Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
17.03.2021 10:40

V Poloninách začali vyznačovať stromy na dožitie


Ilustračná snímka: (tasr).


Lesníci, v spolupráci s ochranármi zo Štátnej ochrany prírody, začali v hospodárskych lesoch na území Národného parku (NP) Poloniny vyznačovať stromy, ktoré budú ponechané na dožitie.


Stromy označené dvoma zvislými zelenými čiarami nebudú môcť byť nikdy vyťažené ani úmyselne poškodené. Cieľom trojročného projektu financovaného z Operačného programu Kvalita životného prostredia je zvýšenie biodiverzity lesa. O aktivite informovala správa NP Poloniny na svojej internetovej stránke.

„Tieto stromy na dožitie počas svojho života vytvoria možnosti a vhodné podmienky pre hniezdenie vzácnych druhov vtákov, či už európskeho významu, ktoré sú predmetom ochrany Chráneného vtáčieho územia Bukovské vrchy, alebo sú zriedkavé na Slovensku. Rovnako poskytnú domov, potravu, ochranu a úkryt nespočetnému množstvu lesných druhov živočíchov a rastlín,” uvádzajú ochranári s tým, že stromy určené na dožitie musia spĺňať hneď niekoľko kritérií. Majú to byť stromy, ktoré sú súčasťou hornej vrstvy lesného ekosystému a musia byť bez poškodenia. Pri výbere sa tiež musia lesníci zamerať na pôvodné druhy drevín. „Z ihličnatých drevín bude podporená iba pôvodná jedľa biela, z listnatých drevín oveľa širšie spektrum druhov, s výnimkou duba červeného a agáta,” konkretizuje správa NP Poloniny s tým, že prioritne budú označované takzvané "cenné listnáče", ako je lipa, brest, javory, jaseň. Ochranári v tejto súvislosti zároveň pripomínajú, že hlboko koreniace dreviny sú vo flyšovej oblasti Karpatského oblúka najviac schopné zabrániť erózii, zosuvu pôdy a klimatickému fenoménu zhromažďovania mrazového vzduchu v kotlinách.

Nemenej dôležitá je však podľa ochranárov aj úloha stromu po odumretí. „Až 30 percent druhov žijúcich v lese a väčšina ohrozených druhov v Európe je viazaných na mŕtve drevo. Mŕtve drevo je v súčasnosti jedným z najohrozenejších habitátov v lese,” ozrejmili. I preto sa bude zákaz manipulácie s označenými stromami vzťahovať i na obdobie, keď už odumrú.

Počas troch rokov má byť v rámci projektu, do ktorého sa okrem štátnych ochranárov zapojili štátny podnik Lesopoľnohospodársky majetok Ulič, Lesy SR - Lesná správa Nižná Jablonka a Lesopoľnohospodársko urbárska spoločnosť, pozemkové spoločenstvo Zvala v hospodárskych lesoch v NP Poloniny, takto označených niekoľko tisíc stromov. Hospodárske lesy tvoria v súčasnosti 64,32 percenta lesných porastov na území NP Poloniny.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.06.2017
Slovenské lesy potrebujú trvalo udržateľné hospodárenie
Minister László Solýmos koncom mája hodnotil stav lesa v Tichej doline najmä z hľadiska vodozádržnej funkcie. Je spravovaný ochranárskym prístupom, ktorého podstatou je do jeho prostredia zasahovať čo najmenej. Lesníci s jeho slovami nesúhlasia.
viac
08.02.2020
Správa NP Poloniny vyhlásila literárno-výtvarnú súťaž Čarovný svet motýľov
Ďalší ročník tematickej literárno-výtvarnej súťaže pre žiakov základných škôl a gymnázií vyhlásila Správa Národného parku (NP) Poloniny. Témou tohtoročného ročníka je "čarovný svet motýľov". Ochranári o tom informujú na svojej internetovej stránke.
viac
10.11.2020
Bociany dokážu prezimovať i na Slovensku
Vo voľnej prírode prezimujú každoročne na Slovensku jeden až tri bociany biele, počas miernej zimy i viac. Osamoteného jedinca po jesennom odlete bocianov na zimoviská aktuálne ochranári evidujú napríklad v katastri obce Ulič v okrese Snina.
viac
28.12.2020
Stromy v mestách i obciach zdobia stovky myšiarok ušatých
Obdivovať takúto ozdobu môžu ľudia priamo na stromoch vo svojich záhradách, prípadne v parkoch, na cintorínoch, v okolí škôl či kostolov alebo na iných miestach, kde sa im zapáči.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %