schvaľovali v určitom termíne a vzdutie Dunaja sa tak nestihne. „Nedáva žiaden zmysel, aby sme nevyhoveli petícii a neupravili manipulačný poriadok na manipulačný algoritmus - ak stúpa voda, púšťame viac vody do lužných lesov. Nie iba raz do roka podľa doterajšieho prístupu,” podotkol.

Šéf envirorezortu chce do 48 hodín komunikovať s riaditeľom Vodohospodárskej výstavby Vladimírom Kollárom o zmene poriadku.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.03.2017
Petíciu Za živé rieky odovzdali envirorezortu
Legislatívne zmeny, prepracovanie strategických dokumentov týkajúcich sa ochrany vôd či obmedzenie výstavby elektrární na riekach požaduje od envirorezortu, vlády a parlamentu petičná akcia "Za živé rieky a čistú vodu".
viac
23.04.2020
BROZ spustilo petíciu za záchranu vnútrozemskej delty Dunaja
Bratislavské regionálne ochranárske združenie (BROZ) spustilo na Deň Zeme (22. 4.) petíciu za záchranu vnútrozemskej delty Dunaja.
viac
30.03.2021
Jarná záplava v delte Dunaja by sa mala začať v druhom aprílovom týždni
Jarná záplava vo vnútrozemskej delte Dunaja by sa mala začať v druhom aprílovom týždni. Voda tam bude pretekať na úrovni 90 kubických metrov za sekundu.
viac
17.06.2021
V obnovenej hniezdnej stene pri Dunaji sa zahniezdila kolónia brehúľ hnedých
Kolónia brehúľ hnedých zahniezdila niekoľko týždňov po dokončení prác na obnove kolmého riečneho brehu Dunaja v Petržalke. Obnovený breh sa podarilo vybudovať vďaka spolupráci odborníkov z Bratislavského regionálneho ochranárskeho združenia (BROZ) a z Vodohospodárskej výstavby, š.p.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %