Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
10.11.2020 11:25

Bociany dokážu prezimovať i na Slovensku


Bocian biely (Ciconia ciconia).


Vo voľnej prírode prezimujú každoročne na Slovensku jeden až tri bociany biele, počas miernej zimy i viac. Osamoteného jedinca po jesennom odlete bocianov na zimoviská aktuálne ochranári evidujú napríklad v katastri obce Ulič v okrese Snina.


Ako v tejto súvislosti informuje Správa Národného parku (NP) Poloniny, kým bociany nie sú zranené a sú schopné lietať, umiestňovať do rehabilitačných staníc ich netreba.      

Príčin, prečo bocian v jeseni na svoje zimovisko neodletí, môže byť viacero. „Dôvodom mohla byť choroba, parazity peria, hormonálna porucha, slabosť z podvýživy, prípadne môže ísť o nevyspelé mláďa z neskoršieho hniezdenia, ktoré nemalo dosť sily na odlet do Afriky,” ozrejmila Zuzana Bartušová zo Správy NP Poloniny s tým, že takéto jedince sa často stávajú obeťou líšok, túlavých psov či iných predátorov. Okrem nich nie je podľa jej ďalších slov pre bocianov zimujúcich na území Slovenska "nepriateľom" chlad, mráz a sneh, ale nedostatok potravy. Preto pred nástupom tuhej zimy zvyknú odtiahnuť viac na juh.      

„Pokiaľ lieta, nemáme právo, potrebu ani možnosti chytať ho a umiestňovať v obmedzených podmienkach rehabilitačných staníc,” doplnila Bartušová s tým, že k odchytu ochranári pristupujú až keď je bocian ranený, vysilený a stráca plachosť. Preto podľa nej nechávajú vo voľnej prírode aj bociana, ktorého najprv evidovali v obci Zboj, neskôr v Uliči. „S cieľom pomoci tomuto jedincovi sme opakovane v priebehu októbra už trikrát uskutočnili operatívny výjazd, žiaľ bezúspešne. Bocian bol v dobrej kondícii a po našom priblížení sa k nemu nám zakaždým unikol,” priblížila snahy ochranárov. Ako však doplnila, jedinec má aktuálne pravdepodobne poranené krídlo a monitoring jeho stavu zo strany verejnosti je preto v súčasnosti na mieste.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
21.07.2020
V Sninskom okrese zaevidovali 90 mláďat bociana bieleho
Z pohľadu výsledkov hniezdenia bocianov v okrese Snina patrí tento rok k tým úspešnejším, informuje o tom Správa Národného parku (NP) Poloniny na svojej webovej stránke. Ako uvádza, zaznamenali 90 vyvedených mláďat, čo je najviac v porovnaní s predchádzajúcimi rokmi.
viac
08.04.2021
Súťaž – Európa aj vo vašom meste
Úrad vlády SR spustil fotografickú súťaž pri príležitosti Dňa Európy. Súťaž bude trvať od 6. 4. 2021 do 5. 5. 2021. Súťaže sa môže zúčastniť každý zo SR, bez obmedzení.
viac
14.07.2021
Súťaž Leto s Európou
Ukážte ako trávite dovolenku na Slovensku a pošlite fotografie miest a projektov, ktoré boli financované s podporou eurofondov – hrady, zámky, cyklotrasy, čokoľvek čo počas leta objavíte. Vyhlasovateľom súťaže je Úrad vlády SR. Uzávierka súťaže je 31. augusta 2021.
viac
14.01.2022
Na Slovensko migruje počas teplejších zím zo severu menej vtákov
Zostávajú zimovať na severe Európy, kde nedochádza k zamŕzaniu vodných plôch vplyvom zmien klímy. Takéto zistenia majú ornitológovia vďaka medzinárodne koordinovanému sčítaniu zimujúceho vodného vtáctva. Informovala o tom organizácia Slovenská ornitologická spoločnosť (SOS)/BirdLife Slovensko.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %