Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
09.11.2019 12:05

Betlehemy z celého Slovenska vystavujú v Galérii ÚĽUV


Na snímke skrinkový, drevený Betlehem z Ponickej Huty z roku 2001 vystavený počas výstavy s názvom Betlehemy v galérii Ústredie ľudovej umeleckej tvorby (ÚĽUV) v Tatranskej Lomnici vo Vysokých Tatrách. FOTO TASR - Oliver Ondráš


Ústredie ľudovej umeleckej výroby otvorilo v Tatranskej Lomnici novú výstavu pod názvom Betlehemy.


Podľa Paulíny Hudecovej z ÚĽUV je jej cieľom predstaviť návštevníkom históriu betlehemov prostredníctvom vybraných diel zo zbierkového fondu Múzea ľudovej umeleckej výroby v Stupave, diel vybraných výrobcov a výrobkov, ktoré sa nachádzajú v skladových zásobách ÚĽUV.       

„Výstava je verejnosti sprístupnená až do 4. februára v Galérii a predajni ÚĽUV v Tatranskej Lomnici, od utorka do piatka od 10. do 16. hodiny a v sobotu od 9. do 15. hodiny. Kurátorkou výstavy je Mária Tomová,“ uviedla Hudecová s tým, že návštevníci môžu vidieť napríklad diela Víta Pieša či Jany Majerskej. Na výstave nájdu približne dve desiatky betlehemov z rôznych materiálových skupín ako drevo, keramika, drôt a iné.       

„Betlehem je zobrazenie biblického príbehu o Kristovom narodení ako symbole Vianoc. Jestvovalo ako kulisa liturgických vianočných hier. Pôvodné postavy boli dieťa ležiace v jasliach medzi dvoma zvieratami, klaňajúci sa pastieri ako Traja králi. Panna Mária a sv. Jozef boli vsadení do scény neskôr,“ objasnila Hudecová. Dodala, že pre slovenské betlehemy je príznačné spoetizovanie vianočného výjavu, veľa pastierov, ovečiek a ľudí v krojoch.       

Betlehemy sa delili na prenosné a pevné a vyrábali ich z najrôznejších materiálov. Boli vyrezávané z dreva, maľované, ale aj papierové, sadrové, plechové či keramické. „V poslednom období k nim pribudli betlehemy z vosku, medovníkového cesta a zo šúpolia. V mnohých rodinách dodnes pretrval zvyk skrášliť si svoj domov betlehemom podľa svojho vkusu. Nezáleží na tom, aký ho kto má, či tradičný alebo v modernejšej podobe. Betlehem by mal byť v nás s celou svojou symbolikou. Symbolikou lásky, nádeje a pokory,“ uzavrela Hudecová.    

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
01.06.2016
V Tatrách riešia lanovku medzi Štartom a Hrebienkom
Vo Vysokých Tatrách sa opäť začalo hovoriť o výstavbe lanovky, ktorá by mala spojiť Hrebienok so zjazdovkou Štart v Tatranskej Lomnici.
viac
06.12.2017
Lyžovačku v Lomnickom sedle si lyžiari tento rok užijú skôr
Vo Vysokých Tatrách v posledných dňoch napadlo dostatok prírodného snehu, a preto si už od soboty 9. decembra užijú milovníci lyžovania prvú lyžovačku premiérovo z Lomnického sedla.
viac
28.06.2021
Tatranci a miestne organizácie nesúhlasia s reformou národných parkov
Viaceré tatranské osobnosti a odborníci z rôznych oblastí spolu s miestnymi občianskymi združeniami v súvislosti s pripravovanou reformou národných parkov tvrdia, že územie, kde žijú, poznajú najlepšie.
viac
23.02.2022
Po dvojročnej prestávke sa uskutoční Venerovského memoriál
Po dvojročnej prestávke spôsobenej pandémiou nového koronavírusu sa tento rok lesníci opäť postavia na štart Venerovského memoriálu. Dejiskom 56. ročníka Majstrovstiev lesníkov SR v lyžovaní s medzinárodnou účasťou bude Monkova dolina v Ždiari.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %