Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
21.10.2016 02:35

Bratislava má ambíciu stať sa sprostredkovateľským orgánom pre IROP


Ilustračná snímka: (int.).


Hlavné mesto SR Bratislava pristúpi k podpisu zmluvy o vykonávaní časti úloh riadiaceho orgánu (ďalej RO) cez mestský sprostredkovateľský orgán (ďalej SORO) podľa §7 zákona o Európskych štrukturálnych a investičných fondoch.


Rozhodnutie o tomto kroku je výsledkom viacerých osobných rokovaní primátora Bratislavy Iva Nesrovnala s riadiacim orgánom pre Integrovaný regionálny operačný program (ďalej OP IROP).

„Tento nový regionálny operačný program je sústredený na mestá. Náš sprostredkovateľský orgán je pripravený. Mesto a mestské časti, rovnako ako ďalších 35 obcí, budú teda v tomto smere postupovať spoločne. Kompetencie, ktoré mesto má a činnosti, ktoré má vykonávať, bude mesto riešiť tak, aby sa rozvíjalo nielen územie mesta a mestských častí, ale aj ostatných obcí, ktoré spadajú do nášho územia udržateľného mestského rozvoja. Pretože je aj stratégiou Európskej únie sústrediť sa v tomto programe práve na mestá ako centrá rozvoja,“ povedal primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal.

Podpisom uvedenej zmluvy hlavné mesto SR Bratislava v rámci OP IROP dosiahne:

- zvýšenie kompetencií hl. mesta Bratislava v oblasti identifikovania, hodnotenia a výberového procesu projektov IROP na území udržateľného mestského rozvoja (ďalej UMR), t. j. mesta Bratislava a jeho okolia,

- zabezpečenie plnenia priorít definovaných zo strany hl. mesta,

- zabezpečenie implementácie projektov na území UMR v spolupráci s odbornými kapacitami RO IROP tak, aby jednotlivé projekty boli realizované čo najviac flexibilne a plynule,

- predchádzanie a minimalizáciu akýchkoľvek korekcií zo strany EK do budúcna.

Podpisom zmluvy s riadiacim orgánom zároveň mesto naplní EÚ legislatívu v oblasti definovaných kompetencií hlavného mesta Bratislavy a zároveň sa otvára možnosť splnenia ambície hl. mesta zriadiť a postupne vybudovať plnohodnotné SORO pre OP IROP. Hlavné mesto bude na začiatku vykonávať pridelené úlohy riadiacim orgánom vo fáze výberu projektových zámerov.

Delegované kompetencie bude mesto vykonávať ako sprostredkovateľský orgán vo funkčnom území mesta (17 mestských častí a 35 miest a obcí) pre programové obdobie 2014 – 2020. Hlavné mesto ako prvé krajské mesto v SR začalo realizovať kroky na splnenie uznesenia Vlády SR už v apríli 2015 a na základe pokynov a poskytnutej dokumentácie riadiaceho orgánu, ktorým je Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR.

 

Autor: (hmb)


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.01.2017
Kežmarok sa chce stať smart city
Mesto Kežmarok sa chce postupne v horizonte niekoľkých rokov stať Smart City, čiže inteligentným mestom. Primátor Kežmarku Ján Ferenčák chce vybudovať moderné a dynamické mesto.
viac
13.02.2017
Hlavné mesto sa bude ako zamestnávateľ prezentovať na veľtrhu práce
Hlavné mesto SR Bratislava bude tento rok prvýkrát vystavovateľom na najväčšom veľtrhu práce Profesia days 2017. Hľadať bude najmä šikovných študentov, ktorým ponúkne stáž na piatich odborných oddeleniach Magistrátu hlavného mesta, ale odprezentuje aj aktuálne voľné pracovné pozície.
viac
10.07.2018
Mesto podporí projekty zamerané na kultúru rekordnou čiastkou
Hlavné mesto navýšilo rozpočet grantového programu Ars Bratislavensis o 150-tisíc eur a v tomto roku tak podporí projekty zamerané na kultúru v celkovej výške 330-tisíc eur. Záujemcovia môžu svoje žiadosti posielať do 17. júla 2018 spolu so všetkými povinnými prílohami.
viac
22.12.2020
Hlavné mesto podporí kultúru aj v roku 2021
Hlavné mesto Bratislava podporí kultúru aj v budúcom roku. V rámci grantového programu Strategická podpora kultúrnych podujatí vyhlásilo výzvu pre rok 2021, vyčlenených je 130 000 eur.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %