Utorok 23.04.2024
Dnes má meniny 
Vojtech
°C
12.05.2023 07:45

Ambície novely školského zákona narážajú na reálne možnosti miest a obcí


Na snímke predseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Branislav Tréger. Snímka zdroj: (tasr).


Pri napĺňaní novely školského zákona zavádzajúcej právny nárok na umiestnenie dieťaťa do škôlky narazí aplikácia na reálne kapacitné a finančné možnosti miest a obcí. Prijatá novela tak bude splneným míľnikom v pláne obnovy bez reálnej implementácie, ktorá ostane len ambíciou.


Upozorňuje na to Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS).

"Na jednej strane vítame zakotvenie právneho nároku na miesto v materskej škole pre deti od troch rokov, pretože vnímame potrebu matiek čo najrýchlejšieho návratu do práce, avšak na strane druhej, ak sa tak má aj reálne v praxi diať, musí byť skutočná garancia vykonateľnosti," upozornil predseda samosprávneho združenia Branislav Tréger.

Pripomenul, že ZMOS ešte vo februári poukazoval na úskalia návrhu, najmä vzhľadom na nereálny časový rámec na vytvorenie dostatočných kapacít v materských školách a prijatie ďalších opatrení.

Stále nevyriešeným ostal podľa ZMOS-u aj problém financovania. "Aj keď pôvodný zámer Plánu obnovy a odolnosti SR zo strany rezortu školstva bol prehodnotiť financovanie materských škôl a prevziať ich pod prenesený výkon štátnej správy, tak ako je to v súčasnosti pri financovaní základných škôl, nakoniec rezort školstva ponechal financovanie v pôvodnom stave, s tou istou výškou podielových daní, avšak s pomerne vyššími nákladmi na prevádzku," dodal Tréger.

V utorok 9. mája Národná rada SR schválila novelu školského zákona, ktorou sa na Slovensku okrem iného zavádza právny nárok na prijatie do materskej školy od troch rokov od septembra 2025 a detí od štyroch rokov od septembra 2024.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
14.10.2020
Opäť je možné elektronické rokovanie zastupiteľstiev
Združenie miest a obcí Slovenska koncom marca predložilo návrh novely zákona o obecnom zriadení na rozšírenie možností rokovania zastupiteľstiev.
viac
30.11.2021
ZMOS sa obrátil na hlavu štátu aj generálneho prokurátora
Združenie miest a obcí Slovenska koncom minulého týždňa principiálne odmietlo spornú poslaneckú novelu zákona o štátnej správe v školstve a školskej samospráve, ktorá zo samospráv vytvára bezmocného sponzora.
viac
22.03.2022
ZMOS apeluje na parlament: Potrebujeme spoluprácu a nie delenie
Združenie miest a obcí Slovenska sa listom obrátilo na poslankyne a poslancov Národnej rady Slovenskej republiky. Dôvodom je novela zákona o obecnom zriadení, ktorú združenie považuje za mimoriadne nevhodnú.
viac
03.02.2023
Novela školského zákona spôsobí samosprávam existenčné problémy
Schválenie novely školského zákona v Národnej rade SR spôsobí podľa Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) samosprávam existenčné problémy so zabezpečením funkčnosti materských aj základných škôl.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %