Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
21.01.2020 08:00

Bratislava pripravuje prvý projekt typu „reuse“


Ilustračné foto: SAKO Brno, https://www.sako.cz/


V spolupráci s bratislavským magistrátom pripravuje zberová spoločnosť OLO rozšírenie palety služieb o projekt „reuse centrum“. Má byť spustený v tomto roku.


Zjednodušene povedané, v priestoroch centra dostanú šancu na ďalšiu službu ľuďom veci alebo výrobky, ktoré by inak skončili (v prípade Bratislavy) v spaľovni. Projekty typu reuse (voľný preklad – opätovné použitie) sú roky známe z miest štátov, ležiacich na západ od SR. V ČR sa priekopníkom reuse stal magistrát mesta Brno so zbernou spoločnosťou SAKO v júni 2016. Je pravdepodobné, že bratislavský novotvoriaci sa zámer bude brnenskému podobný. Rovnako ako ten je podobný projektom západoeurópskych miest.

Čo odovzdávajú obyvatelia Brna?

Na zberných miestach juhomoravského mesta končí široký sortiment drobných i väčších predmetov. Od kníh, časopisov, hračiek, športového vybavenia, cez obrazy, rámy na obrazy, vázy, dekorácie do domácností, kvetináče, mechanické domáce spotrebiče či iné predmety z kuchynského vybavenia (keramické porcelánové aj sklenené nádoby, hrnce, plechy na pečenie, taniere, hrnčeky a podobne) až po nábytok (hlavne stoličky, skrinky, osvetľovacie telesá atď.).

Pozor! Brnenský projekt typu reuse sa nevzťahuje na predmety drobnej elektroniky, domácej elektroniky, pracovných elektrických nástrojov ani ďalších domácich elektrozariadení!

Ako to funguje?

Ľudia zadarmo dopravia nepotrebné veci na niektoré zo šiestich zberných miest v Brne. Následne pracovníci spoločnosti SAKO tieto predmety predajú záujemcom za symbolické ceny. Získané koruny skončia v pokladni verejnej zbierky „Kvety pre Brno“. Tá je určená na podporu výsadby a údržby kvetinových záhonov mesta.

Názor na existenciu reuse

„Páči sa mi, že človek si tu za pár korún nájde to svoje a ešte získa dobrý pocit, že funkčná vec nekončí v spaľovni,“ pochvaľuje si brnenská študentka Vendula Vaňáčková. „To, čo je odpad pre jedného, môže byť pokladom pre druhého. Mojimi úlovkami pestovateľky izbových kvetov sú kvetináče.“

Reuse musí ostať „živým“ systémom

Po určitom období od spustenia základného projektu v Brne – podobne ako v západoeurópskych mestách – začali okrem iného jeho prevádzkovatelia premýšľať o vytvorení takých stránok (aj ich vytvorili), ktoré by im umožnili na web vkladať fotografie získaných vecí, ale aj o možnostiach ako organizovať maličké „bazáre“ a o ďalších cestách skvalitňovania tejto formy služby obyvateľstvu. Napríklad aj nad tým, ako dať vedieť sociálne slabším rodinám, že v reuse sú dostupné možnosti na vybavenie ich obydlí, nehovoriac – na druhej strane - až o ponukách múzeám či verejnosti pozrieť si „veci“, vyrobené pred rokom 1990, ktoré sú prezentované na konkrétnych pravidelných predajných malých bazároch. Podstatné pritom je, aby reuse ostal „živým“ projektom...

Autor: (pš)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.12.2016
Vianočné trhy v centre Bratislavy a odpady
Ako je zabezpečený zber a odvoz odpadov z priestorov štyroch bratislavských námestí, na ktorých 120 stánkov ponúka počas vianočných trhov darčeky, lahôdky či práve pripravené jedlá a nápoje?
viac
08.01.2020
OLO chce zvýšiť pomer triedeného odpadu i spustiť 'reuse centrum'
Bratislavská mestská firma Odvoz a likvidácia odpadu (OLO) má v pláne v roku 2020 zvyšovať pomer triedeného odpadu, optimalizovať trasy a techniku zvozu, vypracovať plán vybudovania kompostárne pre zlepšenie spracovania bioodpadu, či spustiť pilotné "reuse centrum".
viac
04.09.2021
OLO spustil zber opäť použiteľných vecí do Mestského bazára
Bratislavská mestská firma Odvoz a likvidácia odpadu (OLO) spustila zber nepotrebných, ale stále použiteľných vecí do Mestského bazára. Tie môže verejnosť prinášať do 2. októbra do centrály OLO na Ivanskej ceste v hlavnom meste každú stredu, v piatok a v sobotu.
viac
11.10.2022
V Bratislave otvorili KOLO, stabilné mestské centrum opätovného použitia
Hlavné mesto v spolupráci s mestskou organizáciou Odvoz a likvidácia odpadu (OLO) otvorili v sobotu Bratislavské centrum opätovného použitia – KOLO.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %