Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
19.02.2020 01:50

Brezno plánuje modernú kompostáreň, poslanci projekt schválili


Ilustračná snímka: (int.).


Snahou breznianskeho magistrátu je mať modernú kompostáreň s novou technológiou a strojovým vybavením, ktorá by dokázala ročne spracovať minimálne 3500 ton odpadu. Horehronskú metropolu do toho tlačí legislatíva. Informoval o tom v sobotu (15. 2.) na sociálnej sieti primátor mesta Brezno Tomáš Abel.


„Na poslednom rokovaní mestského zastupiteľstva som poslancom predložil návrh na podanie žiadosti o nenávratný finančný príspevok na realizáciu modernej kompostárne v Brezne. Naše mesto spracovalo komplexný projekt na jej realizáciu. Buď budeme separovať viac a spracovávať odpad, ako nám ukladajú zákony, alebo budeme platiť kompenzácie za nedodržanie limitov, čo by sa odrazilo i na poplatkoch za komunálny odpad,” uviedol brezniansky primátor.      

Predpokladaná výška na realizáciu projektu kompostárne predstavuje sumu okolo 3,5 milióna eur, povinné spolufinancovanie mesta je vo výške asi 175 000 eur.      

Podľa Abela mesto pripravuje viacero projektov a opatrení v oblasti separovania a spracovania odpadov s cieľom chrániť životné prostredie a dodržať to, čo mu ukladajú zákony.     

„Zároveň budeme produkovať kompost využiteľný najmä v parkových úpravách nášho mesta,” dodal Abel.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.06.2016
Handlová bude mať nové vozidlo na zber a separáciu odpadu
Zefektívnenie triedeného zberu odpadu v meste by malo priniesť obstaranie nového vozidla s rotačným systémom lisovania, ktoré samospráva plánuje zakúpiť.
viac
28.02.2017
OLO začalo s distribúciou hnedých kontajnerov na bioodpad
Bratislavská spoločnosť Odvoz a likvidácia odpadu (OLO) začala v hlavnom meste s distribúciou hnedých kontajnerov na biologicky rozložiteľný komunálny odpad zo záhrad. Distribúcia kompostérov sa začne v marci.
viac
14.08.2020
Zber bioodpadu by mali hornonitrianske samosprávy zvládnuť na zhruba 50 percent
Novú povinnosť v podobe zberu kuchynského bioodpadu by mali od začiatku budúceho roka zvládnuť hornonitrianske samosprávy na menej ako 50 percent.
viac
04.11.2020
Príjmy z poplatkov za uloženie odpadu by sa mali prerozdeľovať po novom
Vytvoriť by sa mala nová skupina obcí, ktorá by mohla získať príspevok z Environmentálneho fondu a použila by ho na zabezpečenie triedeného zberu a zhodnotenie bioodpadu z domácností.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %