Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
20.07.2019 08:05

Bociany sa vrátili do Rakova po 49 rokoch


Snímka: Ľubomír Žila


Prvá známa informácia o hniezde bociana v Rakove je z roku 1966. Obecná kronika uvádza, že si vybudoval hniezdo na komíne kultúrneho domu. Bocian bol ozdobou Rakova päť rokov - do roku 1970. Hniezdo z komína kultúrneho domu bolo zhodené a v nasledujúcom roku už bocian v obci nezahniezdil.


Trvalo 49 rokov, kým sa mladý bocianí párik vrátil do Rakova. Niekoľko dní sa zdržiaval na rôznych miestach v obci a až 4. 7. 2019 začal so stavbou svojho hniezda, na stĺpe elektrického vedenia, ktoré si nezvolil práve najšťastnejšie. Napríklad v susednej obci Príbovce samček bociana priletel do obce už 31. 3. 2019.

Podľa slov RNDr. Miroslava Fulína, CSc., zo Základnej organizácie SZOPK Bocian, v takomto neskorom termíne stavajú hniezda len bociany, ktoré práve pohlavne dospievajú, teda v treťom roku života, a po prvýkrát si zakladajú svoje hniezdo. Tento rok už pravdepodobne nestihnú vyviesť mláďatá do termínu odletu, čo je niekedy  medzi 8. až 20. augustom. Ak však prežijú let a dožijú do budúceho roka, je veľká šanca, že priletia hneď na jar a začnú hniezdiť na rovnakom mieste.

Autor: Ľubomír Žila


komentáre
SHOW ALL
podobné
21.07.2020
V Sninskom okrese zaevidovali 90 mláďat bociana bieleho
Z pohľadu výsledkov hniezdenia bocianov v okrese Snina patrí tento rok k tým úspešnejším, informuje o tom Správa Národného parku (NP) Poloniny na svojej webovej stránke. Ako uvádza, zaznamenali 90 vyvedených mláďat, čo je najviac v porovnaní s predchádzajúcimi rokmi.
viac
04.08.2021
Mláďa myšiaka hôrneho odchovali vo svojom hniezde orly kráľovské
Mimoriadne nezvyčajnú situáciu v jednom z hniezd orlov kráľovských zaznamenali členovia Správy Chránenej krajinnej oblasti (CHKO) Ponitrie. Pri kontrolách hniezd orlov z dôvodu krúžkovania mláďat zistili, že orly kráľovské odchovávali vo svojom hniezde mláďa myšiaka hôrneho.
viac
17.05.2022
Študenti z Kráľovského Chlmca uspeli v súťaži s ekologickým lastovičím hniezdom
Víťazom tohtoročného národného kola študentskej súťaže Social Innovation Relay (SIR) sa stal tím gymnazistov z Kráľovského Chlmca s produktom ekologického ručne vyrábaného lastovičieho hniezda.
viac
19.04.2024
Rezbári skrášľujú obec Rakovo už 13 rokov
V obci Rakovo sa vždy na jar niečo deje, a to najmä vďaka tradičným rezbárskym dňom, ktoré sa konajú už 13 rokov po sebe. Od 19. do 22. marca 2024 sa v miestnom parku opäť ozýval hukot motorových píl a znel zvuk rôzneho rezbárskeho náradia.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %