Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
23.09.2022 11:40

Bratislava rozširuje projekt housing first, ktorý pomáha ľudom bez domova


Ilustračná snímka: (tasr).


Mesto Bratislava rozširuje projekt "housing first" (bývanie ako prvé), zameraný na ukončovanie bezdomovectva. Pre ľudí v núdzi samospráva vyčlenila ďalších desať bytov, v ktorých sa stanú novými nájomcami.


Spolupracovať pritom bude s väčším počtom neziskových organizácií venujúcich sa sociálnej podpore v oblasti bývania. Informovala o tom hovorkyňa hlavného mesta Dagmar Schmucková.

Zástupcovia mesta podpísali memorandum o spolupráci s neziskovými organizáciami Depaul Slovensko a občianske združenie (OZ) Odyseus. Pridali sa tak k organizáciám Proti prúdu, OZ Vagus a Návrat, s ktorými samospráva spolupracuje na projekte ukončovania bezdomovectva už dlhšie.

Bratislava zo svojich mestských bytov zároveň vyčlenila ďalších desať bytov. Noví nájomcovia - dve rodiny z mestskej ubytovne Fortuna a osem jednotlivcov by sa do nich mali nasťahovať ešte v priebehu tohto roka. "Aj na základe týchto skúseností z projektu bude mesto nastavovať rozvíjanie služieb týkajúcich sa sociálnej podpory a ukončovania bytovej núdze a bezdomovectva," uviedla Schmucková.

Hlavné mesto v roku 2020 spustilo pilotný projekt ukončovania bezdomovectva prostredníctvom dostupného nájomného bývania a sociálnej podpory. Rodinám bez domova a ľuďom bez domova so zdravotným či iným znevýhodnením poskytuje bývanie. Klienti sa stávajú bežnými nájomcami, ktorí za ubytovanie platia štandardný nájom. Súčasťou projektu je aj intenzívne sociálne poradenstvo smerujúce práve k udržaniu bývania, riešeniu zdravotných problémov, stabilizácii príjmov či rozvíjaniu susedských vzťahov.

Do pilotného projektu vyčlenilo mesto deväť bytov pre deväť domácností, a to šesť jednotlivcov a tri rodiny z mestskej ubytovne Fortuna. Doterajšie výsledky podľa mesta potvrdzujú, že projekt je úspešný a všetky domácnosti si udržali bývanie.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
29.06.2020
Bratislava spúšťa dostupné nájomné bývanie pre rodiny a seniorov bez domova
Mesto Bratislava ako jedna z prvých samospráv na Slovensku začína v deviatich vyčlenených bytoch realizovať jedinečný pilotný projekt ukončovania bezdomovectva prostredníctvom dostupného mestského nájomného bývania a sociálnej podpory.
viac
17.09.2022
Projekt Druhá šanca pomôže uliciam Starého Mesta hneď dvakrát
Projekt Druhá šanca zväčší poriadok a ľuďom bez domova zjednoduší prístup k zálohovaným nápojovým obalom
viac
10.10.2022
Mesto pripravuje projekt Housing first
Mesto Nové Zámky pripravuje projekt s názvom Housing first, teda bývanie ako prvé. Jeho cieľom je zriadenie prestupného bývania pre matky s deťmi. Realizáciu sociálneho programu už na svojom ostatnom rokovaní schválilo aj mestské zastupiteľstvo.
viac
24.01.2023
Do projektu bezpečnosti detí v okolí škôl sa zapojí ďalších 10 ZŠ
Hlavné mesto Bratislava rozširuje projekt Mesto pre deti, ktorého cieľom je zvýšiť bezpečnosť detí a žiakov v okolí základných škôl (ZŠ). K minuloročnej pilotnej škole Tbiliská v Rači sa má tento rok pridať ďalších desať škôl vo viacerých mestských častiach.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %