Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
02.05.2016 11:31

Autorský zákon a samospráva


Ilustračná snímka: (st).


Mestá a obce využívajú na kultúrnych a spoločenských podujatiach rôzne autorské diela. V tejto súvislosti sú povinné dodržiavať autorský zákon.


V tejto súvislosti je potrebné uviesť niekoľko dôležitých informácií, ktoré uľahčia orientáciu samospráv pri uzatváraní zmlúv o používaní autorských diel, čo vyplýva z autorského zákona, čím predídu nedorozumeniam v spolupráci s organizáciami kolektívnej správy v zmysle autorského zákona č. 185/2015 Z. z.

V prípade používania obecného rozhlasu, ak je súčasťou „hlásení“ aj hudba, je v zmysle zákona č. 185/2015 Z. z., Autorský zákon, potrebné vysporiadať práva autorov, výkonných umelcov a výrobcov zvukových záznamov (prostredníctvom uzatvorenia licenčnej zmluvy s organizáciami kolektívnej správy). Ide o použitie predmetov ochrany (diel, umeleckých výkonov, zvukových záznamov) verejným prenosom, resp. technickým predvedením.

Licenčnú zmluvu je v tomto prípade potrebné uzatvoriť s nasledovnými organizáciami kolektívnej správy:

- SOZA, Slovenský ochranný zväz autorský pre práva k hudobným dielam, SLOVGRAM, nezávislá spoločnosť výkonných umelcov, výrobcov zvukových a zvukovo-obrazových záznamov, OZIS, ochranné združenie interpretov Slovenska.

- SLOVGRAM, nezávislá spoločnosť výkonných umelcov, výrobcov zvukových a zvukovo-obrazových záznamov,

- OZIS, ochranné združenie interpretov Slovenska.

SOZA vykonáva kolektívnu správu práv k hudobným dielam. SLOVGRAM zastupuje nositeľov práv k umeleckým výkonom, zvukovým a zvukovo-obrazovým záznamom. OZIS vykonáva kolektívnu správu práv k umeleckým výkonom a zvukovým záznamom. Aj keď OZIS aj SLOVGRAM zastupujú výkonných umelcov (a výrobcov zvukových záznamov), nejde o totožných výkonných umelcov (výrobcov zvukových záznamov). Od 1. 1. 2016 vykonáva OZIS a SLOVGRAM spoločný výber (= jedna licenčná zmluva).

Bližší výklad je k dispozícii na webovej stránke spravovanej Ministerstvom kultúry SR: http://goo.gl/y2pMMD.

V prípade organizovania verejných kultúrnych podujatí so „živou hudbou“ ide o verejné vykonanie diela (živé predvedenie) v zmysle autorského zákona. V tomto prípade je potrebné vysporiadať práva autorov hudobných diel prostredníctvom uzatvorenia licenčnej zmluvy so SOZA. V prípade, že ide o živé predvedenie dramatického diela, choreografie (napr. hudobno-tanečné vystúpenie) je potrebné uzatvoriť licenčnú zmluvu aj s LITA.

Bližší výklad je k dispozícii na webovej stránke spravovanej Ministerstva kultúry SR: http://goo.gl/yl8uRA.

Autor: (kal)


komentáre
SHOW ALL
podobné
21.10.2016
Zákon o poplatku za rozvoj nechápu všetci rovnako, je zle napísaný
Zákon o miestnom poplatku za rozvoj robí ťažkosti pri jeho zavádzaní. Nie je to nič prekvapujúce. Vo viacerých bodoch je nejednoznačný a jeho súčasné znenie v mnohých aspektoch odporuje pôvodnému zámeru a cieľom.
viac
06.02.2017
Zrušenie krajských organizácií cestovného ruchu ohrozí turizmus
Schôdza NR SR mala v programe aj novelu zákona 91/2010 Z. z., ktorý upravuje fungovanie krajských organizácií cestovného ruchu na Slovensku.
viac
20.09.2017
Novela zákona o Štátnom fonde rozvoja bývania z pohľadu samosprávy
Právna poradňa v Obecných novinách. Odpovedá JUDr. Daniela Franzenová z Kancelárie ZMOS.
viac
25.06.2020
ZMOS formulovalo legislatívne zmeny ku komunálnym lesom
Združenie miest a obcí Slovenska v súvislosti so spracovaním analýzy týkajúcej sa komunálnych lesov formulovalo aj konkrétne návrhy na nevyhnutné legislatívne zmeny.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %