Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
23.01.2021 11:15

Beskydsko-Javornícka magistrála je pripravená na bežkovanie


Beskydsko-Javornícka magistrála, ilustračná snímka


Trať Beskydsko-Javorníckej lyžiarskej bežeckej magistrály strojovo upravili a je pripravená nasledujúci víkend. Podľa hovorkyne Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) Martiny Remencovej je upravená celá trasa magistrály Husárik - Semeteš - Melocík - Kasárne - Stratenec.


       "Pre bežkárov máme pripravenú aj novinku v podobe úpravy dvoch okruhov na lúkach vo Veľkom Rovnom v časti Záblatie v dĺžke zhruba troch kilometrov. Nový je aj okruh v obci Makov na Krúpovskom vŕšku v dĺžke šesť kilometrov," vysvetlila Jana Žgravčáková z Krajskej organizácie cestovného ruchu (KOCR) Žilinský turistický kraj.       

ŽSK pokračuje aj v tejto sezóne v spolupráci so Ski Makov a po minuloročnej skúšobnej prevádzke aj s občianskym združením (OZ) Husárik. Údržbu stopy vykonáva spolu päť pracovníkov. "Celú magistrálu z Kasární cez Melocík, Semeteš až na Husárik upravuje v prípade priaznivého počasia ratrak Bohuš. Kolegovia z OZ Husárik majú k dispozícii štvorkolku so stopovačom, ktorou udržiavajú stopu v úseku Husárik - Semeteš. Ratrak s druhou štvorkolkou má základňu na Makove," doplnila Žgravčáková.       

Koordinačne a marketingovo zabezpečuje chod magistrály KOCR Žilinský turistický kraj, finančné zabezpečenie údržby je v réžii samosprávneho kraja. "ŽSK zároveň apeluje na bežkárov, ktorí sa rozhodnú vydať na trať, aby rešpektovali aktuálne protiepidemické opatrenia a chránili tak seba aj okolie. Naďalej platí zákaz vychádzania. Do 26. januára je povolený pobyt v prírode a individuálny šport v rámci okresu," pripomenula Remencová.       

"Zároveň bežkárov upozorňujeme na povolené sťahovanie dreva v úseku Polkovci - Zajacova kaplnka/Košariská v piatok a v sobotu (23. 1.). Prosíme o zvýšenú opatrnosť v danom úseku a rešpektovanie tejto činnosti," uzavrela Žgravčáková s tým, že aktuálne informácie o úprave stopy bežkári získajú na webovej stránke ŽSK alebo na sociálnej sieti Beskydsko–Javorníckej lyžiarskej bežeckej magistrály.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
05.12.2016
Sneh priniesol radosť i bežkárom
Milovníci zimných športov uvítali snehovú nádielku, ktorá v posledných dňoch zasiahla Žilinský kraj.
viac
06.10.2021
Beskydsko-javornícka lyžiarska bežecká magistrála dostane nový stimul
Žilinský samosprávny kraj a Občianske združenie Husárik uzavreli Memorandum o spolupráci, na základe ktorého bude správa a údržba Beskydsko-javorníckej lyžiarskej bežeckej magistrály (BJLBM) efektívnejšia a dôkladnejšia.
viac
07.04.2022
ŽSK spustil výstavbu cyklotrasy z Hričovskej priehrady do obce Kotešová
Žilinský samosprávny kraj (ŽSK) v stredu spustil výstavbu sedemkilometrového úseku cyklotrasy z priehradného múru Hričovskej priehrady do obce Kotešová v okrese Žilina.
viac
23.01.2024
Pridajte sa k nám na Prechod Beskydsko – Javorníckou magistrálou
Žilinský samosprávny kraj a Žilinský turistický kraj (KOCR) organizujú už budúcu sobotu (3. 2. 2024) obľúbený 11. ročník Prechod Beskydsko – Javorníckou lyžiarskou bežeckou magistrálou.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %