Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
22.02.2018 09:17

Banícke múzeum pripravuje výstavu o výrobe piva


Ilustračná snímka.


Sladovníctvo a pivovarníctvo predstaví výstava Od piva k pivu, ktorú pripravuje Banícke múzeum v Rožňave. Zapožičali si ju z Tribečského múzea v Topoľčanoch. Výstavu sprístupnia 15. marca a potrvá do konca apríla.


 "Obsahom výstavy je proces výroby piva, zobrazený prezentačne z pohľadu múzea. Stále, aj keď máme výstavu zapožičanú, snažíme sa ju doplniť našimi zbierkami a takisto pokiaľ je to vhodné, tak aj berieme alebo zapožičiavame predmety od súkromných osôb," uviedol pre TASR riaditeľ Baníckeho múzea Pavol Lackanič.       

Keďže i v Rožňave majú podľa neho tradíciu pivovarníctva, plánujú osloviť aj miestnych výrobcov piva. "Chceme pripraviť pre verejnosť nejakú buď prezentáciu, prednášku, alebo filmovú projekciu. Zatiaľ je to v tvorbe prípravy, ale určite niečo v rámci sprievodných podujatí k tejto výstave plánujeme," prezradil Lackanič.       

Návštevníci budú môcť vidieť originálne predmety, ktoré sa používajú pri výrobe piva. "Tribečské múzeum v Topoľčanoch má na rozdiel od nášho múzea fondy, ktoré obsahujú zbierkové predmety z oblasti sladovníctva a pivovarníctva," dodal Lackanič.             

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.05.2017
Históriu hrnčiarstva približujú v múzeu desiatky vzácnych predmetov
Už desať rokov zbierajú zamestnanci Obecného úradu v Sušanoch v okrese Poltár artefakty, spojené s tamojšou históriou hrnčiarstva. Úžitková aj ozdobná keramika, niekedy aj viac ako sto rokov stará, tvorí dnes podstatnú časť obecného múzea.
viac
17.01.2018
V Krajskom múzeu sprístupnili výstavu Koňare
Prešovčanom prischlo pomenovanie Koňare. V Krajskom múzeu v Prešove v týchto dňoch sprístupnia výstavu Koňare s podtitulom Tradícia chovu koní v Prešove a okolí. Jej autorom je Igor Lazorík. Návštevníci si ju môžu pozrieť do 30. marca.
viac
06.03.2020
Výstava To vajíčko maľované predstavuje množstvo umelcov z regiónu
Kysucké múzeum v Čadci, organizácia v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja, pripravilo tradičnú výstavu s veľkonočnou tematikou. Tento rok svoje výrobky prezentuje viac ako 40 autorov.
viac
18.06.2020
Múzeum Jána Thaina predstaví výrobu i históriu piva
V Múzeu Jána Thaina v Nových Zámkoch v týchto dňoch sprístupnili expozíciu s názvom Od chmeľu po pivo. Výstava, ktorú vytvorilo Tribečské múzeum v Topoľčanoch, ukáže návštevníkom novozámockého múzea históriu i proces výroby piva od výberu a pestovania surovín až po finálny produkt.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %